Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Összefogás a természeti értékért

Az Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért elnevezésű projekt országjáró konferenciasorozata Békéscsabára érkezett. A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány irányításával itt is bemutatták az 1200 helyi jelentőségű védett természeti területet felmérő programot.

Viszló Levente, a Pro Vértes Közalapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit a Körösök Völgye Látogatóközpontban.  A találkozó középpontjában a civil természetvédelem történetében az eddigi legszélesebb összefogással megvalósított projekt szerepelt. Ennek  két fontos célja volt, az egyik a helyi jelentőségű védett természeti területek felmérése, míg a másik a Natura 2000 területeken a gazdálkodók segítése szakmai ismeretekkel. A felmérés során 1200 helyi jelentőségű terület állapotát mérték fel a szakemberek. A program eredményeit Haraszthy László projektvezető osztotta meg az érdeklődőkkel, beszédében elmondta, hogy a területeknek egy nagyon jelentős része komoly természeti értékeket hordoz és jó állapotban van, de egy harmad részükön már szükséges lenne segítő beavatkozást végrehajtani, de vannak elhanyagolt, gazdátlan állapotban lévő területek is.

A konferencián a Békés megyei felmérés eredményeiről, valamint az új területek kijelölésének lehetőségeiről is szó esett. Sallai Róbert a Nimfea Természetvédelmi Egyesület ügyvezetője kiemelte, hogy az önkormányzatoknak, a Békés megyei civil szervezeteknek nagyon sok feladata lesz annak érdekében, hogy azok a fejlesztési mintázatok, amelyek az egész országban jellemzőek, ne veszélyeztessék a védett területeket. Véleménye szerint még nagyon sok potenciál rejlik így Békés megyében, vizes élőhelyek, árterek egyaránt biztosítanak még arra lehetőséget, hogy viszonylag sok új védett terület jöjjön létre.

Békés megye 75 települése közül 28 esetében hoztak létre az önkormányzatok helyi védett területet, de emellett még számos lehetőség van ebben a térségben.

Szerkesztő: Kovács Dávid

Operatőr: Mazán Nándor

Új hozzászólás