Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Csak tiszta forrásból

Hazai és határon túli magyar fotósok képeiből nyílt kiállítás a Lencsési Közösségi Házban. A „Csak tiszta forrásból’” elnevezésű pályázat immáron 12. alkalommal jött létre. Az idei esztendőben 95 alkotó jelentkezett a felhívásra, amelyre összesen 230 fotó érkezett.

A Lencsési Közösségi Ház és a Márvány Fotóműhely életében már hagyománynak számít, hogy március 15-én megnyitja kapuit a hazai és a határon túli alkotások előtt. A díjkiosztóval egybekötött kiállítás megnyitóra többségében hivatásos és amatőrfotósok jöttek el, de olyanok is helyet foglaltak a sorok között, akik mindössze lelkes művészetkedvelők. A felhívás mindenesetre évről–évre egyre népszerűbb. Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház igazgatója kérdésünkre felidézte, hogy 12 évvel ezelőtt Bazsó Imre ötletéből indult el a kezdeményezés, aki akkor a Márvány Fotóműhely vezetője volt, jelenleg tiszteletbeli elnök. Hozzáfűzte, abban a tekintetben egyedülálló a pályázat a Kárpát-medencében, hogy csak fekete-fehér képekkel lehet jelentkezni. A kiírás egyik kiemelt célja, hogy segítse a Kárpát-medencében élő magyarok összetartozását.

A korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is érkeztek határon túli alkotások, hiszen marosvásárhelyi, csíkszeredai és sopronkereszttúri fotósok is neveztek. A képeket ezúttal is szakavatott zsűri értékelte, amelynek az idei esztendőben sem volt könnyű dolga, hiszen ahány fotó, annyi érzés és történet rejlik az alkotásokban. A pályázat első helyezettje Budapestről érkezett.  Molnár Ferenc közel 40 éve fotózik, a képekben az emberi sorsok és a jazzfotózás inspirálja a legjobban. A győztes elárulta, hogy ez egy nagyon új fotó, főként, hogy erre a kiállításra csak olyan alkotást lehet küldeni, ami még nem szerepelt másik pályázaton, mindenesetre nagyon örült, hogy sikerült megtalálnia a modellt, akinek köszönhetően díjnyertes lett a fotó.

A MAFOSZ-plakettet Mann Judit vehette át, aki a mindennapok során jogászként dolgozik, ha pedig a képi világról van szó, főleg az emberi arcok inspirálják. Egyetemista kora óta fotózik, és a ’70-es évektől kezdve számos kiállítást tudhat maga mögött, annak ellenére, hogy elsősorban anyaként élte mindennapjait, és a művészetekre alig jutott ideje. Miután a gyermekei már nem fogták a szoknyáját, ismét hódolhatott a szenvedélyének. Mann Judit elmesélte, hogy a fotóján látható úriemberrel a budapesti Karácsonyi vásáron találkozott és úgy nézett ki, mint egy szobrászművész, aki békésen ült a nagy zűrzavar kellős közepén, és vadul fújta a füstöt. Hozzátette, nem dohányreklámnak készült, de igazából így teljes a kép.

A tárlatot április 11-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Lencsési Közösségi Házban, hétköznapokon reggel 8 és este 6 óra között.

Szerkesztő: Tar Hajnalka

Operatőr: Bágy György

Új hozzászólás