Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

3. Pajtaszínházi Szemle

Harmadik alkalommal rendezték meg a vidéki amatőr színjátszó hagyományok újraélesztését támogató Pajtaszínházi Szemlét Budapesten, a Nemzeti Színházban. A kétnapos programhoz az ország mind a 19 megyéjéből csatlakoztak lelkes amatőr társulatok.

2017 őszén már harmadik alkalommal indította útjára a Pajtaszínház programot az NMI Művelődési Intézet, a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával. A kétnapos program megnyitó ünnepségén köszöntőt mondott Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára is, aki a Pajtaszínházi program célkitűzéseit méltatta.

A Pajtaszínházi program során az ország 19 megyéjében, rendszerint 5000 fő alatti településeken alakulnak társulatok, akik hónapokon át tartó lelkes és kitartó munka után a Nemzeti Színházban mutathatják be előadásaikat. Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke és a Nemzeti Színház vezérigazgatója megnyitó beszédében kiemelte, fontos, hogy a vidék is magáénak érezze a nemzet színházát.

A pajtaszínházi társulatok előadásaikban a magyar vidéki életet, valamint a kis települések hagyományait és értékeit képviselik a színpadon. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke szerint többek között ez teszi a kezdeményezést példaértékűvé.

Az NMI Művelődési Intézet által életre hívott program sikerét bizonyítja, hogy az első két évad 43 színjátszó közösségéből 35 csoport folytatta a közös munkát, színesítve ezzel a települések kulturális és közösségi életét.

A kétnapos program befejezéseként a Pajtaszínházi Szemlén résztvevő társulatok emléklapokat vehettek át, amelyben a társulatok kitartó munkáját és színház iránti szeretetét méltatták a szervezők és arra biztatták a társulatokat, hogy a jövőben is folytassák tevékenységüket, ezzel újra fellendítve a vidéki színjátszás hagyományát.

GallériaVideó

Új hozzászólás