Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Sporthétfő

Ha hétfő akkor, Sporthétfő Békéscsabán a Szent István téren!  Idén már harmadik alkalommal rendezték meg a Sporthétfő elnevezésű családi programot, ahol az érdeklődők többek között olyan sportokba kóstolhattak bele, mint a szablyavívás, amivel most bővebben is foglalkozunk.

2015. szeptemberében alapították a Magyar Szablyavívó Egyesület Békéscsabai tagiskoláját. Az első edzésen csupán négyen vettek részt, azóta egyre bővül az a kör, aki szeretné ezt a tradicionális magyar sportágat űzni. Mivel nem klasszikus versenysportról van szó, ezért versenyeket se rendeznek, hanem más eszközökkel mérik fel a vívók fejlettségi szintjét.

A múlt századokban a vívótudás apáról-fiúra szállt. Az 1900-as években még virágzott a magyar szablyavívás, azonban az elmúlt 50 évben szinte feledésbe merült. Maga a szablya - ami ebben az esetben a vívás eszköze - már a népvándorlás korában jelen volt, azonban a használata a középkori időkben visszaszorult, de a török uralom idején ismét gyakorivá vált. Azok a szablyák még élesek és hegyesek voltak, ami a mai sportvívásban természetesen nem így van.

A tagiskola működésétől azt remélik, hogy a már majdnem feledésbe merült magyar szablyavívás újra régi fényében tündököl majd.

 

GallériaVideó

Új hozzászólás