Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

karácsony

Karácsony előtti figyelemfelhívó és adománygyűjtő akciót indított novemberben a Békéscsabai Jókai Színház, Lessing úr–projekt címmel, a Csabai Állatvédők Közhasznú Egyesület munkájának segítésére. A gyűjtés véget ért, és az adományok átadása megtörtént.

A Békéscsabai Jókai Színház november 5-én indította el Lessing úr néven jótékonysági projektjét, amely a Sárkány a szekrényben című zenés mesejátékhoz kapcsolódott. A teátrum ezzel a kezdeményezésével a Csabai Állatvédők munkáját segítette. Az adománygyűjtés mellett a projekt részeként, a színház művészei, az intézmény munkatársai és a Baross Imre Artistaképző Intézet diákjai vállalták több alkalommal, hogy a menhely gondozottjait sétáltatják. Az adománygyűjtő akció véget ért, így december 6-án, a menhelyen lévő állatokat is meglátogatta a Mikulás.

Egy sikertörténet is kapcsolódik az eseményhez, melyet Kiszely Zoltánné a menhely önkéntese osztott meg stábunkkal.

Gyomaendrődön több mint két évtizedes hagyomány, hogy Vízkereszt napján a lakosok összegyűlnek, hogy felidézzék a karácsony hangulatát. Idén, a Szent Antal Népházban általános iskolások tartottak előadást „Karácsonytól, Vízkeresztig” címmel.

Maga a Vízkereszt egy közel két évezredes ünnep, körülbelül egy idős a Karácsonnyal, ami nem mindig december 25-ére esett. Régebben Krisztus születését január 6-án, Vízkereszt napján ünnepelték. Ez az ünnep több jelentéstartalmat is magában hordoz, szokták epifániának is nevezni, melynek jelentése, az Úr megjelenése.

A gyomanderődi apróságok a háromkirály-járás hagyományát elevenítették fel előadásukban, melyben hangjukat sem féltek használni.

Mivel igen régi ünnepről van szó, természetes, hogy az évszázadok alatt némi változáson ment keresztül, lényegi elemében ugyan változatlan maradt, kivitelezésében viszont alkalmazkodott a mai korhoz.

Karácsony után sok ajándék kerül vissza a vásárlás helyére, hiszen a méretben nem megfelelő- vagy nem tetsző ajándékokat általában visszavisszük és beváltjuk valami másra. Azonban fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen jogaink vannak az ajándék visszaváltásakor.

Karácsony a szeretet ünnepe, ilyenkor ajándékokkal halmozzuk el szeretteinket, azonban előfordulhat, hogy valami oknál fogva nem megfelelő a karácsonyi meglepetés.  Ha egy terméket az ünnepek után vissza szeretnénk váltani, akkor tisztában kell lennünk, hogy hibás és hibátlan áru visszaváltása esetén milyen jogaink vannak, illetve, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak a boltban-, illetve a  web-áruházból történő vásárlás esetén. A bolti vásárlásnál kezünkbe foghatjuk, megnézhetjük a terméket, még az online rendelésnél csak egy képen láthatjuk, hogyan is néz ki a megvásárolni kívánt árucikk.

Decemberben, a téli szünet előtt már korán nekilátnak az óvodák az ünnepi előkészületeknek. A békéscsabai Tündérkert Óvoda óvodásai díszítéssel és ünnepséggel várták a Karácsonyt.

Az óvodákban is megtartották a karácsonyi ünnepségeket. Stábunk a Tündérkert óvodában járt, ahol énekekkel, tánccal és verssel ünnepelték a Karácsonyt. A csoportok feldíszítették termeiket, karácsonyfát állítottak és a szülők segítségével, ünnepi finomságokkal telt asztalokkal várták a Jézuskát, aki sok ajándékot hozott a gyerkőcöknek.

Az apróságok karácsonyi témájú verseket és dalokat is tanultak az óvó néniktől, melyeket akár otthon is előadhatnak a családi körben.

Megkérdeztük a gyerekeket, hogy miket tanultak az óvodában, illetve, hogy mit gondolnak, miről szól a Karácsony.

A maci csoportosoktól megtudtuk, hogy hogyan telt a fenyőünnep, és milyen ajándékokat hozott a Jézuska.

A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan zenés, verses karácsonyi ünnepséget tartott Békéscsaba Város Nyugdíjas Egyesülete.

A karácsony, a szeretet ünnepe. Ilyenkor minden korosztály ünnepel. Sok idős ember ebben az időszakban egyedül érzi magát, de biztosan nem a Békéscsaba Város Nyugdíjas Egyesület tagjai, akik a korábbi évekhez hasonlóan idén is együtt ünnepeltek. Verseltek, zenéltek, beszélgettek önfeledten a tagok, akiket igazán áthatott a szeretet ünnepe.

Az óvodások a kis Jézus megszületését adták elő, nagy örömet okozva ezzel a megjelenteknek.

Az ünnepi hangulatról a Csabai Népdal Kör gondoskodott, akik karácsonyi dalokat adtak elő.

A klub az elmúlt időszakban számos programot szervezett. Voltak hagyományőrző szabadidős rendezvényeik, valamint batyus programokat is tartottak. A Békéscsabai Városi Nyugdíjas Egyesület a következő évben is sokféle rendezvénnyel várja az érdeklődőket.

Egyre többen és többen választják az online vásárlást. Ilyenkor fokozottan figyeljünk oda, hiszen ez a vásárlási forma nagyobb rizikóval járhat. Nagyobb választékból, olcsóbban vásárolhatjuk meg a terméket, de fontos, hogy a vásárlás feltételeiről megfelelően tájékozódjunk.

Nem csak ilyenkor, Karácsony alkalmával, hanem a hétköznapokban is egyre többen választják az online vásárlást, hiszen így általában olcsóbban is hozzájuthatunk a megvásárolni kívánt termékhez. Ez azonban azzal jár, hogy csak képen tekinthetjük meg az árut, nem foghatjuk a kezünkbe a portékát, illetve ha ruhadarabot szeretnénk vásárolni, akkor azt nem tudjuk felpróbálni. Ha az online vásárolt termék nem megfelelő, akkor azt visszaküldhetjük a kereskedőnek.

A december a Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központban is az ünnepekre készülés jegyében telt, melynek fénypontja minden évben a karácsonyi ünnepség. Az ünnepi eseményre idén is különleges produkciókkal készültek az intézmény fiataljai és munkatársai.

Mivel a karácsony a Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központban is a legszebb ünnep, az intézmény lakói is az előkészületekkel töltötték a decembert.

A december fénypontja minden évben a karácsonyi ünnepség, melyre idén is hosszasan készültek az intézmény lakói és munkatársai.

A meghitt hangulatú, versekből, dalokból és mesékből álló produkciókat minden esetben tapssal jutalmazta a lelkes közönség.

A karácsonyi ünnepségek elmaradhatatlan helyszínei az általános iskolák. Stábunk a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskolába látogatott el. Az iskola harmadik osztályos tanulói a Jancsi és Juliskát dolgozták fel Betlehemes témában.

Az adventi időszak lezárásaként, karácsonyi előadással készültek a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola harmadik osztályos tanulói. Több napon át is előadták műsorukat a szülőknek, az iskolában dolgozóknak és más vendégeknek. Ott jártunkkor éppen óvodások érkeztek a közönség soraiba.

A gyerekeknek az egyik legszebb időszak az évben kétség kívül a Karácsony, az ünnepi hangulatot pedig továbbították a legkisebb vendégeknek is.

Az ünnepekkor sok mindenkit elkap a karácsonyi láz, és akkor nincs megállás az ajándékok vásárlása terén. Manapság egyre nagyobb hangsúly kap, hogy az ajándékozás idején mikor, kinek, mit és mekkorát illik, „kell” adni barátainknak, szeretteinknek. 

Valóban sok minden változott meg azóta, hogy kétszáz éve egy leány még semmit sem fogadhatott el egy fiatalembertől, kivéve ha a jegyese volt. Ajándékozni azt jelenti, hogy kilessük valakinek a legtitkosabb vágyát, s azt – tőlünk telhetően – megkíséreljük valóra váltani; kitaláljuk, mivel okozhatnánk neki örömet és azt a valamit megszerezzük számára. Közben arra is gondolunk, hogy amit ajándékozunk, az egyrészt ne legyen nyomasztó hatású a nagyigényűségével, drágaságával, másrészt ne legyen olyan jelentéktelen sem, hogy értéktelenségével sértően hasson. Ezért manapság egyre kevésbé népszerűek a kézzel készített ajándékok, de még mindig van néhány olyan ember, aki ezzel lepi meg szeretteit.

Szentestén mi más is lehetne a program, mint az, hogy meghitt családi környezetben elfogyasztjuk az ünnepi vacsorát, majd kibontjuk az ajándékokat, miközben szólnak a karácsonyi dalok.

Ahogyan az december elején lenni szokott, mindenki boltról-boltra jár, hogy Karácsonyra beszerezzen minden ajándékot. Majd amikor elérkezik az ünnep, akkor az nem telhet másként, minthogy közösen feldíszítjük a fát, megvacsorázunk, majd a karácsonyi díszekben pompázó fa körül kibontjuk a Jézuska által hozott ajándékokat.

A gyerekek és a felnőttek is egyaránt várják a karácsonyi ünnepet, hiszen ilyenkor családi körben, együtt tölthetik el ezt az időszakot. Társasjátékoznak, beszélgetnek és természetesen karácsonyi dalokat hallgatnak.

Oldalak