Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

X. Szakma Sztár Fesztivál

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2017-ben is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel, melyek döntőjére „X. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel április végén, Budapesten került sor.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a verseny két napjára, közel 500 általános iskolás diákot jutatott el, saját pályaorientációs tevékenysége keretében. Céljuk az volt, hogy a diákok láthassák a mesterségek legjobbjait, megismerkedjenek a szakmákkal és ki is próbálhassák azokat.

- Pályaorientáció szempontjából azért fontos ez a kétnapos verseny, mert ez a kamara legnagyobb kirakatrendezvénye. Több, mint 14ezer látogató, gyerek, szülő, pályaorientációs munkatársak, osztályfőnökök, pedagógusok fordulnak meg, fordultak meg itt a két nap alatt. A kamara gondozásában lévő 125 szakmából 41 szakma szerepel a versenyen, a szolgáltatóipartól kezdve, az építőiparon át egészen a gépészetig. Több szakmacsoportot felvonultatunk, sok szakmát, választhatnak lányok, választhatnak fiúk szakmákat. Mindenki jól járt, aki ide kijött, hiszen nem csak látta, hogy a legjobbak hogyan versenyeznek, hanem saját magát is kipróbálhatta, hogy milyen ügyes, hogy tudja használni az agyát, a kezét, a fejét. – mondta el Mészárosné Szabó Anna, a BMKIK Szakképzési Osztályának vezetője

Fontos, hogy a fiatalok olyan szakmát tanuljanak, amiben jók lehetnek a későbbiekben. Békéscsabáról, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Tagiskolája is részt vett a rendezvényen. Az intézmény egyik tanára arról beszélt, kinek ajánlja, hogy az ő iskolájukban tanuljon mesterséget.

- Azt gondolom, hogy azok a 6-7-esek, 8-adikosok jöjjenek hozzánk, akik a villamos szakma iránt éreznek valamiféle vonzódást. Azokat várjuk, akiknek a matematika és a fizika tantárgyak a szeretett tantárgyaik között vannak, ezek elengedhetetlenül kellenek ebben a szakmában. Azokat a gyerekeket várjuk, akik nagyon nagy türelemmel rendelkeznek, a finom-motorikus készségeik szuperül ki vannak fejlődve és mindenkit várunk, aki a villamos szakmában valamit el akar érni. – hangsúlyozta Rácz Attila, a BSZC Trefort Ágoston Tagiskolájának tanára

A rendezvénynek több fontos üzenete is volt a résztvevők számára. Ez az üzenet elsősorban az, hogy a diákok megismerhessék a különböző szakmák egyediségét és a bennük rejlő lehetőségeket.

- Ennek a rendezvénynek több nagyon fontos üzenete is van. A legfontosabb szerintem az, hogy megismertesse és megszerettesse a fiatalokkal a különböző szakmákban rejlő lehetőségeket és megmutassa azt, hogy melyik szakmában mi az a különleges és mi az a vonzó, ami egy életre odakötheti azt a fiatalt a választott területhez. Természetesen nem csak a versenyző fiatalokkal, hanem a legnagyobb célja az lenne, hogy minél többen, a pályaválasztók és a pályaorientáció előtt álló gyerekek is megismerhessék ezeket a szakmákat. – emelte ki Hatos Istvánné, a Békés Megyei Szakképzési Bizottság elnöke

Hatos Istvánné hozzátette azt is, hogy szeretnék visszaadni a szakmák becsületét, megismertetni minden emberrel ezt és fontos lenne, hogy a fiatalok itthon maradjanak, és itthon gyakorolják ezeket a szakmákat. Erre ösztönözhetik a diákokat az elért eredmények, ugyanis a békés megyei indulók közül 14-en döntőbe jutottak, ebből pedig 6-an dobogós helyezést értek el.

 

GallériaVideó

Új hozzászólás