Játékosan az egészségért

November óta magyar nyelven is elérhető az interneten az E-Bug elnevezésű internetalapú, játékos egészségfejlesztési oktatási eszköz. A program célja, hogy az általános iskolás gyermekek elsajátítsák a fertőző betegségek terjedésére vonatkozó alapvető ismereteket.

A szakemberek szerint a magyarországi oktatás-nevelési intézmények egyik kiemelt feladata a gyermekek teljes körű egészségfejlesztése. Ebbe természetesen a lelki és a testi egészség egyaránt beletartozik. Ehhez nyújt segítséget az E-Bug program, amely november óta érhető el a világhálón már magyar nyelven is. Az oktatóprogramot az EU tagállamai fejlesztették ki.

Dr. Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos elmondta, 2005-ben indult el a program szervezése, amelyhez először az Európai Unió 15 tagországa csatlakozott, most már 26 nemzet van benne a projektben. Hozzátette, hazánkban az Országos Tisztifőorvosi Hivatal koordinálja a programot. A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve  most egy szakmai tájékoztatón mutatta be az E – Bug elnevezésű internetes egészségfejlesztési oktatóprogramot azoknak a szakembereknek, iskolaigazgatóknak, akik intézményeikben használják majd az oktatási segédeszközt.

Nagyné Dr. Klembucz Erzsébet, az Egészségfejlesztési Osztály osztályvezető főorvosa hangsúlyozta, különböző felületek jelennek meg a diákoknak, korcsoporttól függően, de a tanároknak szóló oldalak is teljesen más szerkezetűek. Hangsúlyozta, hogy a gyermekek elsősorban játékos formában ismerkedhetnek meg a természetismerettel és a népegészségüggyel kapcsolatos információkkal, amelyek szervesen kapcsolódnak a Nemzeti Alaptanterv meghatározott tantárgyaihoz.

Az E-Bug program bármilyen számítógépen elérhető az internetkapcsolat segítségével. Az iskolai felhasználáshoz azonban érdemes hivatalosan is csatlakozni a programhoz, hiszen ezzel az intézmény úgynevezett „mintaiskolává” válik és kitehetik az erről szóló dokumentumot az iskola falára. Mindemellett részt vehetnek áprilisban azon a vetélkedőn, melyet az Országos Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szervez.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

Operatőr: Bágy György

Új hozzászólás