Épül a szarvasi szennyvíztisztító rendszer

Mérföldkőhöz érkezett a „Szarvas város szennyvíztisztító rendszerének komplex fejlesztése” elnevezésű beruházás. A több mint 1,4 milliárd forintból megvalósuló projektben teljesen megújul a település szennyvíztisztító telepe, és 100%-os lesz a csatorna-hálózat kiépítettsége. A jövőben új technológiával működő telepen ma délelőtt ünnepélyes keretek között megkezdődött a próbaüzem.

Szarvas szennyvíztisztító rendszerének komplex fejlesztésének elemei több ütemben valósulnak meg a településen. A beruházáshoz kapcsolódó szennyvíztisztító telep kivitelezése a végéhez közeledik, ahol ma délelőtt is megkezdték a próbaüzemet. Babák Mihály a város polgármestere az átadó ünnepségen hangsúlyozta ünnepnap a mai a település életében, amely egy kistérségi összefogásnak köszönhetően jött létre.

Az üzembe állítást megelőzően az átadást jelképező nemzeti színű szalagot Német Lászlóné fejlesztési miniszter, Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint a megye és a város vezető politikusai, valamint a kivételezésben részt vevők közösen vágták át. Németh Lászlóné szerint a beruházás kiemelten fontos és előre mutató, hiszen magyar technológiáról, magyar fejlesztésről van szó, a város számára új lehetőséget nyújt a szennyvíztisztítás területén.

Az átadást követően mindenki megtekinthette a telepet. Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, ez az 1,7 milliárd forintos összértékű beruházás annak a bizonyítéka, hogy a kormány számít a vidéki városokra, ezért nem kellett az önkormányzatnak saját önrészt hozzátennie ehhez a fejlesztéshez, mert az 100%-ban állami és Európai uniós támogatásból kapta meg a város a lehetőséget

A szarvasi szennyvíztisztító telep 45 évvel ezelőtt, 1968-ban kezdte meg működését, amit azóta több ütemben bővítettek. A telepen alkalmazott technológia azonban elavult, a tisztított szennyvíz minősége nem felel meg az uniós követelményeknek, ami szükségessé tette a felújítást. A próbaüzem időtartama az előírások szerint 6 hónap lesz majd. A tesztelés alatt az összes gépészeti műtárgyat kipróbálják és a folyamatok finomra hangolását is elvégzik.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Fazekas Róbert

Új hozzászólás