Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Gyomaendrőd

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Gyomaendrődi Disznótoros és Böllér Pálinkaversenyt, ahol több kategóriában is nevezhettek a versenyzők. A rendezvény célja a nagyapáinktól tanult disznótoros hagyományok, gasztronómiai élmények újraélése volt.

Gyomaendrődön több mint tíz éve rendezik meg a disznótoros böllér pálinkaversenyt, ami töretlen népszerűségnek örvend. A programot város is támogatja és segíti, de az alapötlet a Gyomaendrődi Üdülésért Turisztikai Egyesületé. A város és az egyesület közösen szervezik meg évről évre a rendezvényt.

Már reggel hét órakor gyülekeztek a csapatok, és már akkor el is kezdték a kolbászgyúrást, illetve a többi étel készítését, mint például csorba leves, töltött káposzta. Az ételek mellett viszont kiemelkedő figyelmet kapott a verseny másik főszereplője a pálinka.

A pálinka mustra sokkal több versenyzőt vonzott be az előző évekhez képest, illetve minőségibb kivitelezésben valósulhatott meg, amelyről Ignácz Tibor pálinkamester szakmérnök.

Gyomaendrődön már második alkalommal rendezték meg a Turbó Fesztivált, ahol bár a főszerep az erőgépeké volt, a szervezők több családi programmal is készültek a látogatóknak.

Második alkalommal rendezték meg a Turbó Fesztivált Gyomaendrődön, melyen a traktorok voltak főszerepben. Az erőgépek már reggel 7-kor megérkeztek a helyszínre, majd a nap folyamán mindenki, aki ellátogatott a fesztiválra, egy igazán családias hangulatú napot tölthetett el az erőgépek társaságában.

A fesztiválról hazavihető talán legkülönlegesebb díj a vándorkupa volt, melyet még tavaly alapítottak a rendezvény szervezői.

A Turbó Fesztivál traktorversenyeire hölgyek is érkeztek, akik a gépeket- és a verseny körülményeit értékelték. A szervezők bíznak abban, hogy jövőre már több hölgy csatlakozik majd a rendezvényhez.

A második Turbó Fesztivál egy tűzzsonglőr csapat előadásával, majd a Két Zsivány Formáció fellépésével zárult.

Gyomaendrődön már második alkalommal rendezték meg a Turbó Fesztivált, ahol bár a főszerep az erőgépeké volt, a szervezők több családi programmal is készültek a látogatóknak.

Második alkalommal rendezték meg a Turbó Fesztivált Gyomaendrődön, melyen a traktorok voltak főszerepben. Az erőgépek már reggel 7-kor megérkeztek a helyszínre, majd a nap folyamán mindenki, aki ellátogatott a fesztiválra, egy igazán családias hangulatú napot tölthetett el az erőgépek társaságában.

A fesztiválról hazavihető talán legkülönlegesebb díj a vándorkupa volt, melyet még tavaly alapítottak a rendezvény szervezői.

A Turbó Fesztivál traktorversenyeire hölgyek is érkeztek, akik a gépeket- és a verseny körülményeit értékelték. A szervezők bíznak abban, hogy jövőre már több hölgy csatlakozik majd a rendezvényhez.

A második Turbó Fesztivál egy tűzzsonglőr csapat előadásával, majd a Két Zsivány Formáció fellépésével zárult.

A 17. Bogrács Napját tartották meg Gyomaendrődön. A programok közül a főszerepet idén is a főzőverseny kapta, melyen nem csak a hagyományos magyar bográcsos ételek kerültek a zsűri elé.

Gyomaendrődön, az Öregszőlőben lassan egy emberöltő óta rendezik meg a Bogrács Napját. Ez idő alatt szépen lassan kialakult egy családias légkör. Sokan állandó résztvevői a rendezvénynek, de mindig akadnak új látogatók is.

A szervezők igyekeztek most is kiegészítő programokkal kedveskedni az Öregszőlőbe érkezőknek, de a Bogrács Napjának főszereplője a főzőverseny volt. A nevezett ételeket helyben működő szakácsok értékelték, vezetőjük Tímár Attila mesterszakács volt.

Jakos Imre 17 éve oszlopos tagja a rendezvénynek, melynek korábban szervezője is volt, idén pedig a verseny indulójaként jelent meg. Bográcsában őzpörkölt főtt, melyet vargányával, borókával, borsikafűvel és olyan fűszernövényekkel ízesített, melyek az őz természetes élőhelyén is megtalálhatók.

Lakossági fórumot tartottak Gyomaendrődön egy árvízvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű projektről, mely Gyomaendrőd és Mezőtúr térségében valósul meg.

Már több mint 10 éve, 2006 áprilisában történt, hogy egy hatalmas árvíz fenyegette a Hármas- Körös környéki településeket. Akkor, a vízállási rekordokkal tetőző árhullámot csak a katonaság és a lakosság közreműködésével, közös, megfeszített védekezéssel sikerült elhárítani. A mostani fejlesztés célja, hogy ez a helyzet ne forduljon elő még egyszer.

A gát menti utakat teljesen felújítják, illetve a régi- és szinte lakhatatlan gátőrházat teljesen lebontják és újat építenek helyette. Annak érdekében, hogy a lakosság megfelelően tájékozódhasson az építkezésekkel járó esetleges nehézségekről, lakossági fórumot szervezetek a helyi polgármesteri hivatalban.

Első alkalommal rendezték meg a Békés Megyei Vadász-Horgásznapot Gyomaendrődőn. A rendezvényen többek között gasztronómiai programokkal, zenés-táncos bemutatókkal és koncertekkel várták a látogatókat.

Jó hangulatban telt az idén első alkalommal megrendezett Békés Megyei Horgásznap Gyomaendrődön. A rendezvényen a látogatók számos program közül válogathattak. A különböző bemutatók és zenés, táncos programok mellett egy gasztronómiai különlegességgel, a halkolbásszal is megismerkedhettek az érdeklődők a Magyar Halkolbász Lovagrend bemutatóján. Sípos Lászlótól, a lovagrend elnökétől megtudtuk, hogy az ételkülönlegességnek sokféle ízesítése lehet.

A Vadász-Horgásznap keretein belül megrendezték az idén 20 éves Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Versenyt is, melyen négy kategóriában indulhattak a csapatok. Az elkészült fogások közt különböző halételeket, halászleveket kóstolhatott a zsűri. Természetesen minden csapatnak megvolt a maga különleges receptje.

Elsőként rendezték meg a Turbó Fesztivált Gyomaendrődön. A fesztiválon a sok traktor mellett ügyességi versenyekkel BMX és tűzzsonglőr bemutatóval és számos érdekes programmal várták az idelátogatókat.

Újdonságként hatott az idén elsőként megrendezett Turbó Fesztivál Gyomaendrődön. A fesztivál napja a traktorok jegyében telt: rengeteg traktor és számos ingyenes program várta a látogatókat, akik nagy számban jelentek meg a rendezvényen.

Gyomaendrődön a fesztiváloknak már-már hagyománya van, évről évre egyre több program várja az érdeklődőket. Idén a Turbó Fesztivál öregbítette tovább a város hírnevét. Érdekes lehet a fesztivál története, hogy honnan is származott ez az ötlet.

Számos programon vehettek részt a kilátogatók. Délelőtt a kisebbek mérték össze tudásukat a gyerek pedálos traktor ügyességi versenyen, majd a közös ebéd után a felnőttek traktoros ügyességi versenye és a traktorhúzó verseny következett.

A Magyar-Kínai Gasztronómiai Napok zárásaként kínai ételkülönlegességeket szolgáltak fel a megjelenteknek Gyomaendrődön. A együttműködés egyik fontos eleme, hogy mind a két ország megismerkedjen egymás hagyományos ételeivel.

A magyar-kínai kapcsolatok erősítése, egymás gasztronómiájának, kultúrájának mélyebb megismerése a célja annak a megállapodásnak, amely a két ország között került aláírásra. A tavalyi évben a kínaiak nagyszabású gasztronómiai programok keretében nyerhettek bepillantást hazánk gasztronómiájába. A távol-keleti országban nagy sikert arattak a magyar ételek, több ezer kínai kóstolhatott meg autentikus magyar fogásokat, például gulyást, a Gundel palacsintát, vagy éppen halászlevet.

A Magyar-Kínai Gasztronómiai Napok zárásaként autentikus kínai fogásokat kóstolhattak meg a megjelentek, mivel a hazai kínai büfék sokszor meg sem közelítik a távol-keleti ország ételeit.

A két fél bízik abban, hogy a megállapodásnak köszönhetően gazdasági lehetőségeik is bővülnek majd.

Gyomaendrődön tartott fórumot az Agrárgazdasági Kamara. A megjelenteket Dankó Béla országgyűlési képviselő köszöntötte, majd a kamara elnöke tartott előadást.

Sokan gyűltek össze Gyomaendrődön a Szent Antal Népházban az Agrárgazdasági Kamara fórumára. Az köszöntő elhangzása előtt Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, hogy a magyar agrárium helyzete az utóbbi években folyamatosan javul-köszönhetően a támogatások jó elosztásának és a gazdálkodóbarát törvények elfogadásnak.

Ugyanez a véleménye Györffy Balázsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének is. Elmondása szerint ez a tendencia folytatódni fog annak ellenére, hogy az Európai Unió jelenlegi agrárfejlesztési ciklusa hamarosan lejár.

A jelenlegi Európai Uniós közös támogatási ciklus 2020-ig tart, azonban várhatóan az új szabályozásban nem lesz radikális változtatás. A területalapon kifizetett források rendszere valószínűleg megmarad annak ellenére is, hogy a britek elhagyják az Európai Uniót.

„Vizek, halak, emberek a nagyvilágban” címmel nyílt fotókiállítás Gyomaendrődön a Szent Antal Népházban. Lehoczky István fotói híven tükrözik az élővizeink fontosságára való felhívás üzenetét. A tárlat március elejéig látható.

2016-tól ad otthont a gyomaendrődi Szent Antal Népház időszaki kiállításoknak. Legutóbb Lehoczky István természetfotós műveit tárták a nagyközönség elé „Vizek, halak, emberek a nagyvilágban” címmel.

Az elmúlt években már köztudottá vált, hogy az óceánokban óriási szemétszigetek keletkeztek. Ezzel együtt jó ideje ismert, miként veszélyeztetik a különféle tengeri fajokat - teknősöket, tengeri emlősöket, madarakat - a tengerekben, óceánokban lebegő hálómaradványok, műanyag zacskók és egyéb hulladékok. Nemrégiben az is kiderült, hogy az eddig gyakorlatilag elpusztíthatatlannak hitt műanyag, valójában meglepően gyorsan elbomlik és bomlásakor potenciálisan mérgező anyagok kerülnek a vízbe.

Oldalak