Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Munkácsy a Főtéren

Az ásító inas, a rőzsehordó asszony, sőt még maga Munkácsy Mihály is ott volt a békéscsabai főtéren. A Munkácsy emlékév kapcsán ugyanis a városi önkormányzat és a múzeum egy egész napos programsorozatot szervezett, ahol játékos feladatokkal, korabeli ruhákkal és sétakocsikázással várták az érdeklődőket.

Nagy volt a kavalkád ma reggel 9 órakór a békéscsabai főtéren. Ovisok és iskolások egy-egy nagy kartonlappal álltak és arra vártak, hogy egy adott jelre a magasba emeljék. Némi igazítás után egy kép bontakozott ki, a városháza erkélyén állók számára. Munkácsy Ásító inasának festmob változatát, pontosan 100 diák formálta meg. Ezzel a látványos programmal vette kezdetét a „Munkácsyval a főtéren” elnevezésű program, amely a festő születésének 170 évfordulója kapcsán rendezett emlékév része.

Kiss Tibor, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, hogy van egy bizottság, ami gyakorlatilag már közel egy éve szervezi a programokat. Rengeteg ötlet merült fel és az ötletekből a legjavát megvalósították.

Békéscsaba intézményei együttműködtek. A Jókai Színház, a Csabagyöngye Kulturális Központ, a múzeum, a könyvtár és a városháza, mind-mind együtt próbálták létrehozni azt a programsorozatot, ami a városban van.

Bár még nem ért véget a tanév és ma még hivatalosan tanítási nap volt, nagyon sok általános és középiskolás diák látogatott ki a főtérre. A tanárok ugyanis tanóra keretében jöttek el a fiatalokkal.

Czégény Gyula a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Békéscsabai Tankerület vezetője elmondta, hogy a városi programokat mindig figyelemmel kísérik. Az intézmények, az intézmények vezetői és az ezzel a feladattal megbízott személyek is minden rendezvényen igyekeznek ott lenni, hogy a  a diákok minél nagyobb számban részt vegyenek az ilyen programokon. 

A gyermekeknek és felnőtteknek is, minden adott volt ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Volt például sétakocsikázás a főtéren, ügyességi feladatok és úgynevezett „kamuphone”, ahol bárki kipróbáltatta énektudását. A bátrabb fiúk pedig megküzdhettek a sárkánnyal is.
A gyerekek a szórakoztató játékok mellett pontosan tudták, hogy a rendezvény Munkácsy Mihálynak állít emléket. Azt pedig, hogy ki volt Munkácsy, még a legkisebbek is eltudták mondani.

Munkácsy Mihály és felesége is sétálgatott a főtéren, hogy a hatás még teljesebb legyen. De nem csupán ők öltözhettek be. 

A kilátogatóknak arra is lehetőségük volt, hogy korhű jelmezekbe bújjanak és fényképezkedjenek. Aki pedig úgy gondolta, akár Munkácsy egyik híres festményének szereplője is lehetett.
A Munkácsy programsorozat részeként a tér túloldalán az olvasás szerelmesi is találhattak kedvükre valót, az ünnepi könyvhét kapcsán ugyanis, könyvbemutató és vásár várta az érdeklődőket.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

Operatőr: Fazekas Róbert

 

GallériaVideó

Új hozzászólás