Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

közlekedés

A Békés Megyei Kormányhivatal és a Közlekedéstudományi Intézet már kilenc éve tart tavaszköszöntő motoros tréninget annak érdekében, hogy szezon kezdetével a motorosok visszaszokjanak a járműveikkel való közlekedésre.

Idén is megrendezte a Békés Megyei Kormányhivatal és a Közlekedéstudományi Intézet az Évadnyitó Motoros Tréning elnevezésű rendezvényt, melyre immáron kilencedik alkalommal került sor. A jelenlévőknek lehetőségük nyílt KRESZ pályán gyakorolni, illetve egy elméleti képzésen is részt vehettek, ahol átismételhették a korábban tanultakat a Békés Megyei Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.

A főosztályvezető hozzátette, hogy a motoros balesetek áldozatainak 70%-a 35 év alatti, így fontosnak érzik, hogy megszólítsák és minél több vezetéstechnikai ismertet adjanak át ennek a generációnak a biztonságosabb motorozás érdekében.

Idén is megrendezték Mezőberényben a Polgárőrök Közlekedési Megyei Versenyét, ahol nyolc kapitányság polgárőrei versenyezhettek. A megmérettetés résztvevői közül az első és a második helyezett indulhat az országos versenyen.

Immár 14. alkalommal rendezték meg Mezőberényben a polgárőrök közlekedésbiztonsági versenyét. A verseny célja, hogy a polgárőrök felfrissítsék közlekedési ismereteiket, így a megmérettetésen a versenyzők elméleti feladatokat és tesztet oldottak meg, ezután pedig a gyakorlatban, egy erre a célra kialakított pályán is próbára tették ügyességüket. A verseny felmenő rendszerben működik, tehát nyolc kapitányságról juthattak a polgárőrök a megyei versenybe. A rendszert Tusák Tamás, a megyei polgárőr szövetség elnökhelyettese ismertette.

Az elnökhelyettes elmondása szerint a szarvasi polgárőrök már többször is továbbjutottak az országos versenyre és bízik benne, hogy ez idén sem lesz másképp.

A autóval való biztonságos közlekedés egyik alappillére az, hogy az ősz végén gépjárművünkön a nyári gumiabroncsokat télire cseréljük. A szakemberek szerint a tartósan hét celsius fok alatti hőmérsékleten már a téli gumikat kell használnunk.

A tartósan hideg időjárás beállta előtt már érdemes lecserélni a nyári gumikat, ugyanis ekkor a téli gumik már jobb tapadást biztosítanak az úttesten.

Nem tanácsos az utolsó pillanatra hagyni a cserét, ugyanis ilyenkor feltorlódik a munka a gumiszervizeseknél, így sokat kell várni, amíg elkészül a járművünk.

Bizonyos körülmények között jó alternatívát jelenthet az ún. négyévszakos gumi is. Azok, akik télen keveset- és éves szinten sem sokat autóznak, és havas, jeges útviszonyok esetén nem szükséges autózniuk, elsősorban városban közlekednek, nem mennek a hegyekbe a téli időszakban és mindezek mellé óvatos, figyelmes sofőrök, azok bátran választhatják a négyévszakos gumit.

Az időjárási körülmények változására való tekintettel, fontos hogy az utakon is fokozott figyelemmel közlekedjünk. Emellett természetesen járműveinket is fel kell készíteni a csapadékos, hűvösebb időjárásra.

Az őszi közlekedésre való felkészítés egyik fontos eleme a járművek akkumulátorainak ellenőrzése, de az ablaktörlő lapátok állapota és a világító- jelző berendezések vizsgálata sem maradhat el. Az egyik legfontosabb feladat a gumik állapotának a felmérése. Amikor a hőmérséklet 7 Celsius fok alá csökken, már kifejezetten ajánlott a téli gumik használata.

Esős, nedves időjárási körülmények között nem csak a csúszós utak nehezítik meg a közlekedést, hanem a sűrű ködfelhők is.

Mielőtt útnak indulunk, elengedhetetlen járművünk különböző tartozékainak ellenőrzése.

A nagy meleg, a hosszan tartó kánikula a közlekedésben is érezteti hatását. Az egyik ilyen hatás, hogy mind az autósoknál-, mind pedig a motorosoknál nagymértékben tompíthatja a reflexeket. A Körös Motoros Egyesület tagjait arról kérdeztük, mire kell jobban odafigyelni a forró, nyári időszakban.

A „Közlekedik a család” című balesetmegelőzési program keretein belül a felnőttek és a gyerekek közösen oldanak meg feladatokat. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a helyes közlekedésre. A vetélkedőn a családok elméletben és gyakorlatban is összemérték tudásukat.

A versenyen több interaktív feladatot is meg kellett oldania a családoknak. Ilyen volt például, hogy a felnőtteknek kereket kellett cserélniük a gépjárművön, illetve meg kellett mutatni, hogy mit kell ellenőrizni elindulás előtt. De azt is tapasztalhatták a résztvevők, hogy miket okoz, ha telefonálunk vezetés közben.

A gyermekeknek is szórakoztató feladatokkal készültek a szervezők. Kerékpár ügyességi pályán mérhették fel tudásukat, illetve egy mágneses táblán öltöztethették fel a kerékpárt a kötelező tartozékokkal.

A vetélkedőt minden évben meghirdeti az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága. A program keretein belül szórakozva tanulhatnak a családok, illetve a megyei forduló nyertesei tovább versenyezhetnek a fődíjért az országos versenyen.

A Békés Megyei Kormányhivatal és a Közlekedéstudományi Intézet már hét éve tart tavaszköszöntő motoros tréninget annak érdekében, hogy szezon kezdetével a motorosok visszarázódjanak a járműveikkel való közlekedésre.

A jelenlévőknek lehetőségük nyílt a KRESZ pályán gyakorolni, illetve egy elméleti képzésen is részt vehettek, ahol átismételhették a korábban tanultakat a Békés Megyei Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.

- Két előadással készültünk a mai napon. Az egyiknek a címe az lesz, hogy láthatóság és biztonság ezt a városi közlekedésbiztonság bizottságának képviselője fogja előadni, a másiknak pedig a motorok téli eltevése tavaszi felkészítése a motorozásra illetve a műszaki megvizsgálás kapcsán fontos tudnivalók lesznek. Rövidek lesznek az előadások, 10-15 percben és ezután megkezdődik a motorozás, ami várhatóan 4-5 óráig fog tartani. – mondta el Dobókői György, a Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Osztályának vezetője

A rajzpályázat résztvevőit három kategóriában díjazták: óvodás, alsó- és felső tagozatos általános iskolás tanulók vehettek részt a versenyen. Emellett különdíjakat is kiosztottak a legszebbnek ítélt művek alkotóinak. A pályaműveknek a helyes közlekedést kellett tükrözniük, illetve az állatok és mesefigurák is megjelenhettek a rajzokon.

Pelleg József elmondta, hogy olyan ajándékokkal kedveskedtek a fiataloknak, melyek a biztonságos közlekedésre fektetik a hangsúlyt, illetve olyanokkal, melyek a kreativitást és a kézügyességet fejlesztik.

Az eseményen egy bohóc is szórakoztatta a gyerekeket, a szervezők pedig egy lufi esővel lepték meg a kicsiket, a színes gömbökbe pedig csokit rejtettek.

Kategóriánként a legszebbnek ítélt 6-6 művet országos elbírálásra küldik, illetve 150 rajzot egy kiállítás keretein belül mutatnak majd be az érdeklődőknek.

Oldalak