Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

kerékpár

Szent Kristóf napja alkalmából idén is jármű-szentelést tartottak Békéscsabán, a Jaminai Jézus Szíve Templom előtt. Volt, aki kerékpárjára, mások motorkerékpárjukra, de legtöbben autójukra kérték az áldást.

Szent Kristóf a tizennégy segítő szent egyike, az utazó és utasok védőszentje, ehhez kapcsolódóan pedig Békéscsabán már évek óta hagyomány a Jaminai Jézus Szíve Templom előtti autószentelés, a Szent Kristóf napjához legközelebb eső vasárnapon. Ilyenkor a szentmise után az atya körbejárja a templom körüli parkolót és a hívek közlekedési eszközeit megszenteli, illetve áldást kér rájuk, ezzel segíti hozzá őket a balesetmentes utazáshoz.

Az eseményen már évek óta részt vesz közreműködőként az Autóklub is, amelynek védőszentje és egyben jelvénye is Szent Kristóf.

A kezdeményezést a szervezők jövőre is folytatni kívánják, és minél több érdeklődőt várnak majd, legyen szó bármilyen járműről.

Kerékpáros közlekedési versenyt rendeztek Békéscsabán a Petőfi Utcai Általános Iskolában. A területi döntőn tizennyolc diák vett részt, akiknek elméletben és gyakorlatban is össze kellett mérniük tudásukat.

Idén is megrendezték a Kerékpáros Iskola Kupa közlekedésbiztonsági verseny területi döntőjét, melynek helyszíne a békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola volt. A fiataloknak először egy teszt feladatsort kellett megoldaniuk, majd utána a gyakorlatban is megmérettették tudásukat, kerékpárral kellett teljesíteniük egy akadálypályát.

A vetélkedőre tíz iskolából összesen 18 fő érkezett, akik között voltak már visszatérő versenyzők is, például a Szlovák Általános Iskolából, a Petőfi Utcai Általános Iskolából, valamint az Erzsébethelyi Általános Iskolából is.

A gyakorlati pálya komoly kihívást jelentett az indulóknak, ezért igyekeztek megtalálni a helyes technikát, amivel kisebb-nagyobb hibák ellenére teljesíteni tudták a pályát.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 13. alkalommal rendezte meg a Megvilágosodás napja elnevezésű programját. A rendezvény napján, kedvezményes áron vásárolhattak kerékpár világítást, melyet szerelők ingyenesen szereltek fel.

Megyeszerte 9 városban tartották meg a Megvilágosodás Napja elnevezésű baleset-megelőzési demonstrációt, melyet a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett. Az akcióban felhívták a figyelmet a láthatóság fontosságára a közlekedésben.

Hudák Pál rendőr ezredes elmondta, hogy az országos átlag duplája Békés megyében a kerékpárosok által előidézett közúti balesetek száma. Ennek egyik fő oka az, hogy nem rendelkeznek a biciklisek megfelelő felszerelésekkel, amelyek egyébként kötelezőek.

A programhoz csatlakozott kerékpár szervizekben és üzletekben kedvezményes áron lehetett venni kerékpár világítást, melyet a helyszínen díjmentesen fel is szereltek.

Békéscsaba idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, melynek lezárásaképpen, az utolsó napon egy Autómentes Napot tartottak a város különböző pontjain.

Ez az európai kezdeményezés már tizenhatodik alkalommal került megrendezésre. A program célja, hogy legalább az Autómentes Napon mellőzzék a közlekedők az autókat és inkább a tömegközlekedést, a kerékpárt használják vagy induljanak el gyalogosan.

Ennek keretében reggeltől-éjszakáig folyamatosan kerékpáros programok várták a csabaiakat. Volt például biciklis ügyességi verseny, valamint egy kerekpáros közlekedésről szóló KRESZ-totót is kitölthettek az érdeklődők.

A délután folyamán a főtéren a Critical Mass kerékpáros felvonulás vette kezdetét, melyen nagyon sokan részt vettek. Voltak olyanok, akik minden évben itt vannak, sőt a hét többi napján, heti 2 alkalommal közösen eljárnak biciklizni.

Kerékpárral indultak Békéscsabáról Nagyszalontára az Arany János Nyomában Emléktúra résztvevői, akik megkoszorúzták a költő szobrát a 17 ezres lakosú megyei jogú városban.

Több mint százan vágtak neki szombaton a kora reggeli órában a közel hatvan kilométeres távnak, hogy Békéscsabáról - Gyulán és Sarkadon keresztül - elkerékpározzanak Nagyszalontáig.

Sokan több okból vágtak neki a túrának, de abban mindenki egyetértett, hogy egy kitűnő sportolási lehetőséget elegyített a túra a kultúrával.

Nagyszalontán Szarvas Péter polgármester is csatlakozott a túrázókhoz, akik ellátogattak az Arany Portára, valamint megkoszorúzták Arany János szobrát.

A túrázók este 7 órára értek vissza a békéscsabai főtérre, ahonnan reggel indultak. Megkérdeztük őket, hogy milyen élményekkel lettek gazdagabbak.

A tízezredik Csaba kártya kiállításának alkalmából Szarvas Péter polgármestertől ünnepélyes keretek között vehette át kerékpárját a kártya tulajdonosa.

Sportegyesületek a főtéren! Idén 8. alkalommal rendezték meg a sporthétfő elnevezésű családi programot. Az érdeklődők többek között olyan sportokba kóstolhattak bele, mint a röplabda, tenisz vagy a judo.

A kétszeres magyar bajnok Békéscsabai Röplabda SE szombaton kezdte el a felkészülést az idei megmérettetésekre. Az első edzések mindig nehézségekkel járnak, ennek ellenére a BRSE nagyon fontosnak tartja azt, hogy részt vegyen a rendezvényen. Baran Ádám, az egyesület elnöke, a csapattal szembeni elvárásokról beszélt.

- A csapat felé az elvárás az,, hogy védje meg a bajnoki címét, az az triplázzon a magyar bajnokságban illetve szeretnénk megnyerni a magyar kupát is a klub történetében először valamint nemzetközi porondon is letenni a névjegyünket. - mondta el Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda SE elnöke

Tanyán élő időseket látogat a Békéscsabai Rendőrkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága. A programban olyan eszközökkel támogatják a megyeszékhelyen és környékén élő időseket, amelyek a kerékpáros közlekedésben segítik őket.

Az akció első helyszíne a Lőrinci dűlő. Jantyik Ilona már hosszú évek óta itt él. Ezért is különösen fontos, hogy rá is odafigyelnek, és ezúttal a láthatóságot segítő kiegészítőket ajándékoztak az idős hölgynek. A kapitányság munkatársai természetesen elmagyarázták, hogy miként kell használni az eszközöket, sőt segítettek is ezeket felhelyezni a kerékpárra.

Az összeállított csomag a hasznos eszközök mellett például egy leírást is tartalmaz, ami a megváltozott szabályokat foglalja össze.

Oldalak