Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

árpád fürdő

A Magyar Úszó Szövetség és a Békéscsabai Előre Úszó Klub rendezésében negyedik alkalommal tartották meg a Nyíltvízi Úszás Országos Medencés Bajnokságot Békéscsabán, az Árpád fürdőben.

Május 2-a és 4-e között rendezték meg a békéscsabai Árpád fürdőben a negyedik nyíltvízi úszás országos medencés bajnokságot. A három napos rendezvény első napján az  U18-19-es korosztály állt a rajtkőre, őket követték az utánpótlás korúak, majd a verseny zárónapján az U14-15 és az U16-17 felnőtt mezőnyből kerültek ki a dobogósok.

Az ország 36 egyesületéből több, mint 300 versenyző érkezett, akiknek szabad ég alatt kellett teljesíteni a távokat. Ehhez a szeles időjárás nem mindenki szerint volt kedvező.

A bajnokságra a versenyzők az idejük nagy részét  felkészüléssel töltötték, ezzel is elősegítve, hogy a megmérettetésen a legjobb formájukat tudják hozni.

Egészségfejlesztő és betegségeket megelőző programokat szervezett az Árpád fürdőben a Dél-Alföldi Gyógy- és Termálfürdők Közhasznú Egyesület, valamint a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság.

Számos egészségfejlesztő- és betegség-megelőző programmal várták a látogatókat az Árpád fürdőben. Az érdeklődők a programok során részt vehettek ingyenes szűrővizsgálatokon, víz alatti tornán és biciklizésen is.

A kezdeményezés 2017-ben indult, amikor 24 fürdőben valósítottak meg ilyen jellegű programokat. Idén is a helyszín ugyanez a 24 fürdő. A cél az, hogy a látogatók visszatérjenek az egészségmegőrző napokra, ugyanis a szűrővizsgálatok folytonosságával ellenőrizhetik egészségi állapotuk változását.

Az eddigi foglalkozások alkalmával több 10 ezer ember vette igénybe a rekreációs nap adta lehetőséget és a szervezők bíznak abban, hogy a továbbiakban is ugyanilyen népszerűségnek örvend majd a kezdeményezés.

21. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Szenior Úszóverseny - Gáspár Ervin Emlékversenyt Békéscsabán, az Árpád Fürdőben. A kétnapos rendezvényen 13 versenyszámban mérettethették meg magukat sportolók.

A Békéscsabai Senior Úszó Egyesület 22 évvel a néhai elnökhelyettes, Marik László ötlete alapján alakult, akinek tiszteletére egy emlékfutamot is rendeztek a szervezők. Az egyesület által rendezett úszóverseny az egykori kiváló békéscsabai úszóedző, Gáspár Ervin nevét viseli, akiről minden évben egy emlékfutammal is megemlékeznek.

A Nemzetközi Szenior Úszóversenyen 13 versenyszámban mérettethették meg magukat a sportolók. A versenyzők között volt olyan is, aki több számban is elindult.

Csepeli Pálma már több éve részt vesz ezen a versenyen. Volt Békés Megye Legeredményesebb Sportolója, de ezen kívül még több remek eredményt is magáénak tudhat. A korábbi évekhez hasonlóan az idei versenyről sem távozott üres kézzel.

Nagy revánsvággyal vágott neki a hazai csapat a mérkőzésnek, ugyanis az őszi fordulóban a hevesi megyeszékhelyen kikaptak. Talán emiatt görcsösen kezdték a meccset és eleinte nem játszottak jól a Csirkefogók. Az első néhány perc után már 3-1 re vezettek az egriek. A mérkőzés iramára nem lehetett panasz, sokat úsztak a játékosok. A csapatok zónavédekezéssel próbálták elkerülni, hogy gólt kapjanak, ami az egriek kiváló átlövései miatt a békéscsabai oldalon nem vált be, így szinte végig lépéselőnyben voltak a vendégek. A félidőben 6-5 volt az eredmény az Eger javára. A második játékrészben sem változott a játék képe, a vendégek mindig 1-2 lépéssel a csabaiak előtt jártak. A finisbe érve a Békéscsaba mindkét centere kipontozódott, ami végzetes volt a hazaiak számára, főleg az utolsó negyedben, hiszen egyetlen center sem maradt a békéscsabai oldalon. A végjátékban ennek ellenére feljött a csabai gárda, sőt, 11-11-nél még emberelőnyben támadhattak, ám ezt nem sikerült kihasználni. Ezzel szemben a vendégek éltek a lehetőséggel és tíz másodperccel a lefújás előtt betaláltak, beállítva ezzel a végeredményt.

Az egész országban, így Békéscsabán is igen nagy népszerűségnek örvend a vízilabda. A hétvégén fontos mérkőzést játszott a megyeszékhely ifjúsági csapata a Miskolci fiatalokkal. Stábunk nem csak a mérkőzésre volt kíváncsi, hanem a gyerekek, az edzők és a szülők vízilabdához való hozzáállására is.

Hazánk egyik legsikeresebb labdajátéka a vízilabda, melyet az 1800-as évek végén kezdtek el játszani Nagy-Britanniában. A vízilabda 1912-ben már olimpiai sportág volt és Magyarországon is hamar népszerű lett. Természetesen ehhez hozzájárult nemzeti válogatottunk kiemelkedő teljesítménye. A magyar csapat kilencszer nyert az olimpián, háromszor a világbajnokságon és tizenkétszer az Európa-bajnokságon, ezzel a világ legsikeresebb vízilabda csapata. Ahhoz, hogy ilyen sikereket érjen el egy válogatott, nagyon fontos az, hogy megfelelő szakmai tudással rendelkező edzők, magas színvonalon oktassák a fiatal sportolókat. Emellett az is fontos, hogy különböző versenysorozatokban tanulják meg a sport csínyját-bínyját, erre pedig tökéletes alkalom a Vidék Gyermek Bajnokság.

A magyar úszás napja alkalmából a békéscsabai Árpád fürdő és a Békéscsabai önkormányzat kezdeményezéséből ingyenesen igénybe vehették az érdeklődők a helyi strand szolgáltatásait, június 18-án 6:00 és 11:00 óra között. A vendégeknek lehetőségük volt együtt úszni a londoni olimpia résztvevőjével, Bohus Richárddal, aki jelenleg a riói olimpiára készül. Mint a példa is mutatja, nagyon fontos városunknak az úszósport és a hozzá tartozó infrastruktúra fejlesztése.

Öt nemzet vízilabda csapatai szerepelnek az Árpád fürdőben rendezett utánpótlás tornán. Szerdától péntekig összesen 22 együttes szerepel a megmérettetésen, ahol mindenki hasznos tapasztalatokkal gazdagodhat.

Hazai kapufa a Csabai Csirkefogók és a litván Vilnius összecsapásán, amelyet a gyermek I. korcsoportos kategóriában bonyolítottak le. A szerda délelőtti találkozó a torna egyik első mérkőzése volt. A békéscsabai klub negyedik alkalommal hívott népes mezőnyt az Árpád fürdőbe, hogy egy rangos megmérettetésen fejlődjenek a fiatal játékosok.

-Az ötlet onnan jött, hogy mindig a felkészülés bizonyos szakaszában jó megmérettetni magunkat olyan mérkőzéseken, ahol idegen ellenféllel játszunk, de azért meccskörülmények között és azért szerveztük meg, hogy a csapatainknak idegen ellenfeleket hozzunk, és minden korosztály játszhasson egy pár mérkőzést ez alatt a három nap alatt- mondta el Kádár József a Csabai Csirkefogók VK edzője.

Öt nemzet vízilabda csapatai szerepelnek az Árpád fürdőben rendezett utánpótlás tornán.

Szerdától péntekig összesen 43 mérkőzést bonyolítanak le a megmérettetésen, ahol a Csabai Csirkefogók mind az 5 korosztályban indítanak együttest, hiszen az ifjúsági, a serdülő és három gyermek korcsoportos gárda is szerephez jut, a 10-11 éves fiúkkal bezárólag.

A rangos tornán a kiemelkedő hazai egyesületek, például a Ferencváros és a Debrecen mellett több külföldi csapat, mint a litván serdülő válogatott, a román Dinamo Oradea és az orosz Raduga Moszkva is medencébe ugrik. Az utánpótlás torna amellett, hogy az edzőtáborozás mellett lehetőséget ad hasznos edzőmérkőzések megvívására, jó felkészülést jelent az új bajnokság előtt.

Szerkesztő: Kovács Dávid

Operatőr: Pozojevich Miklós

Oldalak