Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Tudomány és művészet egy helyen

A tudomány és a művészet találkozásáról tartottak előadást a Szent István Egyetemen. Az érdeklődők betekintést kaphattak az aranymetszés világába, valamint a kémia és a társművészetek kapcsolatát is megismerhették.

A párizsi Notre Dame egyike azoknak az építészeti alkotásoknak, amely az aranymetszés szabályait magában hordozza. Az úgynevezett aranyarányt felfedezhetjük az élet számos területén, hiszen megjelenik az építészetben, a festészetben és különböző tárgyakban is. Több neves művész épít az aranymetszés szabályaira. Ilyen volt például Michelangelo vagy akár Leonardo da Vinci. Dr. Molnár István a Szent István Egyetem békéscsabai karának főiskolai docense elmondta, a mindennapi tárgyakban, akár egy egyszerű hitelkártyában, akár egy egyszerű CD lemezben, a legtöbb autó dizájnjában megjelenik, sőt, ha különböző üdítős üvegek a formájában is ott van az aranymetszés. Hozzátette, ez egy olyan természetes arány, amire az ember még most is rácsodálkozik. A fogalom tehát a tárgyaknak egymáshoz fűződő arányáról ad egy pontos algebrai számot, miközben a harmónia is érvényesül.

Az aranymetszés szabályai után a kémia és a társművészetek kapcsolatát mutatta be Dr. Hannus István, a vegyész szerint ugyanis a természettudomány és a művészet sokszor találkozik, és általában jól működő párost alkotnak. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karának professzora elmondta, ha valaki kémia szakon végez, és megtanulja a logikus gondolkodást, akkor több irányba is elindulhat, lehet író vagy akár politikus. Példaként Angela Merkel német kancellárt említette, hiszen ő is kémikus diplomát szerzett. Magyarországon is számos alkalommal találkozhatunk a kémia és a művészet egybefonódásával. Ilyen például Örkény István, aki a műveiben is felhasználta a természettudományos gondolkodást.

Szerkesztő: Tar Hajnalka

Operatőr: Bágy György

Új hozzászólás