Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

A szabadságharcra emlékeztek

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, valamint a forradalom kitörésének évfordulójára rendezett a város megemlékezést a belvárosban.

Ökumenikus ünnepi istentisztelettel vette kezdetét a városi ünnepség, majd a program a Kossuth-téren folytatódott, ahol a város vezetői, a civil szervezetek, valamint az egyesületek és a politikai pártok képviselői helyezték el az emlékezés virágait.

A megemlékezés egyik látványos részeként a város általános iskoláinak kishuszárai és fiatal forradalmárai egy-egy szekérrel hajtottak keresztül a Szent István téren. 1848. március 15-én a bécsi forradalom híre a Magyarországra is elért, a fiatalok a cselekvés útjára léptek. A tömeg egy emberként vonult Budapest utcáin. Az ő emléküket, a szabadság harcosait és az akkori szellemiséget idézte ez a díszmenet is. 

A felvonulást követően ünnepélyes zászlófelvonásra került sor, katonai tiszteletadással a Városháza előtt, majd Vantara Gyula Békéscsaba polgármesterének ünnepi gondolatai következtek. A városvezető beszédében kiemelte, az 1848-49-es szabadságharcot azért szeretjük ilyen egyetértéssel, mert felidézi bennünk a dicső múltat, megidézhetjük belőle azt a a közös hitet, ami tettekre sarkall, hogy együttes erővel építsük városunkat, megyénket, országunkat. Az eseményen átadták a Békéscsabáért kitüntetést is. Az idei évben posztumusz díjat kapott Köles István, Békéscsaba egykori önkormányzati képviselője.

A nemzeti ünnep a Jókai Színház múltidéző vándorszínészeivel folytatódott, akik ekhós szekérrel érkeztek a helyszínre, felelevenítve a magyar színészet hőskorát, és a 19. század sorsfordító momentumait. Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház rendezője elmondta, hogy az ünnepi műsor '48 irodalmi és történelmi eseményeiből merített, ahogy ez szokott lenni, de igyekeztek  egy kicsit újítani, valami mást is csinálni. Ennek megfelelően próbálták felidézni ennek a kornak nem csak a szellemiségét, hanem a tárgyi eszközeit és látványvilágát.

A műsor után az ünneplőket a Pilvax kávéházba várták, ahol annak idején a márciusi ifjak is találkoztak, és megalkották a 12 pontot. Az ikonikus helyszín most egy irodalmi matiné helyszínéül szolgált, ahol jeles előadóművészek olvastak fel klasszikus műveket és saját alkotásokat.

Szerkesztő: Tar Hajnalka

Operatőr: Bágy György

Új hozzászólás