Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

program

Második alkalommal adott otthont Gyula városa a Kézműves Sörfesztiválnak. Június 7-e és 10-e között a legkülönfélébb csapolt- és üveges sörök, valamint számos program várta a látogatókat.

Június 7-e és 10-e között már második alkalommal rendezték meg Gyulán a Kézműves Sörfesztivált. A nagyszabású eseményt magas színvonalú programokkal, különleges sörökkel és a street food remekeivel töltötték meg a szervezők. A fesztivál első napján, a hivatalos megnyitón köszöntőt mondott Dr. Görgényi Ernő is, Gyula város polgármestere.

A sörfesztivál második napján a színpadot a Central European Beer Awards nyertesei töltötték meg, estére pedig a helyükre a Lord együttes lépett. A zenekar 1972 óta zenél és bár közben a tagok cserélődtek, igyekeznek abban a szellemiségben zenélni, ahogy elődeik tették csaknem 50 évvel ezelőtt.

Békéscsaba önkormányzata idén tavasszal is meghirdette Békéscsaba hazavár programját. A támogatást ezúttal három helyi fiatal nyerte el.

Békéscsabán a közgyűlés 2015-ben döntött a Békéscsaba hazavár életkezdési támogatásról. A támogatásban azokat az egyetemi tanulmányaikat már befejező szakembereket vagy még hallgatói jogviszonyban álló tanulókat kívánják segíteni, akik munkájukat Békéscsabán szeretnék végezni. Arról, hogy mely szakmáknak szeretne a program teret adni a városban, egy tanácsadó testület döntött.

A program kezdete óta 18 hallgatói ösztöndíjról és 49 életkezdési támogatásról szóló szerződést írtak már alá Békéscsabán. Évente kétszer hirdetik meg a felhívást, 2019 tavaszán egy hallgatói ösztöndíjassal és két életkezdési támogatásban részesülő fiatallal nőtt a támogatottak száma.

Várai Viktor építőmérnök korábban már pályázott az életkezdési támogatásra. Néhány munkával telt évvel később, idén újra jelentkezett.

A Munka, család, egyensúly című projekt legutóbbi programja a Nők társadalmi és gazdasági szerepvállalásában rejlő lehetőségek helyi bemutatása nevet viselte.

Az Egyensúly AE Egyesület és a Békéscsabai városfejlesztési nonprofit kft. munka, család, egyensúly projektjének legutóbbi programja a nők társadalmi, illetve gazdasági szerepvállalásáról szólt. Dr. Fekete Klára pszichiáter főorvos lépett először a nézők elé, aki a Női erőforrások jelentősége a mindennapi gyakorlatban címmel tartott előadást. Bár az eseményen többnyire nők vettek részt, azonban meglepetés vendégként megjelent egy férfi, egy apuka, aki saját történetét osztotta meg a közönséggel. Donkó Roland családjában ő maradt otthon gyermekükkel, nem a felesége.

Az édesapa elmondta, hogy anyagi megfontolás miatt döntöttek amellett, hogy a gyermekkel ő marad otthon. Mint mesélte számukra sikerült ennek az időszaknak a legpozitívabb oldalát megélnie.

Az AFS Magyarország cserediák programja olyan lehetőséget kínál a diákok számára, melyek külföldön 3-tól 11 hónapig terjedő tanulást és tartózkodást tesz lehetővé. A programok idejére a fiatalok fogadó családoknál kerülnek elhelyezésre és az életkoruknak megfelelő iskolába járnak.

Az AFS Magyarország több mint 70 éves tapasztalattal rendelkezik a nemzetközi diákcsereprogramok működtetése terén. A magyarországi partnerszervezet 1991-ben alapult, a szervezet központja New Yorkban található. A több mint 80 országra kiterjedő szervezet a nemzetközi központ által meghatározott irányelveknek és minőségi követelményeknek megfelelően működik.

A békéscsabai és az orosházi körzet kiemelkedő szerepet tölt be a nemzetközi diákcsere-szervezet hazai életében. A megyében jelenleg nyolc külföldi középiskolás ismerkedik a magyarországi élettel és kultúrával, míg Békésből egy diák Olaszországban tölti csereévét.

A Takarékos Háztartás programsorozat első állomása zajlott le a békéscsabai Tompa utcai óvodában. A program keretében a gyerekek betekintés kaphattak a hagyományos házitészta készítésébe is.

A tészta készítésének folyamata a mai háztartások többségében már kevéssé ismert, hiszen legtöbbünk a készterméket egyszerűen csak leveszi a boltok polcairól. A békéscsabai Tompa utcai Óvoda csöppségei viszont a - Nekünk Fontos a Család Egyesület – jóvoltából betekintést nyerhettek egy olyan folyamatba, melyet szinte ma már csak nagyszüleink konyhájában láthatunk. Az igazi házi tészta készítésének folyamatát, Kissné Obsuszt Mária és Széll Lászlóné mutatta be a gyerekeknek.

A gyerekek az ételkészítés minden fázisából kivették a szerepüket, az alapanyagok begyűjtésében, valamint a tésztagyúrásban és a nyújtásban is, miután minden feladatot elvégeztek, nem maradt hátra más, mint a dióstészta elfogyasztása.

Kíváncsiak voltunk, a gyerekek mennyire sajátítottak el a látottakat és milyen tésztából készült ételeket szeretnek.

Idén is megrendezték az Andrássy Gimnázium egyik legfontosabb programsorozatát, a Rózsa hetet. A több évtizedes múltra visszatekintő eseményen az osztályok pártokat alapítanak és különböző színes programokkal szórakoztatják az iskola diákjait.

A Rózsa Ferenc Gimnázium neve ugyan megváltozott és mára Andrássy Gyula Gimnázium lett azonban az iskola legikonikusabb programsorozatának neve nem változott így mai napig Rózsa hétnek hívják. Ilyenkor a végzős osztályok különböző pártokat alapítanak és az egész héten színvonalas programokkal készülnek.

A versengés különböző műfajokban zajlik egész héten. Minden osztálynak van egyen pólója és csapatneve. Ott jártunkkor a versengő osztályok különböző táncokat mutattak be a tanítási órák közötti szünetekben.

A betanult koreográfiák és változatos zenék nagy sikert arattak az iskola diákjai körében. A Rózsa hét legnagyobb jelentősége az, hogy összehozza a különböző osztályokba járó dákokat.

Az Országos Könyvtári Napok lezárásaként már nyolcadik alkalommal rendezték meg a Könyvtári éjszakát. Az eseményen minden korosztály számára kínáltak programokat.

Minden évben valamelyik Európai Uniós ország a központi témája. Idén Spanyolországra esett a választás. A programok főként a kultúra téma köré csoportosultak. Voltak különböző spanyol témájú előadások, valamint Vozár Márton zongoraművész műsorával egy időben az érdeklődők például spanyol legyezőt készíthettek és rejtvényeket fejthettek.

Novák Attila egy személyes kötödéssel összefüggő utazásra invitálta az érdeklődőket, ugyanis saját szemszögéből mutatta be az ország nagy festőit, valamint a spanyol festészet bizonyos szakaszait. Az előadásának címe „Barangolás a spanyol a festészetben” volt.

A program során az El Camino útról tartott előadást Radnóti Rózsa, de ezen kívül, az Országos Könyvtári Napok alkalmából folyamatosan kedvezményes beiratkozást kínálták a könyvtárba látogatóknak.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a XVIII. Gyulai Pálinkafesztivált a Várkertben. A számos koncert mellett a szervezők versennyel és színes programokkal várták a látogatókat.

Péntek este egy ünnepélyes megnyitóval kezdődött a XVIII. Gyulai Pálinkafesztivál. Elsőként Bora Imre, a rendezvény főszervezője köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket, majd Varga Zsolt, Budapest önkormányzati főtanácsadója átadta Dr. Görgényi Ernőnek, Gyula város polgármesterének a nemzeti főváros kulcsát, ezzel jelképezve, hogy erre az időre Gyula a pálinka fővárosává vált. A nyitóbeszédek után a kulturált szórakozásé és a pálinkáé volt a főszerep, ami az első napon egészen hajnali 3-ig tartott.

Oldalak