Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

ünnepség

Diplomaátadó ünnepséget tartottak a Gál Ferenc Főiskola békéscsabai Gazdasági Karán. Az ünnepségen az iskola, a város és a megye vezetőségén kívül a katolikus egyház is képviseltette magát.

Az ünnepség köszöntőkkel vette kezdetét, ahol dr. Kozma Gábor rektor az intézmény közel egy évezredes múltjáról is beszélt. Elmondta, hogy kutatások szerint az intézmény hazánk legrégibb főiskolája, alapítása az 1030-as években történt Csanádon.

A kar dékánja, Dr. Vincze Gábor beszédében elmondta, hogy az esemény egy hosszú folyamat kiteljesedése, amikor a diákok átvehetik kemény munkájuk és szorgalmuk bizonyítékát.

Az ünnepélyes esemény fényét tovább emelte a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulóinak műsora.

A köszöntőbeszédeket követően a szalagtűzésre, valamint az oklevelek átadására került sor. Az eseményen összesen 24 diák vehette át tanulmányainak gyümölcsét.

Ünnepélyes keretek között rakták le a dévaványai kőmagtári tábla állattartótelepének alapkövét. A projekt részeként a magyar szürkemarha és házi bivaly állományainak téli tartási helyének fejlesztése valósul majd meg.

A 2014-2020-as fejlesztési időszakban Magyarország uniós- és hazai forrásból írt ki pályázatokat, a többi között nemzeti parkok számára, természetvédelmi céllal. Egy ilyen projektre pályázott sikeresen a Körös-Maros Nemzeti Park is.

Jelenleg a hazai nemzeti parkok közül a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatósága kezelésében található a régi magyar háziállatfajtáink közül a magyar szürke szarvasmarha tinó állomány legnagyobb része és a fajta génmegőrzését szolgáló tehénállomány jelentős része.

A projekt részeként a magyar szürkemarha és a magyar házi bivaly állományaik téli tartási helyének fejlesztése valósul meg. Kialakításra kerül tehát egy olyan épületeggyütes, amely a hideg hónapokban megfelelő védelmet biztosít a ridegtartáshoz szokott állatoknak.

Ünnepélyesen átadták a legújabb Határvadász-komplexumot Orosházán, amely a helyi Határvadász Bevetési Osztály elhelyezésére szolgál. Célja a modern, korszerű feltételek biztosítása a határon szolgálatot teljesítő rendőröknek.

A határőrizet megerősítése érdekében az elmúlt években 3000 új státusszal növekedett a rendőrség létszáma. A bővülés teljes egészében a készenléti rendőrséget érintette, ahol az addigi 7 mellett további 8-, elsősorban vidéki Határvadász Bevetési Osztály jött létre.

Az összesen közel 8000 négyzetméter alapterületű objektumot két épület átalakításával és bővítésével, valamint egy új épület megépítésével alakították ki. A létesítményben összesen 111 két- illetve négyfős körlet, valamint 74-, ugyancsak két fő elhelyezésére szolgáló lakóegység van.

Papp Károly r. altábornagy is köszöntötte az átadó ünnepség résztvevőit, majd elsőként a határok védelme érdekében tett intézkedésekről beszélt. Elmondta, hogy az elmúlt öt évben jelentősen megsokszorozódtak a határrendészeti feladatok.

A békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolában is megünnepelték március 15-ét. A rendezvényen a tanulók egy színvonalas műsorral várták diáktársaikat, tanáraikat és a jelenlévő vendégeket.

Március 15-e alkalmából idén is színvonalas ünnepséggel készültek a Petőfi Utcai Általános Iskola tanulói Békéscsabán. A fellépő diákok az ünnepi műsorban prózai és zenés-táncos elemekkel szórakoztatták a nézőket.

Az ünnepi műsoron részt vett Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is, aki beszédében kihangsúlyozta, hogy azért is fontos, hogy a történelem legfényesebb lapjaira tartozó, március 15-i eseményekről méltóképpen megemlékezzünk, mert ezzel erősíthetjük hazaszeretetünket, valamint eszünkbe jut az, hogy mit jelent igazán magyarnak lenni.

A Békés Megyei Központi Kórház idén is megtartotta a Magyar Ápolók Napi ünnepségét. A rendezvény keretében több ápoló is kitüntetésben részesült.

Kossuth Zsuzsanna születésnapját, február 19-ét hivatalosan 2014 óta nyilvánították a Magyar Ápolók Napjának. Kossuth Lajos testvére az 1848-as szabadságharc és forradalom idején munkálkodott a sebesült katonák ápolásán, attól függetlenül, hogy milyen oldalon harcoltak. A legelső katonakórházakat Kossuth Zsuzsanna szervezte meg 1849-ben és ő volt az, aki elsőnek hívta fel a sebesült katonák ápolásának kötelességére a civilizált világ figyelmét.

A Magyar Ápolók Napja alkalmából rendezett ünnepségen a résztvevők több előadáson is részt vehettek, valamint a kórház ápolói közül többen is kitüntetésben részesültek.

Az említett díjat Kónyáné Biri Andrea vehette át, aki 1998 augusztusa óta dolgozik a kórház higiéniás osztályán.

Szombaton ünnepségsorozatot rendeznek a Bárka folyóirat negyedszázados évfordulója alkalmából. A Jókai Színház Sík Ferenc Kamaratermébe minden irodalomkedvelőt várnak a közös ünneplésre.

3 eseményre is várják az érdeklődő közönséget - régieket, sőt újakat is - szombaton. 15 órától a 25 éves Bárka-folyóirat történetéből villannak fel pillanatképek a kivetítőn, de természetesen visszaemlékezések, anekdoták is színesítik a beszélgetést, ahol egykori és mai szerkesztők, munkatársak vesznek részt. Ezt követően, egy kis szünet után 17 órától a Bárka-díjasok antológiáját mutatják be. A vaskos kötetben a 25 év szépirodalmi terméséből válogattak a szerkesztők.

19 órától pedig az ünnepi gálaestre kerül sor, ahol kiosztják az idei Bárka-díjakat. Most Garaczi Lászlónak, Pécsi Györgyinek és Vörös Istvánnak ítélte oda a zsűri a rangos elismerést.

A nagyközönséget, a régi és új érdeklődőket, irodalom és zenebarátokat a közös ünneplésre a Jókai Színház Sík Ferenc Kamaratermébe várják szombaton.

A karácsonyi ünnepségek elmaradhatatlan helyszínei az általános iskolák. Stábunk a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskolába látogatott el. Az iskola harmadik osztályos tanulói a Jancsi és Juliskát dolgozták fel Betlehemes témában.

Az adventi időszak lezárásaként, karácsonyi előadással készültek a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola harmadik osztályos tanulói. Több napon át is előadták műsorukat a szülőknek, az iskolában dolgozóknak és más vendégeknek. Ott jártunkkor éppen óvodások érkeztek a közönség soraiba.

A gyerekeknek az egyik legszebb időszak az évben kétség kívül a Karácsony, az ünnepi hangulatot pedig továbbították a legkisebb vendégeknek is.

A Zwack József  Kereskedelmi és Vendéglátóipari Iskolában rendhagyó módon zárul az év. A Boltmúzeum ünnepi dekorációt kapott, e mellett pedig a tanárok kedvesnek a diákoknak.  Az aula és az emeletek is megteltek kíváncsi diákokkal: idén vajon mivel lepik meg őket a pedagógusok?

Mindenek előtt azonban arról kaphattak  számot az összegyűlt diákok, hogy idén mennyi adományt is gyűjtöttek össze rászoruló fiatalok számára. Ugyanis már 3. éve, hogy a Degré utcai otthon lakóinak szerveznek jótékonysági akciót így az ünnepek előtt

Ezek után következhetett az ünnepi előadás.

Az Átkarolva Egyesület karácsonyi ünnepséget szervezett a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumában. A gyerekeket Antovszki Tamás mozgatta meg interaktív koncertjével.

Nagyon várták már a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium diákjai az Átkarolva Egyesület által szervezett ünnepséget, ahol fellépett Antovszki Tamás.

A Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumban halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tanítanak óvodáskortól egészen a szakiskoláig.

A gyerekek már régebben megkapták a cipős doboz ajándékokat, melyeket az egyesület gyűjtött össze.

A gyerekek igazán jól érezték magukat a koncert alatt, többen táncra perdültek, és együtt énekeltek Antovszki Tamással.

Karácsonyi ünnepséget tartottak a Dobozi Általános Iskolában, ahol bemutatkozott az iskola szeptemberben alapított, alsó- és felső tagozatos diákokból álló énekkara is. 

A karácsonyi rendezvényen megjelent vendégeket Köves Mihály, Doboz nagyközség polgármestere köszöntötte alkalomhoz illő, ünnepi gondolatokkal.

Az ünnepi gondolatok után, a polgármester elmondta, Doboz 2017-ben elért sikereiben kiemelkedő szerepe volt a helyi közösség példaértékű összefogásának.

A Dobozi Általános Iskola 8. osztályos diákjainak karácsonyi ünnepségén mutatkozott be az iskola énekkara, amely egy, a kórusok megalapítását és színvonalas működését támogató pályázat elnyerésével alakulhatott meg.

Az énekkar nagy célokkal vág neki a 2018-as évnek: tavasszal az Éneklő ifjúság elnevezésű versenyről szeretnének szép eredményekkel hazatérni, mely után remélik, hogy az iskolai kórus hosszútávon is sikeresen, folyamatos utánpótlással működhet majd.

Oldalak