Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Megyegyűlés Orosházán

Sok napirendi pontot tárgyalt nyári szünet előtti utolsó munkaülésén a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése. Tájékoztatók, alapítványi támogatások, ügyrend, szervezeti- és működési szabályzat szerepelt napirenden, de a Békés Megyei Értéktár Bizottság múlt évi és idei első félévi munkájáról is hangzott el beszámoló.

Tájékoztatókkal kezdődött a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének orosházi ülése. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság múlt évi tevékenységéről, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője Békés megye munkaerőpiaci helyzetéről, a KLIK Békéscsabai Tankerületének vezetője a megye oktatási helyzetéről, a szakképzési centrumok vezetői a szakképzési helyzetről, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyi illetékese a migráció megyei helyzetéről informálta a testületet. A Békés megyei nemzetiségi önkormányzatok: a szlovák, a roma, a román és a német nemzetiségi önkormányzat is tájékoztatást adott múlt évi munkájáról. A képviselők egyetértettek abban, hogy az összeállított anyagok kivétel nélkül részletesek, kimerítőek voltak, és valamennyi szervezet alapos munkát végzett a saját területén.

Módosította a testület Békés Megye Integrált Területi Programját.  Korábban a hátrányos helyzetű mezőkovácsházi és sarkadi kistérség élvezett előnyt a pályázatok terén, most a legiparosodottabb orosházi és szarvasi kistérség számára két 4 milliárdos lehatárolásról döntött a testület, valamint arról, hogy a gyulai, a gyomaendrődi, a békési és szeghalmi kistérségnek is – amennyiben elkészülnek a döntés szakmai alátámasztásához szükséges dokumentumok – területi lehatárolásokat hoznak majd létre.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program végrehajtásának előrehaladásáról is tájékozódott a testület. Az látható, hogy szinte valamennyi felhívás kapcsán 3-4-szeres túljelentkezés realizálódik, ami mutatja, hogy a települések nagyon aktívak. De ez azt is jelenti, hogy csupán a beadott pályázatok harmada nyerhet el támogatást. A Békés Megyei Önkormányzat a településekkel közösen 133 pályázatot nyújtott be 22 milliárd forint értékben.

A Békés Megyei Értéktár Bizottság 2015. évi és idei első félévi munkájáról is hangzott el beszámoló. Az új tagokkal újraszervezett megyei értéktár bizottság alakuló ülésén döntött a szakemberekből álló nyolc albizottság létrehozásáról. Az albizottságok javaslatára a megyei értéktárba 11 új értéket emeltek be a jelenlegi 11 érték és 2 hungarikum mellé. A megyében eddig 43 önkormányzat hozta létre települési értéktárát és állította fel helyi értéktár bizottságát, a települési értéktárakban összesen több mint 450 helyi érték szerepel.

A megyegyűlés bejelentésekkel zárult, ezek között elhangzott, hogy a Békés Megyei Önkormányzat szeptember 3-én tartja első Megyenapját, amelyre minden képviselő és jelenlévő meghívást kapott. Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének soron következő ülése szeptemberben lesz.

 

GallériaVideó

Új hozzászólás