Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Munkácsy Emlékház

A Munkácsy Emlékház Szalonja  tárt ajtóval várta az érdeklődőket. Ezen az eseményen Lonovics László képzőművész tartott előadást A pop-artról Andy Warhol kapcsán.

A Munkácsy emlékház Szalonjában a Művészetbarát kör tagjai egy témakört jártak végig ez alkalommal A pop-artról Andy Warhol kapcsán. A kör összetételéről, menetéről, működéséről Mészáros Zsuzsát kérdeztük.

Ezen az alkalmon Lonovics László képzőművész tartott előadást A pop-artról Andy Warhol kapcsán címmel.  Andy Warhol amerikai képzőművész egyike volt azon amerikai képzőművészeknek, akik központi figurájává váltak a pop-art irányzatnak.

A békéscsabai Andy Warhol kiállítás kapcsán felmerült egy olyan technika is, amelyet maga a művész is alkalmazott. Ez pedig a szitanyomás technikája. Ez egy sokszorosító grafikai eljárás, melyet leginkább plakátok, transzparensek, dekorációk készítésénél alkalmaznak.

A Művészetbarát kör egy hónap múlva tervezi következő találkozóját ahol újabb témával és előadóval várják az érdeklődőket.

Idén első alkalommal a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Békéscsabára is elérkezett. A programhoz a Munkácsy Mihály Múzeum és a Munkácsy Emlékház is csatlakozott.

A Mozaik Múzeumtúra a Néprajzi Múzeum által megvalósított program, mely 2014-ben indult a múzeumok népszerűsítésének céljával. Egyik fő eleme a Mozaik Múzeumtúra Roadshow, melyhez idén először a Munkácsy Mihály Múzeum és a Munkácsy Mihály Emlékház is csatlakozott.

A Munkácsy Emlékház rendhagyó tárlatvezetésén, mely a pincétől a padlásig címet kapta, a bemutatott polgári foglalkozások mind Munkácsy Mihály családjához köthetők. Így, amíg a látogatók megismerhették ezeket a foglalkozásokat, eddig ismeretlen információkat szerezhettek Munkácsy gyerekkoráról és rokonságáról. Róluk néhány érdekességet Szalay Ágnes történész osztott meg szerkesztőségünkkel.

Rendhagyó irodalom órával várta a diákokat Békéscsabán a Munkácsy Emlékház. Ady Endre halálának 100. évfordulója előtt tisztelegve hallgathattak meg egy előadást a diákok a költő nagyváradi éveiről.

Ady 100: Habos kávé a Müllerájban – Nagyvárad a XX. század évfordulóján címmel tartott előadást Szalay Ágnes, történész a Munkácsy Emlékházban. Adódik a kérdés: mi az a habos kávé és mi az a Mülleráj? Az előadáson nem csak erre kaphattak választ a résztvevők, Ady Endre nagyváradi mindennapjairól többek között azt is megtudták, hogy hol írt legszívesebben, de kiderült az is, hogy az Egy kis séta című verse miatt háromnapos börtönbüntetésre ítélték. Ady Endre életének egy olyan szeletét ismerhették meg a diákok, amelyről a tankönyvekben nem igazán olvashatnak.

Bútorfestő workshop-ot rendeztek Békéscsabán a Munkácsy Emlékházban. A megyénken kívül már rendszeresnek számító eseményt első alkalommal tartották meg a békési megyeszékhelyen.

Vintage, country, vagy shabby chic - ez csak néhány a számtalan stílus közül. Manapság egyre népszerűbbek a felújított bútorok. Ez azért sem rossz, mert minden ilyen darabbal egy kis történelmet mentünk meg az utókor számára. Az országban egyre nagyobb hagyománya van a régi darabok felújításának. Most Békéscsabán is rendeztek egy workshopot, ahol régi bútorokat újítottak fel. A folyamatról Pályi Flóra, az esemény szervezője beszélt stábunknak.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen a stílusok, színek, minták és technikák kombinálásával, viszont így is vannak a többinél népszerűbb felújítási módszerek.

A folyamathoz nem kell nagy szakértelem, csak egy kis fantázia, kis stílusérzék, valamint annyi technikai ismeret, amit az iskolában tanulunk, a végeredmény pedig önmagáért beszél.

Munkácsy 175 –A békéscsabai Színitanház diákjainak közreműködésével mutatták be a művész korabeli divatját születésének 175. évfordulója alkalmából a Munkácsy Emlékházban.

A Munkácsy Emlékházban kétnapos programsorozattal tisztelegtek Munkácsy Mihály munkássága előtt születésének 175. évfordulóján. Az egykori asztalos inasból lett világhírű festőművész örökségének ápolása, a város számára mindig különösen fontos.

Az esemény első napján az érdeklődők betekintést nyerhettek a 19. század divatjába. Az emlékház ennek megvalósításához hívta segítségül a békéscsabai Színitanház növendékeit, akik úgy döntöttek, hogy a napot Munkácsynének szentelik, hiszen a festő feleségéről a Munkácsy kultusz ápolása során eddig kevés szó esett.

A program folytatásaként Asztalos Zsolt, Munkácsy díjas művész mutatkozik be, aki interaktív művészetébe enged bebocsájtást az érdeklődők számára február 22-én, pénteken a Munkácsy Emlékházba.

Csabai Nosztalgiák címmel rendeztek kiállítást Békéscsabán a Munkácsy Emlékházban. Tuska János tárlatával a Magyar Fotográfia Napjára emlékeztek.

Magyarországon 1840. augusztus 29-én készült először nyilvános eseményen fénykép. Ennek alkalmából a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte a Magyar Fotográfia Napjának megünneplését. Ehhez 2003-ban több kiállítással a Békéscsabai Munkácsy Emlékház is csatlakozott. Az idei tárlattal Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója előtt tisztelegnek Tuska János - Csabai Nosztalgiák című tárlatával.

Tuska János 12 éve gyűjti a Békéscsabát ábrázoló képeslapokat, melyeket Európa több országából és aukciós oldalakról szerez be. Ma már több 100 található gyűjteményében. A Munkácsy Emlékházban nyílt kiállításával a régi Békéscsaba tárul a szemünk elé.

Barabás Ferenc grafikus, tipográfus gyűjteményéből „Törpe, mini, mikro” – Bepillantás a minikönyvek világába címmel nyílt kiállítás Békéscsabán, a Munkácsy Emlékházban.

Barabás Ferenc 1977-ben került műszaki szerkesztőként a Móra Ferenc Gyermek és Ifjúsági Könyvkiadóhoz - itt tanulta meg a könyvszerkesztés alapjait. 1978-ban nyomdaipari technikus vizsgát tett, egy évvel később pedig már a Corvina Kiadó könyvtervezője, műszaki szerkesztője lett. Ma már elmondhatjuk, hogy méltó folytatója a Kner-Tevan hagyományoknak. Szakmai elismertségét bizonyítja a 2000-ben kapott Tevan-díj is. A Munkácsy  Emlékházban helyet kapott kiállítást Gécs Béla tipográfus, helytörténész nyitotta meg. Mint megtudtuk, Barabás Ferenc gyűjteményében körülbelül 700 törpe, mini és mikro könyv található.

Immáron 17. alkalommal tartották meg a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját Békéscsabán. A Csabagyöngye Kulturális Központ és a Munkácsy Emlékház szervezésében most is sokan érkeztek a rendezvényre a megyén túlról is.

Az országos találkozó ötlete 2002-ben született. Az apropót az adta, hogy kevés információval rendelkezünk az olyan műemlékekről, mint pld. a kisnemesi otthonok. A találkozó alkalmával természetesen nem csak erről, hanem várakról, kastélyokról is hallhattak az érdeklődők. Olyan műemlékekről, amelyek esetleg megmentésre kerülhetnek. Mészáros Zsuzsanna, a Munkácsy Emlékház művészeti vezetője elmondta, hogy nagyszerű végigkövetni azt, hogy a romokból mit tudnak létrehozni a műemlékek tulajdonosai és az építészek.

A találkozón szó volt a Magyar Kastélyprogramokról, a Heves városi Radics-kúriáról, a civil műemlékvédők lehetőségeiről és határairól, valamint a csabaiakat érintő Molnárház történetéről és a megmentési folyamatokról is.

174 évvel ezelőtt, ezen a napon látta meg a napvilágot Munkácsy Mihály világhírű festőművész, aki több szálon is kötődik Békéscsabához. A jeles napra emlékeztek a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében, illetve a Munkácsy Emlékházban is.

1844. február 20-án látta meg a napvilágot Munkácsy Mihály, aki gyermekkorában került Békéscsabára. A világhírű festő több mint 25 évet töltött a városban, ahova később is gyakran tért vissza látogatóba. A festőművész emlékét Békéscsaba számos pontja őrzi, melyek közül Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója idézett fel néhányat.

Munkácsy Mihály születésének 174. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak a festőművészről elnevezett múzeum udvarában, ahol az ünnepi beszédek után, a résztvevők koszorúkat helyeztek el a festő szobránál. A jeles nap alkalmából Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere elmondta, reméli, hogy a Munkácsy negyed kialakítása tovább erősítheti a Munkácsy-kultuszt a városban.

A Csabagyöngye Kulturális Központ Munkácsy Emlékházában a Csabai Farsang keretében ovis farsangot szerveztek a békéscsabai Penza Óvoda óvodásainak. A gyerekeket a délelőtt folyamán Hevesi Imre előadóművész szórakoztatta.

A Farsang a vízkereszttől-hamvazószerdáig tartó hosszú, vidám, télbúcsúztató időszak. Az óvodákban igen mozgalmas hetek ezek. A kicsik tanulhatnak a hagyományos farsangi szokásokról, jelmezeket tervezhetnek, énekelhetnek, táncolhatnak. Így tettek a Penza ovi csöppségei is a Munkácsy Mihály Emlékházban.

A gyerekek nagy lelkesedéssel hallgatták és énekelték a nekik szóló slágereket, aktívan részt vettek az interaktív játékokban, és még egy dalt is énekeltek a Tv-nézőknek.

Oldalak