Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A TSZSZ vagyis a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv hatékony segítség az építőipari tartozások rendezéséhez. Ezzel a jelmondattal tartott a vállalkozóknak ingyenes tájékoztató előadást a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A Kereskedelmi és Iparkamara működteti a Teljesítésigazolási Szakértői Szervet melynek létrehozását egy 2013-as törvény rendelte el. Két fő céljuk van, az egyik az építés területén résztvevő beruházók, megrendelők, tervezők, kivitelezők közötti elszámolási vitáknak a rendezése, a másik pedig a közbeszerzések keretében megvalósuló létesítmények valós piaci árának meghatározása. Szabados Béla igazságügyi szakértő beszélt arról, mennyien fordulnak segítségkéréssel a szervhez.

Aki kérelmet szeretne benyújtani, tisztában kell lennie az alapvető követelményekkel.

Elindult a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara cégvezetők és vállalkozók számára indított képzése, melynek célja, hogy a vállalatoknál dolgozó tanulói jogviszonyban lévő diákok minél jobb oktatást kapjanak gyakorlatuk során.

Az új szabályozás miatt 2019 szeptemberétől csak abban az esetben lehet külső cégeknél szakmai gyakorlatot végző diák, ha az ottani oktatója a kamarai oktatói minősítő vizsgát megszerezte. Az első ilyen kurzus most indult el a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamra szervezésében, amely összesen 50 óra képzést foglal magában.

Ez az első ilyen jellegű képzés Békés Megyében. 2019-ben még további hét kurzus indul majd összesen több mint 180 hallgatóval.

Soron következő elnökségi ülését tartotta a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A megbeszélésen a többi között az elmúlt időszak kamarai eseményeit és a Békés megyét érintő legfontosabb projekteket tárgyalták.

Megtartotta soron következő elnökségi ülését a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A Kamara Penza-lakótelepi székházában megtartott ülésén napirendre kerültek az előző ülés óta eltelt időszak legfontosabb kamarai eseményei, valamint a Békés megyét érintő legfontosabb aktuális projektek, mint például a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program.

A Területi és Fejlesztési Operatív Program Békés megyére jutó keretének felhasználásáról és nyertes pályázatairól Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke tartott beszámolót.

Stratégiai megállapodást írt alá a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az együttműködés célja, hogy erősítsék a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat.

Magyarország számára jelenleg is Olaszország az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerország. Újkígyós polgármestere, régóta építi a kapcsolatokat városa és Olaszország között. Szebellédi Zoltán kiemelte: a gazdasági kapcsolatok tovább fejleszthetők, főleg a vidéki együttműködések erősítésével.

A vidéki kapcsolatok képezik a mindennapi gazdaság motorját, működtetik a kis- és középvállalkozásokat, de nemegyszer a nagyvállalatokat is, amelyeknek szükségük van a korábbinál erősebb támogatásra.

A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara egy újabb lépést tett célja felé, hogy elősegítse az információáramlást, és megkönnyítse az Olaszországgal való kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését, mint ahogy azt mottója is jelöli: együtt a növekedésért!

Sajtótájékoztatón számolt be a Körös-Maros Nemzeti Park, a romániai Don Orione Alapítvánnyal és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen megnyert pályázat részleteiről. A több, mint 1 millió eurós támogatásból számos fejlesztés valósul meg a határ mindkét oldalán.

1,1 millió euró támogatást nyert a Körös-Maros Nemzeti Park és a nagyváradi Don Orione Alapítvány, melyből a környezeti nevelési és oktatási tevékenységeket finanszírozzák, valamint a Nemzeti Park ártéri élőhelyeinek helyreállítását, és kutatásokat végeznek majd.

A természetvédelmi terület egyik legnagyobb problémája a gyalogakác elszaporodása. A terület helyreállítását is ebből a pályázatból kívánják megvalósítani.

A Kereskedelmi és Iparkamara a szakképzésben résztvevő diákok környezettudatossá nevelésével járul hozzá a projekthez. Emellett népszerűsíti a Körös-Maros Nemzeti Parkot, ezzel is kívánja serkenteni a turizmust.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, gazdasági évnyitóján idén is megtartotta gazdaságpolitikai fórumát Békéscsabán, a Phaedra Rendezvényközpontban.

A Békés megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóját összekötötték a TOP100-as kiadvánnyal, azaz 100 legnagyobb Békés megyei vállalkozó teljesítményének elemzését rögzítő olvasmány kiadásával. A TOP 100 vállalkozás Békés megye exportjának háromnegyedét adta ki. A kiadvány szerint Békés megyében a legeredményesebb ágazatok közé a feldolgozóipar-, a mezőgazdaság-, a kereskedelem és a gépjárműjavítás, valamint a szakmai-, tudományos és műszaki tevékenység tartozott.

A Békés megyei beruházások száma az utóbbi időben jelentősen visszaesett, Orosz Tivadar szerint azonban ettől az évtől kezdve ez egy fellendülő terület lesz majd.

Elnökségi ülést tartott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, melyen együttműködési megállapodásuk értelmében a Békés Megyei Kormányhivatal is képviseltette magát.

Az ülés keretében Dr. Orosz Tivadar, a kamara elnöke számolt be az együttműködési megállapodásról és az előző elnökségi ülés óta eltelt fontosabb kamarai eseményekről.

Az ülésen Pántya Imre, a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály vezetője adott tájékoztatást a foglalkozást elősegítő támogatásokról, valamint a megye jelenlegi helyzetéről a foglalkoztatottság tükrében. A hiányszakmákat az együttműködés értelmében a Kereskedelmi és Iparkamara határozza meg.

Vozár Márton, a Békés Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke beszámolót tartott a bizottság 2017. évi tevékenységéről.

„Amit az építőiparról és az építőipari ellenőrzésekről, vitarendelkezésekről tudni érdemes” címmel rendezett konferenciát a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az érdeklődők két előadást is meghallgathattak a témában.

Az első előadás az építésügyi ellenőrzésekről és azok tapasztalatáról, a másik pedig a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv munkájáról és különböző esetek bemutatásáról szólt. A TSZSZ, a Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő szerv, amely arra hivatott, hogy az építőiparban jelen levő körbetartozásokat mérsékelje.

A gyakorlatban elsősorban a tervezők és a kivitelezők fordulnak a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez jellemzően akkor, ha nem kapják meg a teljesítésigazolásukat, vagy ugyan megkapják, de az elvégzett munka után nem fizet nekik a megrendelő. A beérkező kérelem után a TSZSZ kivizsgálja, hogy az adott ügyben kinek lehet igaza.

Békés megye számos települése mellett az ország más részeiből érkező szakemberek is mestervizsgát tettek a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. Az ünnepélyes átadóra Békéscsabán, a Phaedra Rendezvényközpontban került sor.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál elég nagy múltja van a mesterképzésnek. Az elmúlt 16 évben több mint ezer mesterlevet adták át. Az utóbbi években felgyorsult a képzés, ugyanis a mesterleveleknek több mint a felét 2014 után adták át. A szakemberek például autószerelő, kőműves, ács, cukrász, kozmetikus és pincér szakmákban szerezhetik meg a „mester” címet. A kamara ebben nagymértékű támogatást is nyújt.

A Békés Megyei Kormányhivatal hosszú távú stratégiájához tartozik az, hogy szervesen hozzájáruljon Békés megye felemelkedéséhez. Ezért a kormányhivatalnak nem a saját tevékenysége a fontos, hanem az, hogy segítséget tudjon nyújtani a megyében működő vállalkozásoknak és kamaráknak. Ezt négy különféle területen valósítja meg.

Konferenciát tartott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, „Kihívások a Duális Szakképzésben” címmel. A konferencia aktualitását az adta, hogy a szakképzés folyamatában olyan nehézségek jelentkeznek, melyeket közösen kell megoldani a szülőknek, oktatóknak és a gyakorlati helyeknek.

A Kereskedelmi és Iparkamara jelenleg egy átalakulási folyamat közepén van, melynek részét képezi a szakképzési rendszer reformációja is. Az átalakulás miatt különböző kihívások és nehézségek léphetnek fel. Ezek miatt érezte fontosnak a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, hogy egy konferenciát szervezzen, ahol a problémák megoldásait kutatják.

Ezek a problémák speciális kezelést igényelnek ebben az oktatási rendszerben is. Ennek érdekében a konferencia során pszichológusok, gyógypedagógusok és pedagógusok is eszmét cseréltek.

Oldalak