Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Egyenlő eséllyel az utakon

Az „Egyenlő eséllyel az utakon” elnevezésű program ebben az évben is azon dolgozik, hogy minél több jogosulthoz eljusson személygépkocsi szerzési és átalakítási támogatás. A projekt résztvevői a változásokról és az aktualitásokról egy békéscsabai autószalonban tartottak tájékoztatót.

A rendszer 2011 júliusában alakult át annak érdekében, hogy még hatékonyabban segítse a fogyatékkal élők önálló életvitelét, munkavállalásukat és képzésüket. Ehhez pedig szinte elengedhetetlen egy jó autó, éppen ezért fontos, hogy a sérült emberek is egyenlő eséllyel tudjanak közlekedni az utakon. A legfrissebb változással bővült azok köre, akik jogosultak a támogatásra. Szabó Krisztián, a Széchenyi Lízing Zrt. értékesítési vezetője elmondta, most már négy új érdekvédelmi szervezet képviselteti magát a rendszerben. Ennek értelmében az értelmi fogyatékkal élők, az autisták, a hallás- és látássérültek is igényelhetnek támogatást. Az elmúlt 3 évben több mint 1000 jogosult használta ki a megújult gépjárműszerzési  lehetőséget, és közel 700-an választották az új gépjármű beszerzését.

A sajtóesemény zárásaként ünnepélyes keretek között két családnak adtak át egy-egy autót. Mihály Réka hallássérült, aki tanulmányai mellett versenyszerűen atletizál. Édesapja elmondta, az új autóval várhatóan alacsonyabbak lesznek az üzemben- és karbantartási költségek, mint a korábbi, 10 éves jármű esetében.

Az állami támogatás új autó esetén 900 ezer forint, ehhez jön a gyártó által adott kedvezmény, ami azt jelenti, hogy egy 3 és fél milliós gépjárművet akár 1,8 millió forintért is megkaphat a jogosult. A beérkező igényeket a megyei szociális és gyámhivatali osztályok várják. Pató István, az Ankers Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a konstrukció iránt nagy az érdeklődés, ám egyelőre nem mindenki rendelkezik a szükséges információkkal, ezért is fontos a tájékoztatás. Hozzátette, a csabai szalonban egy munkatárs csak ezzel a területtel foglalkozik, és folyamatosan segíti azokat, akik részt vesznek a programban.

A támogatási rendszerrel kapcsolatban további információk a www.lehetosegauto.hu oldalon találhatók.

Szerkesztő: Kovács Dávid

Operatőr: Benke Éva

Új hozzászólás