Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Jövő nyáron Battonyáról Orosházára költözik az SOS Gyermekfalu

Az okokról és a részletekről sajtótájékoztatón számolt be a gyermekfalut működtető alapítvány vezetése. Elmondták, a költözést több tényező együttesen indokolja, de a fő szempont a gyermekek valódi életesélyeinek biztosítása.

Nagyobb település, több lehetőség – ezzel magyarázza az SOS Gyermekfalvakat működtető alapítvány igazgatója, miért is költöztetnek el 12 családot összesen 70 gyermekkel a Békés megyei Battonyáról a mintegy 45 km-re fekvő Orosházára. 

- Egy 5 és fél ezer fős Battonyához képest egy közel 30 ezer fős városról van szó, ahol sokkal több az egészségügyi létesítmény, az oktatási létesítmény és természetesen, ami nekünk nagyon fontos, sokféle szakmára tudjuk a gyerekeket képezni – fogalmazott Gosztonyi Gábor ügyvezető igazgató.

Az ügyvezető szerint a költözés mellett van az is, hogy Battonyán nagyon nehezen találnak nevelőszülőket, így az egység nem is működik teljes kihasználtsággal. Ezen felül a közel 30 éves ingatlanok is megérettek már a felújításra. Most viszont egy, a neve elhallgatását kérő külföldi adományozó egy nagyobb összeggel járul hozzá ahhoz, hogy Orosházán új házakat vásároljanak és így a gondozottak nem egy elhatárolt közösségben, hanem a város lakói között éljenek. Az igazgató szerint az SOS családok először nem örültek a költözésnek, de ma már elfogadták, mindössze egy nevelőszülő van, aki egészségügyi problémák miatt nem tud Orosházára költözni.

Orosháza Város önkormányzata örömmel fogadta a költözés hírét, nem úgy Battonya polgármestere Karsai József, aki eljött ugyan a mai sajtótájékoztatóra, de a szervezők nem engedték be a terembe. A polgármester azt mondja, ő nem akart felszólalni, csak meg akarta hallgatni, hogy mivel indokolják a költözést.
- Mivel tudják megindokolni azt, hogy egy ilyen ragyogó gyermekfalut, mint a miénk, amelyik első volt a vasfüggöny mögött, harcolva a kapitalizmussal, a Kádár-rendszer alatt meg tudtuk építeni, több mint ezer battonyai munkájával és most el akarják hozni. 20 munkahely szűnik meg, 80 gyerek megy el az iskolákból, a tanárok, az óvónők pedig mehetnek sepregetni az utcára – fogalmazott Karsai József.

A battonyai polgármester azt mondja, ha kell élőlánccal akadályozzák meg, hogy jövőre elköltöztessék a gyermekfalut a településükről.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

Operatőr: Fazekas Róbert

 

 

GallériaVideó

Új hozzászólás