Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

10 éves évfordulóját ünnepelte a Szemián Sámuel Egylet

10 éves évfordulóját ünnepelte a Szemián Sámuel Egylet. A Békéscsaba történetének egyik leghosszabb ideig szolgálatban lévő jegyzőjének nevét viselő egyesület a jubileum alkalmából évkönyvet is kiadott.

Szemián Sámuel 40 évig volt Békéscsaba jegyzője. Munkássága alatt számos olyan épületet emeltek, melyek ma is a város látképének szerves részét képezik. Munkásságának fontossága elvitathatatlan - hivatali idejében történt például az 1888-as nagy békéscsabai árvíz, amely ellen vészbizottság alakult, vezetője Szemián Sámuel volt. Tíz évvel ezelőtt a jegyző nevével alakult Békéscsabán egy egylet olyan nyugalmazott köztisztviselőkből, akik az aktív éveik után is részesei szerettek volna maradni Békéscsaba vérkeringésének.

A rangos jubileumi alkalomra elkészült egy évkönyv is, melyet maguk a tagok szerkesztettek és amelyből megtudhatunk többet is a híres jegyző munkásságáról, életéről, valamint az egylet tevékenységéről.

Szemián Sámuelt utolsó éveiben több szakmai és magánéleti kudarc is érte, 1891-ben 64 évesen testileg-lelkileg megtörten hunyt el. 1910-ben utcát neveztek el róla, azonban 1949-ben Derkovits sorra változtatták az utca nevét. Már-már a feledésbe merült, amikor emlékére 2011 októberében emléktáblát avattak a békéscsabai városházán.

GallériaVideó

Új hozzászólás