Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

baleset

Az előző évekhez hasonlóan a rendőrség ismét 24 órás sebességellenőrzést tartott a megye több pontján. A gyorshajtás a közlekedési balesetek egyik legfőbb oka, ezért a Speedmarathon elsődleges célja természetesen a megelőzés.

Nemcsak európai- vagy országos szinten, de itt Békés megyében is számos baleset fő oka a sebességhatár túllépése. A közúti balesetek túlnyomó részét - több mint 60%-át - a gépkocsivezetők okozzák, a személyi sérüléssel járó baleseteknél pedig a kanyarodási szabályok megszegése- és az elsőbbség meg nem adása előtt a gyorshajtás szerepel a lista élén.

Balesetek, tragédiák sajnos akkor is bekövetkeznek, ha a sebességhatárokat és az egyéb közlekedési szabályokat betartjuk, de  ha túllépjük a sebességet, illetve szabálytalanok vagyunk, akkor a baleset bekövetkezésének kockázatát jelentősen megnöveljük. A Speedmaraton kapcsán fontos azt hangsúlyozni, hogy a rendőrségnek nem az a célja, hogy minél több bírságot kiszabjanak, hanem az, hogy ráirányítsák a figyelmet arra, hogy bizony kockázatos gyorsan hajtani.

Egy szörnyű, halálos baleset szemtanúi lehettek azok, akik október 10-én délelőtt a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt sétáltak.  Szerencsére ezúttal a tragédia valójában nem következett be, ugyanis a helyi balesetmegelőzési bizottság szimulációját láthatták az arra járók.

A közlekedési baleset szimuláció célja, hogy élethű körülmények között mutassa be a hétköznapokban is könnyen előfordulható tragédiákat. Az előadást nem csak az arra járók láthatták, hanem szervezetten a helyi iskolák diákjai is részt vettek az eseményen. A Békéscsabai Balesetmegelőzési Bizottság rendezvénye a remények szerint sok fiatal közlekedési szokásait határozza meg a jövőben.

A mai közlekedési szokások között sajnos kialakult egy új probléma is. Nem ritka, hogy a belesetek egyik fő oka az, hogy a járművet vezetők, kerékpárosok fülhallgatóval zenét hallgatnak közlekedés közben. Ez nem ütközik jogszabályba, azonban fokozottan balesetveszélyes körülményeket teremt.

Két vitorlázó repülőgép ütközött össze vasárnap délután Vésztő határában. Az egyik gép a Mágor tanya közelében egy kukoricatáblára zuhant, személyi sérülés azonban nem történt.

Eszlári István annak a földnek a tulajdonosa, ahová a gép lezuhant elmondta, hogy a repülőgép nem tarolta végig a kukoricást, így a termés csak a vitorlás méreteivel arányosan sérült. Természetesen a roncs eltakarítása is plusz kárral járt, így megközelítőleg fél hektárnyi kukorica veszett kárba.

A rendőrség egyelőre vizsgálja, hogy hogyan és milyen körülmények között történt a légi közlekedési baleset.

Békéscsabán, a Lencsési Közösségi Ház Baba-mama klubjához látogatott el Gyebnár József mentőtiszt. A szakember előadást tartott az anyukáknak „Mit tegyünk különböző baleseteknél a mentő kiérkezéséig” címmel.

A „Közlekedik a család” című balesetmegelőzési program keretein belül a felnőttek és a gyerekek közösen oldanak meg feladatokat. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a helyes közlekedésre. A vetélkedőn a családok elméletben és gyakorlatban is összemérték tudásukat.

A versenyen több interaktív feladatot is meg kellett oldania a családoknak. Ilyen volt például, hogy a felnőtteknek kereket kellett cserélniük a gépjárművön, illetve meg kellett mutatni, hogy mit kell ellenőrizni elindulás előtt. De azt is tapasztalhatták a résztvevők, hogy miket okoz, ha telefonálunk vezetés közben.

A gyermekeknek is szórakoztató feladatokkal készültek a szervezők. Kerékpár ügyességi pályán mérhették fel tudásukat, illetve egy mágneses táblán öltöztethették fel a kerékpárt a kötelező tartozékokkal.

A vetélkedőt minden évben meghirdeti az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága. A program keretein belül szórakozva tanulhatnak a családok, illetve a megyei forduló nyertesei tovább versenyezhetnek a fődíjért az országos versenyen.

A rajzpályázat résztvevőit három kategóriában díjazták: óvodás, alsó- és felső tagozatos általános iskolás tanulók vehettek részt a versenyen. Emellett különdíjakat is kiosztottak a legszebbnek ítélt művek alkotóinak. A pályaműveknek a helyes közlekedést kellett tükrözniük, illetve az állatok és mesefigurák is megjelenhettek a rajzokon.

Pelleg József elmondta, hogy olyan ajándékokkal kedveskedtek a fiataloknak, melyek a biztonságos közlekedésre fektetik a hangsúlyt, illetve olyanokkal, melyek a kreativitást és a kézügyességet fejlesztik.

Az eseményen egy bohóc is szórakoztatta a gyerekeket, a szervezők pedig egy lufi esővel lepték meg a kicsiket, a színes gömbökbe pedig csokit rejtettek.

Kategóriánként a legszebbnek ítélt 6-6 művet országos elbírálásra küldik, illetve 150 rajzot egy kiállítás keretein belül mutatnak majd be az érdeklődőknek.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság felmérései szerint az utóbbi évben a balesetek tekintetében - az azt megelőző évekhez képest  - számottevő csökkenés volt megfigyelhető.

Pelleg József r. alezredes a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta, hogy Békés megyében, 2016-ban 555 személyi sérüléses baleset következett be, amely a 2015. évi 609-hez képest, mintegy 9%-os mérséklődést jelent. Valamennyi kategóriában csökkent a balesetek mennyisége. Ebben a legszámottevőbb a halálos balesetek száma ahol 21-ről 15 re mérséklődött, ami közel 28 százalékos csökkenést eredményez. A tendencia az idei éves másfél hónapjában is tovább folytatódott a rendelkezésre álló adatok alapján.  Másfél hónap alatt 40 személyi sérüléses balesetnél kellett intézkedni, míg ez az elmúlt évben 52 volt.

Természetesen ennek ellenére nem szabad hátradőlni, továbbra is szükség van a rendőri jelenlétre az utakon, hogy mérsékeljék a balesetek számát. Ennek érdekében különböző, a balesetek elkerülését elősegítő akciókat szerveznek, például a biciklisek biztonsága érdekében.

Oldalak