Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

kábítószer

A kábítószerek elleni küzdelem egy rendkívül összetett és sokrétű feladat. Mivel a piacon folyamatosan jelennek meg új drogok, így lépést kell tartania és naprakésznek kell lennie azoknak a szakembereknek, akik hivatásszerűen végzik ezt a feladatot.

A drogok és azok hatásainak folyamatos változása mellett fontos odafigyelni arra is, hogy a generációcsoportokra gyakorolt hatásuk is változik. Fontos, hogy a szakemberek értsenek a fiatalok, a gyerekek nyelvén, hogy a tájékoztatás a kívánt jótékony, nevelő hatást érje el.

A Védő Burok Közhasznú Egyesület, már évek óta foglalkozik a szenvedélybetegekkel. Sajnos ez egy olyan téma, mely mindannyiunkat érinthet.

Az előadáson az érdeklődők a megváltozott szerhasználatról kaphattak felvilágosítást. Magyarországon is megjelentek azok a szerek, amelyek olcsóbbak, teljes mértékig szintetikusak és egyelőre ismeretlen összetevőket tartalmaznak. A szakemberek ezen szereknek nem ismerik egyelőre sem a rövid-, sem a hosszú távú hatásait. Ennek megismerésében is segíthet ez a program.

Tegnap állt bíróság elé az a férfi, akit kábítószer-kereskedelem bűntette és új pszichoaktív szerrel visszaélés bűntettével vádol az ügyészség. A vádirati tényállás szerint Sz. Z. 2013 nyarán több alkalommal is értékesített „kati” nevű anyagot, többek között egy baráti társaságnak is, melynek egyik tagja tavaly októberben elhalálozott.

Hatalmas köteg papírral, bilincsben és fáradt szemekkel hozták a tárgyalásra azt a 40 év körüli férfit, akit kábítószer kereskedelemmel vádol az ügyészség. A meghallgatását azzal kezdte, hogy már egy éve erős nyugtatókon él, mert a nevét összemosták egy 18 éves lány halálával, pedig szerinte a tragédia nem az általa értékesített szer miatt következett be. Az eset azonban a vádirat részét képezte.

Idézet a vádiratból:

Ma állt bíróság elé az a férfi, akit kábítószer-kereskedelem bűntette és új pszichoaktív szerrel visszaélés bűntettével vádol az ügyészség.

A vádirati tényállás szerint Sz. Z. 2013 nyarán több alkalommal is értékesített „kati” nevű anyagot, többek között egy baráti társaságnak is, melynek egyik tagja tavaly októberben elhalálozott. A tárgyaláson a vádlott tagadta, hogy a 18 éves lány, attól a szertől halt volna meg, amit ő adott el, elmondása szerint korábban nagyobb mennyiség esetén sem volt probléma senkinél. Az ügy tanúmeghallgatással folytatódik.

 

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

Operatőr: Mazán Nándor

Ismét kábítószergyanús anyagokat találtak a rendőrök egy korábban már ideiglenesen bezárt szórakozóhelyen Békéscsabán.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság június 6-án 23 óra 45 perctől ellenőrzést tartott Békéscsabán, a Kossuth téren, egy akkor szórakozóhelyként üzemelő büfében. Éppen élőzenés rendezvény volt, kb. 130-an tartózkodtak az épületben. A szórakozóhelyet a rendőrség kiürítette és a nyomozók alaposan átvizsgáltak minden helyiséget. Az asztalokon, padokon, valamint a mellékhelyiségekben kábítószergyanús anyagokat találtak, melyeket lefoglaltak.

Vádat emelt a Békés Megyei Főügyészség az ellen a férfi ellen, aki tavaly augusztusban, békéscsabai otthonában úgy megverte 23 éves barátnőjét, hogy a lány belehalt sérüléseibe. A fiú ezután fegyverrel fenyegetőzött és nem engedte a mentősöket a sértett közelébe. Az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja. Megrázó híranyag következik.

Ezeket a felvételeket a Terrorelhárítás készítette augusztus 31-én hajnalban, a gyilkosság éjszakáján. Jól látszik, hogy az akkor 21 éves dobozi fiú ökle véres és sebes is, mint kiderült, azért mert puszta kézzel verte agyon 23 éves barátnőjét. A főügyészség a napokban emelt vádat az ügyben.

A Békéscsabai Járási Ügyészség kábítószer kereskedelem bűntette és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat egy 46 éves többszörösen büntetett előéletű békéscsabai férfi ellen.

 

A vádirat szerint a vádlott 2012-2013. évek folyamán Békéscsabán heti rendszerességgel értékesített „Kati” elnevezésű drogot, valamint „Extasy” és mefedron tablettát több helyi fogyasztó részére. A „Kati” hatóanyaga új pszichoaktív anyagnak, míg az Extasy” és a mefedron tabletták hatóanyaga kábítószernek minősül.

A vádlott 2013. október 04. napján az esti órákban 5 tasak „Katit” értékesített egy ötfős, fiatalokból álló társaság részére. Ebből az anyagból fogyasztott az a 18 éves szarvasi nő is, aki a szer fogyasztásával összefüggésben 2013. október 06. napján elhalálozott. Halálának oka a pszichoaktív szer okozta balesetszerű mérgeződés és ennek szövődményei: az ennek következtében kialakult légzési elégtelenség, kiszáradásos shockos keringési zavar okozta keringés- és légzésbénulás volt.

Tavalyhoz képest idén több esetben és nagyobb mennyiségben találtak kábítószert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei.

Az idei első félévben összesen 89 esetben találtak a NAV pénzügyőrei kábítószergyanús anyagot, amelyből 60 esetben „kábítószer birtoklása”, 26 esetben „új pszichoaktív anyaggal való visszaélés”, három esetben pedig „kábítószer készítésének elősegítése” bűncselekmény miatt tettek feljelentést - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a legnépszerűbb közösségi oldalon.

A 89 felderítésben a vámosok összesen több mint két és fél mázsa drogot és 171 drognak minősülő egyéb anyagot, azaz tablettát, kapszulát, növényi részt találtak. Ez az előző évhez viszonyítva esetszámban és mennyiségben is növekedést mutat. A felderítések többsége, 56 eset a postaforgalomban, valamint a szerb határszakaszon történt (15 eset). 

Kerékpárral közlekedő tinédzser sérült meg közúti balesetben Orosházán. Szarvason lopás miatt került őrizetbe egy férfi, a Sarkadi Rendőrkapitányság pedig kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt vett őrizetbe egy férfit és egy nőt.

Békés megyében június 24-én egy személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés a rendőrségre. Orosházán, a Táncsics utcában 14 óra 20 perc körül személygépkocsi kerékpárost ütött el. A 16 éves kerékpáros lány a baleset következtében az elsődleges információk alapján 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A történtek körülményeit az Orosházi Rendőrkapitányság vizsgálja.

A Szarvasi Rendőrkapitányság június 24-én őrizetbe vett egy gyomaendrődi férfit. A 48 éves H. Lajos a nyomozás eddigi adatai szerint Gyomaendrődön a ez év február 2-a és március 3-a közötti időszakban több vagyon elleni bűncselekményt követett el. A rendőrkapitányság lopás bűntett és más bűncselekmények miatt folytat ellene büntetőeljárást.

Oldalak