Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Közlekedésbiztonság

„Toleranciát az éveknek” címmel szervezett idősek közlekedésbiztonságának javítását célzó előadás-sorozatot a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. A szakemberek Orosházán, Gyomaendrődön, Dobozon és Sarkadon várták az érdeklődőket.

A szakemberek interaktív előadásokon mutatták be a közlekedés szabályait, a leggyakrabban előforduló veszélyhelyzeteket. Fontos, hogy az idősek tegyenek saját biztonságukért, frissítsék fel közlekedési ismereteiket. Békés megyében az elmúlt év folyamán a legtöbb baleset az elsőbbségadás meg nem adásából keletkezett.

A sarkadi előadáson Benkő Mihály, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának osztályvezetője ismertette az idősek balesetmentes közlekedését elősegítő tanácsait, emellett pedig a megjelenteknek láthatósági mellényeket is kiosztottak.

A program arra is igyekszik ráirányítani a figyelmet, hogy az idősek sérülékeny résztvevői a közlekedésnek. Egy elesésnek, ütközésnek náluk súlyosabb következményei lehetnek, mint amikor fiatalabbakat ér baleset.

Október 13-ig tartja nyitva kapuit a Magyar Autóklub rendezvénykamionja Békéscsabán a Szarvasi úti hiparmarket parkolójában. Az Autóklub közlekedésbiztonsági rendezvénysorozat első napján diákok vehettek részt.

Iskolásokkal indította el közlekedésbiztonsági programját a Magyar Autóklub. A gyerekek részt vehettek egy gyalogos baleset szemléltetésén, részeg szemüvegben sétálhattak és megtapasztalhatták milyen érzés egy utasnak 10 km/h-val átélnie egy ütközést.

A biztonságos közlekedésre való nevelést már 7 éves korban el kell kezdeni, ezért fontos, hogy hasonló játékos feladatokkal már ismertetve legyenek a szabályok.

A program elsősorban gyakorlatorientált, élményközpontú, mely az átélt tapasztalatokon szerzett tanulságokat próbálja beágyazni a tudatba.

Ajándékot kaptak a Manóvár óvoda óvodásai a békéscsabai önkormányzattól. A közlekedésbiztonsági eszközöket Szarvas Péter polgármester adta át a gyerekeknek.

Az óvodások boldogan vették kezükbe a bukósisakokat és próbálták ki a rollereket, bringákat, melyeket a város egy korábban benyújtott sikeres pályázat útján kapott. Békéscsabán a lakosság több mint 30 százaléka biciklizik minden nap, ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb elsajátítsák a gyerekek a KRESZ alapvető szabályait és a biztonságos kerékpárhasználatot.

A városvezetés azért gondolta úgy, hogy a Manóvár Óvodában lesz a legjobb helye a közlekedési eszközöknek, mert ott már korábban kialakítottak egy mini, gyakorló KRESZ pályát. A Manóvár ovit magában foglaló Lencsési Óvodában már régóta az óvodai nevelés részét képzi a közlekedésbiztonsági oktatás.

A gyerekek rögtön ki is próbálták az új eszközöket, ami láthatóan nagy örömöt okozott nekik. A rollerek voltak elsőre a legkelendőbbek és a gyerekek el is mondták, hogy miért.

A Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa Békés megyei döntőjét tartották meg 2014. május 15-én a sárréti városban.