Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

tűzoltók

A legerősebb tűzoltók versenyét ismét Orosházán rendezték meg. A számos akadályból álló pálya a több éve szolgálatot teljesítő tűzoltókat is megizzasztotta.

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az „Őrizd a lángot” alapítvány közösen rendezte meg Orosháza főterén a 2017. évi TFA Nemzetközi Tűzoltó Sportbajnokságot. A rangos versenyre Magyarország valamennyi megyéjéből és további 5 országból érkeztek versenyzők.

 

Tóth Tibor tű. dandártábornok

igazgató

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

„Kanadából indult és hódította meg a világot, eljutott Magyarországra is. Magyarországon kezdetekben Budapesten került megrendezésre a verseny mindig. Majd 4 évvel ezelőtt úgy döntött az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetése, hogy az orosházi pályázatot akceptálja és így Orosházára került, most már 4. alkalommal rendezzük meg így ezt a versenyt.”

 

A Legerősebb tűzoltók versenyét második alkalommal rendezték meg Békés Megyében, ahol az erősember versenyekhez hasonlóan a fizikai megmérettetés volt a fő szempont, speciális tűzoltószakmai elemekkel tarkított feladatokban kellett helytállniuk.

4 ország legerősebb tűzoltói csaptak össze Orosháza főterén, ahol speciális tűzoltószakmai elemekkel tarkított feladatokkal kellett megbirkózniuk. Magyar, román, szerb és szlovák versenyzőknek időre egy akadálypályán kellett átjutniuk, hogy megszerezzék a Legerősebb tűzoltó címet.

- A Legerősebb tűzoltók versenye Kanadából indult MO-n 2004 óta szervezünk ilyen versenyeket Orosháza városa tavaly adott először helyt ennek a versenynek és az idén már nemzetközivé emelkedett a verseny, nagyon rangos versenyt fogunk ma látni. - mondta el Tóth Tibor, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó ezredese, megyei igazgatója

Címkék:

Szituációs gyakorlaton vettek részt a békéscsabai hivatásos tűzoltók. 

Szituációs gyakorlaton vettek részt a békéscsabai hivatásos tűzoltók. A feltételezés szerint egy csomagolóanyagokat gyártó üzem területén keletkezett tűz. 

Egy ilyen létesítményben elképzelhető, hogy éles helyzetben speciális mentési feladatokat kell végrehajtani, amelyre csak felkészülten, megfelelő helyismerettel képesek a tűzoltók, ezért fontos az állandó gyakorlás, a tudás szinten tartása, frissítése. 

A tűzoltók két vízsugár segítségével fékezték meg a lángokat, feladataikat pedig mindvégig az utasításoknak megfelelően hajtották végre, így a gyakorlatot Baráth János tűzoltó százados, parancsnok-helyettes megfeleltre értékelte.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

 

Címkék:

A budapesti Műszaki Egyetemnél elhunyt tűzoltókra emlékeztek ma délelőtt az ország valamennyi hivatásos tűzoltó-parancsnokságán.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szolgálatban lévő állománya a készenléti szerekkel kiállva, felsorakozva, a megkülönböztető jelzések beindításával és tisztelgéssel emlékezett a tragikus körülmények között elhunyt bajtársakra. Mint ismeretes 2006. augusztus 8-án este kilenc óra után kigyulladt a Műegyetem alagsorában található lőtér. A mentési munkálatok közben két 24 esztendős és egy 31 esztendős tűzoltó veszítette életét.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

Zsúfolásig megteltek a tűzoltólaktanyák május 24-én Békés megyében. Gyerekek tucatjai éltek a lehetőséggel, és keresték fel az egyenruhásokat, akik a szemükben igazi hősök.

A legtöbb gyereket tűzoltósisakban lehetett látni, hiszen ezúttal ez védte a kobakokat a májusi Nap vakmerő sugaraitól. Gurultak a tömlők, megállás nélkül „dolgozott” a puttonyfecskendő. A Békés Megyei Önkormányzat jóvoltából 200 kilogramm biharugrai halból készült halpogácsa került a pocakokba. A szerencsések a majszolás után vízre is szállhattak, rocsó nem maradt szárazon. Ki-becsukódott a füsttel telített házikó ajtaja, a gomolygó szürkeség most senkit sem riasztott el.

A helyszínre a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik statikust is kértek a házhoz.

Meggyengült egy vályogház egyik oldala és mintegy nyolc négyzetméternyi területen leomlott csütörtök délután a Békéscsaba belvárosában a Dózsa György utcában. A tűzoltók aládúcolták a kidőlt oldalnál lévő tetőgerendát, mert félő volt, hogy összeroppan a tető súlya alatt. Úgy tudjuk a házban korábban egy idős nő lakott, aki már elköltözött onnan.

Az eset során személyi sérülés nem történt.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

 

Címkék:

A hivatásos– és az önkormányzati tűzoltó parancsnokságok tűzoltói a gépjárműfecskendők mellett egy perces szirénázással adóztak a katasztrófavédelem és jogelőd szervezetei kötelékében, szolgálat közben életüket vesztett kollégáik emléke előtt.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma az emlékezés kapcsán kutatást végzett, százhuszonnégy hősi halottról találtak írásos emlékeket. Valószínűleg ennél többen lehettek, akik szolgálatteljesítés közben adták életüket, ezért a százhuszonötödik hősi halott szimbolizálja azokat az ismeretleneket, akik hivatásukért áldozták fel magukat. Békés megyében elhunyt tűzoltóról nincsenek információk.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

Operatőr: Fazekas Róbert

Címkék:

A Rendőrség és a Tűzoltók Napja alkalmából közös családi programra várták az érdeklődőket szombaton délelőtt a Csabagyöngye Kulturális Központba. A vetélkedők és színes programok mellett a kilátogatók megismerkedhettek a rendőrök és a tűzoltók által használt eszközökkel és szolgálati járművekkel.

Idén a tűzoltók és a rendőrök nem csupán közös programra invitálták a helyieket, hanem a hagyományos ünnepségüket, az állománygyűlést is közösen tartották. Itt több Békés megyében szolgálatot teljesítő rendőr és tűzoltó is elismerésben részesült.

Az ünnepség után a gyermekeké volt a főszerep. A kulturális központ nagytermében számtalan érdekesség várta őket. A színezők és kifestők mellett, voltak bűn és baleset megelőzési témájú kirakók és tesztek, ezen kívül a bátrabbak futókerékpáron végigmehettek a Mini KRESZ-pályán is. A nagyobbakat motoros szimulátor várta, aki akart, az megismerkedhetett a rendőrök fegyvereivel és felszereléseivel is, de volt olyan kisgyermek is, aki rendőrnapra rendőrruhában érkezett.

Címkék: