Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság

A vízi balesetek elkerülése érdekében szabályokat tartalmazó információs táblákat helyeznek ki a megyében. Így hívja fel a figyelmet a vízi közlekedésre és a fürdőzésre vonatkozó előírásokra a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

Az iskolaszünet kezdetével több tízezer gyermek kezdi meg a nyári vakációt. Ilyenkor sok család a szabadstrandokon piheni ki a fáradalmakat. Az ilyen fürdőhelyeken több veszély is leselkedik az fürdőzőkre, így nem véletlen, hogy a vízi tragédiák évről-évre megismétlődnek az ilyen helyeken.

A balesetek elkerülése érdekében a Békés Megyei Baleset- megelőzési Bizottság egy, a vízi közlekedés szabályait és a fürdőzésre vonatkozó előírásokat tartalmazó információs táblát helyezett ki a Doboz-Szanazug Szabadstrand területén.

„Toleranciát az éveknek” címmel szervezett idősek közlekedésbiztonságának javítását célzó előadás-sorozatot a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. A szakemberek Orosházán, Gyomaendrődön, Dobozon és Sarkadon várták az érdeklődőket.

A szakemberek interaktív előadásokon mutatták be a közlekedés szabályait, a leggyakrabban előforduló veszélyhelyzeteket. Fontos, hogy az idősek tegyenek saját biztonságukért, frissítsék fel közlekedési ismereteiket. Békés megyében az elmúlt év folyamán a legtöbb baleset az elsőbbségadás meg nem adásából keletkezett.

A sarkadi előadáson Benkő Mihály, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának osztályvezetője ismertette az idősek balesetmentes közlekedését elősegítő tanácsait, emellett pedig a megjelenteknek láthatósági mellényeket is kiosztottak.

A program arra is igyekszik ráirányítani a figyelmet, hogy az idősek sérülékeny résztvevői a közlekedésnek. Egy elesésnek, ütközésnek náluk súlyosabb következményei lehetnek, mint amikor fiatalabbakat ér baleset.

„Az élet nem visszahívható” címmel tartott figyelemfelkeltő akciót a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Szervezete Békéscsabán a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskolában.

„Az élet nem visszahívható” program célja, hogy felhívják a fiatalok figyelmét arra, hogy gépjárművezetés közben mennyire veszélyes, ha telefonálnak a sofőrök. Azt, hogy ezt tudományosan is alátámassza a Baleset-megelőzési Bizottság, korábban egy kísérletet is végzett, ami teljes mértékben bebizonyította a felvetés igazságát.

Az eredmény azt mutatta, hogy még a jogszabályban megengedett kihangosított beszélgetés is 25 százalékponttal csökkentette a vezetés közbeni figyelmet ahhoz képest, amikor a sofőrök csak a vezetésre koncentráltak. A békés megyei balesetek száma a tavalyi évhez képest növekvő tendenciát mutat, ezeknek a személyi sérüléses baleseteknek nagy része pedig egyrésztvevős volt.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 13. alkalommal rendezte meg a Megvilágosodás napja elnevezésű programját. A rendezvény napján, kedvezményes áron vásárolhattak kerékpár világítást, melyet szerelők ingyenesen szereltek fel.

Megyeszerte 9 városban tartották meg a Megvilágosodás Napja elnevezésű baleset-megelőzési demonstrációt, melyet a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett. Az akcióban felhívták a figyelmet a láthatóság fontosságára a közlekedésben.

Hudák Pál rendőr ezredes elmondta, hogy az országos átlag duplája Békés megyében a kerékpárosok által előidézett közúti balesetek száma. Ennek egyik fő oka az, hogy nem rendelkeznek a biciklisek megfelelő felszerelésekkel, amelyek egyébként kötelezőek.

A programhoz csatlakozott kerékpár szervizekben és üzletekben kedvezményes áron lehetett venni kerékpár világítást, melyet a helyszínen díjmentesen fel is szereltek.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság idén is megrendezte a KRESZ-FESZT elnevezésű programot a Békés megyei iskolások „Zebra Zsarui” számára.

Már hagyományosan, minden évben sor kerül a KRESZ-FESZT elnevezésű rendezvényre, ahol a „Zebra Zsaruk” vetélkednek egymással. A rendőrség ezzel a programmal hálálja meg a gyerekeknek az iskolákhoz közeli zebráknál való segítségüket.

A programon résztvevő gyerekek elmondták, hogy mindig is érdekelte őket, hogyan kell irányítani a forgalmat és nagyon örülnek, hogy hétről-hétre részesei lehetnek ennek a feladatnak.

A jó hangulat nem maradt el a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tornatermében, a szervezők pedig bíznak benne, hogy jövőre is sikerül hasonlóképpen meghálálni a „Zebra Zsaruk” munkáját.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 11. alkalommal rendezte meg a "Megvilágosodás Napját” Békés megyében. A szakemberek kedvezményes vásárlási lehetőséggel és lámpafényes kerékpáros felvonulással hívják fel a figyelmet a láthatóság fontosságára.

Majdnem 10 éve él a program Békés megyében.

A sikerrel futó kezdeményezéshez kapcsolódóan 50 zebra zsaru vett részt a Kresz-Feszt vetélkedőn, amely előtt az általános iskolás Zebra Zsaruk, rendőri irányítás mellett több óvodás csoportot kísértek át az egyik legforgalmasabb kereszteződés zebráján. A 2005-ben indult Zebra Zsaru  program,  május és szeptember hónapban segíti a biztonságos közlekedést a diákok közreműködésével.

Szerkesztő: Balázs Anett

Operatőr: Fazekas Róbert 

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság „Figyelje a táblákat, jelezze a hibákat” címmel hirdetett kampányt. A felhívásra 65 közlekedő küldte el észrevételét. Az akció eredményéről sajtótájékoztatón számolt be a szervezet elnöke.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság május hónapban „Figyelje a táblákat, jelezze a hibákat” címmel kampányt hirdetett. A rendőrkapitányságok baleset-megelőzési előadói várták a közlekedők javaslatait egy-egy közúti jelzőtábla kihelyezésére vagy eltávolítására, balesetveszélyesnek vélt kereszteződésben, útszakaszon a forgalmi rend felülvizsgálatára.

Oldalak