Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Gyula

Elmúlt hétvégén rendezték meg a 12. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált. A programok több helyszínen is zajlottak, a szakmai programoknak a gyulai Vigadó adott helyet, az eszközkiállításnak és méhészeti vásárnak pedig a gyulai sportcsarnok.

December 6-8. között idén is több helyszínen csábították a méz és a méhészet szerelmeseit. A Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált immár 12. alkalommal rendezték, ahová a szervezők és a kiállító termelők, kereskedők, valamint szakemberek most is három napon keresztül, több helyszínen várták az érdeklődőket. Az esemény a méhészeti társadalom egyfajta évzáró eseményének is nevezhető, hiszen az utolsó olyan rendezvény, ahol a méhészek még találkozhatnak a vásározókkal, illetve olyan szakmai programokon vehetnek részt, ahol újabb információkhoz juthatnak.

A Prohászka Zsolt Városi Sportcsarnokban méhészek és különböző eszközgyártó cégek, szakemberek árulták termékeiket és mutattak be számos technológiai fejlesztést, ezzel is segítve a méhészek szakmai munkáját.

Vintage karácsony címmel nyílt kiállítás a Gyulai Tájvízházban, ahol nyolc alkotó tematikusan, ezt a stílusirányzatot jelenítette meg.

Vintage Karácsony!....Ezzel a címmel nyílt kiállítás Gyulán a Tájvízházban. A tárlatot nyolc alkotó színezte vintage hangulatúvá, valamint zenei kísérettel Frank Sinatra Nat King Cole, Bing Crosby, és Judy Garland hangjával vált teljesen karácsonyi hangulatúvá a kiállítás. Drenyovszki Renáta és Medvegy-Andelic Marija performanszával kezdődött el az esemény utána felvezette és az alkotókat méltatta Pozsárné Kaczkó Zita, valamint Csiffáry Zsuzsanna desinger nyitotta meg a kiállítást. Számos érdeklődő vett részt az inspiratív és kreatív programon. Hogy hogyan is került e nyolc alkotó munkája a házba, arról Pozsárné Kaczkó Zita nyilatkozott stábunknak.

Pirotechnikai előadást tartottak Gyulán szakembereknek, ahol Leskovicsné Tóth Mária pontokba szedte, hogy mit is kell tudniuk a tűzijátékok árusításánál ahhoz, hogy a vásárlókat megfelelően informálják, a termékek balesetmentes használatáról.

A pirotechnikusok és munkatársaik oktatása zajlott elmúlt hétvégén, Gyulán. Leskovicsné Tóth Mária tartott előadást, melyben pontról-pontra ismertette, hogy idén mit kell figyelembe venni, a tűzijátékok árusítása és használata során.

Az ünnepi programok elengedhetetlen része a tűzijáték, és idén sem lesz szűkölködés belőle. A tájékoztató, melyen a szakemberek minden évben részt vesznek, hasznosnak bizonyul számukra, hiszen megismerkedhetnek az új termékekkel, valamint a szakma naprakész ismereteivel.

A legnépszerűbb és a visszaváltható tűzijátékokról, későbbi híreinkben bővebben foglalkozunk majd.

Már több évtizedes hagyománya van a Gyulai Magvető Református Általános Iskolában az adventi vásárnak. Számos szülő gyermekeikkel együtt vesznek részt a rendezvényen, melynek a jótékonyság a fő célja.

Már több évtizede kerül megrendezésre a karácsonyi adventi vásár és kézműves programfolyam a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvodában, ahol számos szülő gyermekeikkel az egész családdal bekapcsolódnak. Előre készülnek kézműves tárgyakkal, amit a helyszínen értékesítenek, s a befolyt összeget az iskola támogatására fordítják. A jótékonysági akción felül a helyszínen mindenki készíthet saját díszeket, mézeskalácsokat, adventi koszorúkat. Fodor Judit pedagógus elmondta stábunknak, hogy miért is hasznos ez a rendezvény.

Az ünnepi hangulatot emelte, hogy az esemény áhitattal kezdődött, valamint a háttérben szóló karácsonyi dalok is. Több szülő is készült kézműves programmal, így széles választék állt rendelkezésre az érdeklődők előtt.

Lilába borult a gyulai Almásy-kastély a koraszülöttek világnapja alkalmából rendezett programon, amely a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány, és a Korábban Érkeztem Alapítvány összefogásából jött létre.

November 17-e a koraszülöttek világnapja. Ez alkalomból Gyulán is egy rendezvénnyel kapcsolódtak a kezdeményezéshez, mely során a résztvevők a világórától átsétáltak az Almássy Kastélyhoz.

Ezután a látogatóközpont lila fénybe borult, ahol különböző műsorokkal és meleg teával várták a kilátogatókat. Az alapítvány elnökét kérdeztük a nap jelentőségéről.

Fontos felhívni a figyelmet a koraszülöttekre, mivel évente rengeteg gyermeket érint ez a probléma.

Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint a koraszülés népbetegségnek tekinthető, a társadalom keveset tud annak hátteréről, kockázatairól és a megelőzéséről, ezért a szervezők ennek fontosságára szeretnék ráirányítani a figyelmet.

A román-magyar határokon átnyúló együttműködést szimbolizálja az a gömbakác fasor, amelyet Gyulán a Temesvári út mentén ültettek és hivatalosan kedd délelőtt adtak át.

Az eseményen a két ország képviselőinek részéről többször is elhangzott, hogy a Románia és Magyarország közötti határokon átnyúló program részeként a 2014/20-as ciklusban Európai Uniós forrásból már számos fejlesztés és projekt megvalósult, illetve van folyamatban, a mostani „Zöld kezdeményezésekkel” pedig a hosszú távú fenntartható akciók támogatására összpontosítanak.

A „Zöld kezdeményezés” részeként, míg hétfőn Arad megyében, addig kedden, Gyulán ültették el azt a fasort, amely a program során kiválasztott és finanszírozott pályázatokat és projekteket szimbolizálja.

Gyula város polgármestere, Dr. Görgényi Ernő elmondta, hogy örömmel fogadták a megkeresést, hiszen a városban nagyon fontosnak tartják, hogy a város számos zöld területe mellett tovább gyarapodjon a faállomány.

Csütörtöktől már második alkalommal rendezi meg az Erdélyi Hetet a Gyulai Várszínház, ahol a határon túli színházak legjobb előadásaiból válogathatnak a nézők kedvükre.

Tavaly nagy sikere volt az egy hetes erdélyi színházakat bemutató előadássorozatnak. Ezen a nyomon elindulva idén is várják a határon túli színjátszás iránt érdeklődőket. Balogh Tibor, a határon túli színházak alapos ismerője jó előadásait jó szívvel ajánlja.

Tavaly elsősorban a két nemzet – magyarok, románok együttélése, ennek a témának a körbenjárásán volt a hangsúly.

Az egy hét alatt 9 előadást tekinthetünk meg a legkülönfélébb műfajokban és a legkülönfélébb korosztályoknak ajánlva.

Idén július 26-a és 28-a között rendezték meg a Gyulai Végvári Napokat, ahol most is a török kori Gyula hangulata került előtérbe. A három nap alatt korabeli viseleteket, fegyverzeteket és korhű csatákat is megtekinthettek a kilátogatók.

A már hagyománnyá vált Gyulai Végvári Napokon idén is megelevenedett a török kori Gyula hangulata. A látogatók megismerhették a végvári vitézek életét, a csatajeleneteken keresztül pedig felidézhették a kor harci szellemét. A Végvári napok egyik kiemelt programja a gyulai vár ostromának, majd visszafoglalásának bemutatója volt, melyen több ezer érdeklődő tisztelgett az 1566-os év hősei előtt.

A rendezvényt színesítették a Várkertben táborozó hazai katonai hagyományőrző egyesületek, és a hagyományőrségek egész napos korhű bemutatói a korabeli viseletekről és fegyverzetekről.

A résztvevő hagyományőrző egyesületek elmondása szerint a várostrom nem csak a külső szemlélőknek nyújt élményt, hanem a benne szereplőknek is.

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger című regényéből írt színpadi játék ősbemutatójára került sor csütörtökön a Gyulai Várszínház Tószínpadán.

Árkosi Árpád rendezőt a Gyulai Vár melletti tó adottságai, a környék ihlette meg, hogy az irodalmi Nobel-díjas regény adaptációját színpadra vigye. A vízpart adott volt ugyan, de a helyi szokásokhoz, körülményekhez igazodni kellett.

Santiago, az öreg halász küzdelmes szerepére a nagykanizsai színművészt, Bicskei Istvánt, többszöri találkozás után kérte fel a rendező az öreg halász szerepére.

A szerep igazi jutalomjáték a színművész számára, hiszen majdnem egyedül tölti meg tartalommal az egyedi elgondolású színdarabot, melyet - bízunk benne -, kőszínházi adaptációban is viszontláthatunk majd.

Felavatták Gyulán Erkel Ferenc teljes alakos bronz szobrát. Az alkotással a Himnusz megzenésítésére és a Hunyadi László című opera 175. évfordulójára emlékezünk.

Három évtizede júniusban különböző rendezvényekkel tisztelegnek Erkel Ferenc emléke előtt. Idén ennek megkoronázása volt a zeneszerző egész alakos bronz szobrának felavatása a Gyulai Várfürdő parkjában. Az alkotás a himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera 175. évfordulójának is emléket állít.

Gyula - mint a zeneszerző szülővárosa - meghatározó szerepet játszott Erkel Ferenc életében. Ez a megállapítás viszont fordítva is igaz. A város több ponton emléket állított a művésznek. A szobor elhelyezése is egy ilyen pont, melynek helyszínét az ihlette, hogy a Várfürdő 60 éves fennállását ünnepli.

Az eseményen Áchim Erzsébet orgonaművész mellett közreműködött a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar is. Az ünnepi avatáson Bánk Bán bordalával emlékeztek a zeneszerzőre.

Oldalak