Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Női szerepek a Munkácsy-képeken

A festő születésének 170. évfordulója alkalmából elindított programsorozat részeként Munkácsy-esteket rendeznek a békéscsabai múzeumban. A 2. állomás házigazdája Bellák Gábor művészettörténész volt, aki „Női típusok, női szerepek Munkácsy festményein” címmel tartott előadást.

A  közelmúltban nyílt meg az a kiállítás a múzeumban, amelyen számos híres festményt mutatnak be a festőtől. Emellett azonban elindult egy 7 állomásból álló, izgalmas sorozat is. Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója elmondta, neves előadóművészeket hívtak meg ezekre az alkalmakra, nyitásként Lonovics László köszöntötte a szépszámú közönséget.

A folytatásban Bellák Gábor művészettörténész mutatta be, miként jelenik meg a nő Munkácsy Mihály képein. Bevezette az érdeklődőket a festő életének rejtelmeibe, és arra próbált rávilágítani, hogy a különböző életszakaszaiban mennyire változó női típusokat ábrázolt a művész. Egy biztos, Munkácsy Mihály életében meghatározó szerepet játszottak a nők, hiszen ezt a festményei is bizonyítják. Bellák Gábor elemzésében kiemelte, hogy a korai életképeken az úgynevezett hagyományos női típusokat jeleníti meg a festő, és amikor Párizsba ér, akkor jelenik meg a modern nagyvárosi nő, de emellett itt is vannak olyan típusok, amelyek a régi korszakából táplálkozó mintákat követik. A művészettörténész előadásában végigkövette azt az utat, amit a Munkácsy is megtett a magyar realizmustól a modern felfogásig, ahol a nőnek is egy sajátos szimbolista értelmezését villantja meg.

Az előadássorozat folytatásaként március 20-án délután 5 órától a Harruckern Színitanház növendékei tartanak bemutatót „Gesztusok és pillantások. A társas viselkedés szabályai és a testbeszéd Munkácsy korában” címmel. Az egész éves program kiemelkedő pontja, a Munkácsy 170 című kiállítás pedig április 27-ig látható a múzeumban.

Szerkesztő: Kasuba Ivett

Operatőr: Bágy György

Új hozzászólás