Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

zenit

Volt, aki tudatosan érkezett a Főtérre, volt, aki mit sem sejtve csak arra sétált, de mindenkit magával ragadott a zene. Csütörtökön este komolyzenei élményekkel lettek gazdagabbak azok, akik kilátogattak a 31. Zenei Ifjúsági Találkozó első napjára.

 

Immár a harmincegyedik ZENIT-et rendezi meg a Csabagyöngye Kulturális Központ. A négy napos rendezvényen számos fúvószenekar képviselteti magát, nem csak Magyarországról, hanem a határainkon túlról is. A megnyitó ünnepség előtt Herczeg Tamás, a kulturális központ igazgatóhelyettese beszélt stábunknak a fesztivál múltjáról és jelenéről.

 

Herczeg Tamás

igazgatóhelyettes

Csabagyöngye Kulturális Központ

 

A legtöbb zenei találkozó az idő múlásával veszít az érdeklődési köréből, azonban a Zenit már hagyományos, sikeres eseménnyé vált. Korábban több műfajt is magába foglalt a négy napos esemény, mára azonban ez leszűkült. Fúvószenészek és mazsorettek előadásait tekinthetik meg az érdeklődők. Herczeg Tamás, főszervezőtől megtudtuk, hogy új és visszatérő csapatai is vannak a rendezvénynek.

- Minden évben érkeznek új zenekarok is, akik egyszer eljönnek, évről évre újra megjelennek nálunk. Vannak olyanok, akik évről évre rendszeresen jönnek vagy szeretnének jönni. - mondta el Herczeg Tamás, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese

A Körösparti Vasutas Fúvószenekar szintén állandó résztvevője a Zenitnek, akik a legtöbbször záró programként lépnek fel a fesztiválon.

- Húsz Éve állandó tagjai vagyunk a Zenitnek, egy igen széles Békéscsabai réteg szeret bennünket. Nagyon sok a zenekarnak a rajongója. - hangsúlyozta Maczkó István, a Körösparti Vasutas fúvószenekar zenekari vezetője

Immár 28. alkalommal adott otthon Békéscsaba a Zenitnek. A 4 napos fesztivál ideje alatt hazai és határon túli együttesek egyaránt szórakoztatták a megyeszékhely közönségét. A rendezvény műsorát az idei évben is látványosabbnál-látványosabb mazsorett produkciók színesítették.

A 4 napos rendezvény vasárnap a Jókai Színház előtti téren mazsorett bemutatóval és fúvószenei koncerttel zárult. A közel 30 éves múltra visszatekintő fesztivál díjátadó ünnepségét is ekkor tartották. Az elismerések odaítéléséről szakmai zsűri döntött, akik számos kritériumot figyelembe vettek az értékeléskor.

-A szakmai szempontok között ilyenek szerepelnek, mint a tisztasága a játéknak, a dinamikája a játéknak, a tempó, a ritmus kérdései a játéknak. Akkor az összhang, a hangzása a zenekarnak. Akkor a zenészek és a karmesternek ez a finom együttműködése a művek, körülbelül ezek azok a szempontok, és hát a végső szempont pedig egy ilyen globális, milyen hatással van a közönségre, az, amit hallottunk- mondta el Neumayer Károly Liszt- díjas karmester.

Tegnap nyitotta meg kapuit a ZENIT, így Békéscsaba négy napon át a fúvószene fővárosa lesz. A fesztiválon számos külföldi és hazai zenekar lép majd fel a Szent István téren, a Jókai Színház előtt és a Csabagyöngye Kulturális Központ előtti stégen. 

A viharos és szeszélyes időjárás elől az eseményt a katolikus templomba menekítették. A világias színtéren tovább fokozta az emelkedett hangulatát. A nyitó estén két kisegyüttes kapta a főszerepet, akik egyben a Klarinét és Szaxofon tábor tagjai.

-Egy Mozart orgona fantáziával kezdünk, ami nyilván a templomban tökéletesen hangzik, sokkal jobban, mint a főtéren hangzott volna, viszont egy ragtime – bár ma már mindent játszanak templomban, kicsit óvatosabban kezelendő- mondta el Varga István a 9. Klarinét-Szaxofon fesztivál vezetője.

28. alkalommal kel életre Békéscsabán a ZENIT! A négy napos kulturális fesztiválon hazai és határon túli fúvós együttesek egyaránt szórakoztatják majd a megyeszékhely közönségét. 

Ebben az évben is számos külföldi együttes érkezik majd Békéscsabára, így Észtországból, Szlovákiából és Székelyföldről is ellátogatnak hozzánk, de természetesen a megye legkiválóbb fúvósai is mind jelen lesznek az eseményen.

- Békés megyéből és a környékről, a megyén kívülről is érkeznek majd fúvószenekarok önállóan vagy mazsorett csoporttal, illetve lesznek külön mazsorett csoportok is, szintén a megyéből, Gyomaendrődről és Karcagról is - emelte ki Herczeg Tamás, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgató-helyettese.