Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Békéscsabán

XV. alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Meseház udvarában a Szüreti Mulatságot. Ennek a napnak az alkalmából, évente egyszer begyújtják a ház búbos kemencéjét, hogy elkészítsék a hagyományos recept alapján készülő kenyérlángost.

A lángos készítésen kívül, lehetőség volt az odalátogató gyerekeknek és felnőtteknek mustpréselésre is, a szőlő szemezgetése után, egy présgép segítségével készítették el a szőlőlevet. Továbbá a résztvevőknek alkalmuk nyílt a csuhébaba készítésre, célba dobásra és részt vehettek a lángos elkészítésében is. Veres Krisztina, a Meseház vezetője a visszatérő vendégekről is ejtett pár szót.

Azért 15 év olyan hosszú idő, hogy a 15 évvel ezelőtti gyerekek ma már felnőttek és elképzelhető, hogy a saját gyerekeikkel érkeznek hozzánk. - mondta el Veres Krisztina vezető Meseház

Sorrendben már 26. alkalommal rendezték meg a Roma Gasztronómia napját Békéscsabán. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassák a roma gasztronómia jellegzetes ételeit és íz világát.

A roma ételek elkészítését nem köti szigorú recept. Általában szabadon, az egyéni ízlést szerint főznek. Azért van néhány jellemzője a cigány gasztronómiának, ilyen például, hogy sokszor túlzott fűszerezés jellemzi, hasonlóan a magyar paraszti ételekhez. Az idei gasztronómia napon négyféle ételt szolgáltak fel: Hagymalevest cipóban, Lecsót sült szalonnával és öreg tarhonyával, túrós és pirított savanyú káposztás, kézzel tépett tésztát, illetve töltött káposztát.

Az ételek elfogyasztása után a roma kultúra másik alappillérét tekinthették meg a vendégek: a tradicionális cigány táncot gyerekek előadásában.

A Roma gasztronómia nap idén is nagyszerűen sikerült: finom ételek és remek hangulat várta a vendégeket.

 

Az aratóünnepek és maga a kenyér ünnepe azt a mezőgazdasági hagyománykört idézi meg számunkra, melynek tradíciója egészen a középkorig vezethető vissza. Erre a hagyományra emlékeztek meg immáron kilencedik alkalommal Békéscsabán, a Kazinczy utcai Idősek Klubjában.

Az első magyar kenyérünnepet 1937-ben Szegeden, a Dóm téren rendezték meg. A rendszerváltást követően újra felelevenedtek a régi tradíciók és ezután országszerte számos résztvevővel tartottak augusztus huszadikai megemlékezéseket.

Nem volt ez másképp a békéscsabai Kazinczy utcai idősek Klubjában sem. 

Köles István, önkormányzati képviselő emlékére ismét országos szaxofon versenyt rendeztek Békéscsabán. A XI. Békéscsabai Nemzetközi Klarinét és Szaxofon Tábor keretén belül tartották a rangos versenyt. A tábor lakóinak egy egész hete volt a helyszínen is gyakorolni a már kívülről fújt darabokat.

Harmadik alkalommal adott otthont a Bartók Béla Zeneiskola a Köles István emlékversenynek, melyen ismét az ifjú szaxofonozó tehetségek mérhették össze tudásukat különböző korcsoportokban. A verseny azonban csak egy része volt a XI. Nemzetközi Klarinét-Szaxofon Tábornak, melynek fontosságáról Bíró Csaba, Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottság elnöke beszélt.

Címkék:

Ismét Sporthétfőt rendeztek Békéscsabán, a főtéren. Ez alkalommal is több városi Sportegyesület sorakozott fel, hogy bemutassák az általuk űzött sportot a nagyközönségnek. 

A Sporthétfő célja, hogy a városban aktívan működő sportegyesületek bemutatkozhassanak az itt élőknek és azoknak is, akik csak átutazóban vannak Békéscsabán. Ez alkalommal a hamarosan első születésnapját ünneplő Magyar Szablyavívó Iskola is képviseltette magát.

A mi iskolánk 2015. szeptember 15-én alakult, tehát egy elég fiatal iskoláról beszélünk, szablyavívó iskoláról. Ez által minden lehetőséget megragadunk arra, hogy meg tudjuk mutatni, hogy vagyunk, létezünk, próbáljuk behívni a fiatalokat, időseket, még idősebbeket, hiszen maga a vívás, mint harcművészet, mint mozgáskultúra mindenkinek lehetőséget ad egy kicsit arra, hogy elmerüljön benne. mondta el Trényi Péter vezető Magyar Szablyavívó Iskola

Címkék:

Oldalak