Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

pályázat

A Békéscsaba hazavár program már négy éve támogatja a fiatalokat, idén is többen nyerték el a pályázatot, melyet a város minden évben két alkalommal hirdet meg.

Újabb kilenc békéscsabai fiatalt segít a „Békéscsaba hazavár!” program. A felsőoktatási hallgatói ösztöndíj és az életkezdési támogatás aláírása alkalmából fogadták a sikeres pályázókat a városháza Mokos termében. A díjakat Szarvas Péter polgármesteradtaát.

A díjazottak elmondták, hogy hogyan találkoztak a kiírással, és milyen feltételekkel pályázhattak a programban.

A polgármester mindenkinek gratulált, és sok sikert kívánt a nyerteseknek. Úgy gondolja, hogy a fiataloknak jó a jövőképe, mert a város évről évre fejlődik, erősödik,és szükség van Békéscsabán is több kiművelt szakemberre.

A „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez szükséges munkagépek beszerzése” című békési pályázatról tartott egy bejárással egybekötött sajtótájékoztatót Izsó Gábor, Békés város polgármestere és Dankó Béla országgyűlési képviselő.

A „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez szükséges munkagépek beszerzése” című pályázat részeként most két külterületi utat, a Hangyási dűlőt és a Birkási dűlőt újítják fel. Az utak megépítése nem csak az infrastruktúra kiépítése miatt fontos, hanem a környező vállalkozások erejének növelésére is szolgál.

A Birkási dűlő mellett található baromfinevelde már elkezdte a felújítást, melynek eredményeképpen duplájára nő a telephely kapacitásuk, így közel 100 ezer baromfit fognak tudni nevelni ott.

Békésen ezen kívül még számos fejlesztési projekt van folyamatban, a többi között például a rendelőintézet rekonstrukciója, a zöld város program és a kulturális központ energetikai fejlesztése is.

Lezárult a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének kétéves projektje. Az ,,Együtt a család egységéért Békés megyében” pályázat szakmai záró rendezvényén a szakemberek bemutatták a megvalósult programokat és értékelték a tapasztalatokat.

A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete 40 millió forint támogatást nyert pályázatával, ami az Együtt a család egységéért Békés megyében címet viselte. A projekt során a szervezet kifejezetten a gyermekes szülőknek családi ügyekben tanácsadást, segítségnyújtást, valamint sajátos- vagy nehéz helyzetben lévő családoknak szóló programokat valósított meg az elmúlt két évben.

A projekt során megvalósult programokat Egeresi Janka szakmai vezető ismertette. Kiemelte, hogy a pályázat általános célja olyan tevékenységek és fejlesztések megvalósítása volt, amelyek a szűkebb környezetben Békéscsaba térségében a meglévő-, illetve a leendő családokat és közösségeket erősítik.

Napjainkban a magyarországi szlovákok nagy része a Pilis térségében és Békés megyében él. Kulturális központjuk Békéscsaba, ahol nemrégen egy sikeres pályázatnak köszönhetően megújult a Szlovák Tájház.

A békéscsabai Szlovák Tájház 2001-ig a Munkácsy Mihály Múzeum gondozásában volt, ez év májusában külső- és belső felújításon esett át, majd a napokban, június 14-én adták át a megújult tájházat a megyeszékhelyen. A ház berendezésének szinte teljes egésze a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből származik, így a felújítás alatt a berendezési tárgyak a múzeum munkatársai-, valamint önkéntesek munkájának köszönhetően kerültek a Szlovák Tájházba.

A Szlovák Tájház felújítása az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg. A 6 millió forintos forrás nagyobb részéből az épület felújítása, 1 millió forintból pedig a működési célú kiadásokat fedezhetik.

A "Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztése" című pályázati felhívás keretében nyert támogatást eszközbeszerzési projekt indítására a Sarkadi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ.

A Sarkadi Kistérségi Egészségügyi Fejlesztő Nonprofit Korlátolt felelősségű Társaság a komplex fejlesztendő járások közé tartozó Sarkadi járásban látja el a feladatait. Az intézmény azzal a céllal jött létre, hogy az itt élő lakosok számára elérhetővé tegye a járóbeteg szakellátást. A sarkadi "Járóbeteg szakellátó eszközbeszerzési" című projekt keretében olyan eszközök beszerzése valósul meg, melyekkel jelenleg az intézmény nem rendelkezik. A fejlesztések révén szélesebb spektrumú ellátással csökkenthető a betegutak hossza, több vizsgálati lehetőségekre nyílik mód, hatékonyabb kezelések valósulnak meg és jelentősen javul az intézmény diagnosztikai háttere is.

Tájékoztatót tartottak az Andrássy Úti Társaskörben a 2012-ben létrehozott Nemzeti Együttműködési Alap legújabb pályázatáról. A forrásra hazai civil szervezetek pályázhatnak.

A Nemzeti Együttműködési Alapot 2012-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a magyarországi civil társadalom tevékenységét segítse, illetve, hogy a civil szervezetek társadalmi szerepvállalását erősítse. Két féle célra lehet forráshoz jutni, az egyik a szakmai programokat, a másik pedig a civil szervezetek működését támogatja.

A szervezet azt az összeget ossza szét pályázati úton a hazai civil szervezetek között, melyet a magánszemélyek adóbevallásukban nem ajánlottak fel.

A működési forrásra január 19-ig-, a szakmaira pedig február 3-ig pályázhatnak a civil szervezetek.

A 2017-es évben ismét sikeresen szerepeltek a Békés megyében működő mentőcsoportok és az önkéntes tűzoltó-egyesületek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán.  A 15 és fél millió forintnyi támogatásból 17 önkéntes tűzoltócsoportnak és 10 mentőcsoportnak vásárolt hiánypótló felszereléseket a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Tótkomlósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület személyi védőfelszerélekre nyújtotta be a pályázatot, ugyanis ezzel a vonuló állománynak a személyi védelmét tudják kiegészíteni.

A védő-, és technikai eszközök, valamint a különböző felszerelések nagy segítséget nyújtanak a megyében működő mentőcsoportoknak is.

Ezeken kívül még sok mindenre szüksége lenne a tűzoltó és mentőcsoportoknak, például a csapatszállítást segítő terepjáró gépjárművekre. Ezért a következő évben is további pályázatok benyújtásával próbálnak forrást igényelni a különböző eszközök beszerzésére és fejlesztésére.

Pályázati forrásból újították fel a békéscsabai Tábor utcai Óvodát. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével megvalósuló beruházás lezárására és az ünnepélyes átadóra múlt hét pénteken került sor.

Egy önkormányzati pályázat kapcsán került felújításra a békéscsabai Tábor Utcai Óvoda, közel 100 millió forint értékben. A renoválási tervekben szerepelt több olyan helység létrehozása is, melyek eddig hiányoztak az épületből.

Mindezek mellett a hidegburkolat cseréjére-, energiahatékonysági korszerűsítésre- és mozgáskorlátozott feljáró és mosdó létrehozására is sor került. Az eseményen megjelenteket Herczeg Tamás tanácsnok köszöntötte, a nyitóbeszédet pedig Fülöp Csaba, önkormányzati képviselő tartotta.

Egy óvoda felújítása mindig pozitív hatással van a gyermekekre, de ugyanúgy a szülőkre is, hiszen gyermekeik otthonosabb és barátságosabb környezetben tölthetik mindennapjaikat. Az óvoda dolgozói bíznak benne, hogy jövőre az egyik legfontosabb kellék, vagyis a játékszerek cseréjére is sor kerülhet majd.

Munkahely-teremtő beruházások támogatására indított 10 milliárd forintos keretösszegben pályázati programot a Nemzetgazdasági Minisztérium. A mikro, kis és középvállalkozások szeptember 15-ig nyújthatják be pályázatukat.

 

A Békés Megyei Kormányhivatal annak érdekében, hogy a cégek tisztában legyenek a pályázat feltételeivel, munkáltatói fórumot szervezett a kormányhivatal nagytermében. A megjelent vállalkozókkal Takács Árpád kormánymegbízott ismertette a kormány jövőbeli célkitűzéseit.

 

Takács Árpád

kormánymegbízott

Békés Megyei Kormányhivatal

 

„Ez a program beruházások támogatására irányul. A vissza nem térítendő támogatás segítségével új gépeket, berendezéseket, illetve műszaki eszközöket szerezhetnek be, illetve új létesítmények építési költségére is fordíthatják ezt a támogatási összeget.”

 

Békéscsabai siker egy nívós nemzetközi videós pályázaton. A 15 éves Máté Nóra kreatív, figyelemfelkeltő és szórakoztató kisfilmje 30 ezer pályamű közül videó kategóriában nyerte el a fődíjat.

Oldalak