Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Játékos matematikaóra-bemutatóval és előadással egybekötött szakmai napot tartottak a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

Az inspiráló tanulási környezetet igyekezett bemutatni az a szakmai nap, amit az Oktatási Hivatal Matematikai Tudásközpontjaként és Bázisintézményeként szervezett a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.

A bemutató tanóra játékos-, gyakorlati, úgynevezett gamifikációs oktatási forma tükrében zajlott. A tanulók különböző feladatokat oldottak meg. Gyakorolták a szorzótáblát, tésztagyöngyöket készítettek, valamint átismételték az ötös számsort is.

A témához kapcsolódóan Lénárd Sándor, az ELTE habitált egyetemi docense tartott előadást a mai-, megváltozott tanulási formákról, hogy miként érdemes a tanulásról gondolkodni a XXI. században, és milyen módszerek, lehetőségek vihetik közelebb a mai fiatalokat az eredményes tanuláshoz.

Jeruzsálemben járt Ugrai Gábor történelemtanár, ahol szakmai továbbképzésen vett részt. Élményeiről az elmúlt héten tartott előadást a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

Ugrai Gábor, előadásában bemutatta, hogy a Jeruzsálemben töltött 9 nap alatt hol járt, milyen oktatáson vett részt és azt, hogy milyen szakmai tapasztalatokat szerzett útja során.

Az út nagy részén az előadásokon volt a fő hangsúly. Ugrai Gábor elmondta, hogy a jeruzsálemi zsidók szerint nem a népirtáson van a fő hangsúly, amikor átadják az utókor számára ezeket a történeteket, hanem inkább azt hangsúlyozzák ki, hogy ennek a szörnyű időszaknak az áldozatai hogyan éltek, milyenek voltak ők valójában.

A történelemtanár hozzátette azt is, hogy a II. Világháború idején a zsidókat nem csak kiirtani akarták, hanem az egész közösségüket elsöpörni a föld színéről.

Idén is megrendezték a „Jankay a színházban” elnevezésű gálaműsort a Békéscsabai Jókai Színházban, ahol a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói mutathatták be tehetségüket.

Emlékfalat avattak a kommunizmus békéscsabai áldozatainak tiszteletére Békéscsabán, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

Az ötlet Ugrai Gábortól, az iskola egyik történelem tanárától származik, amit az intézmény, egy pályázatnak hála, meg is tudott valósítani a városvezetés segítségével. A történelem tanár fontosnak tartja azt, hogy a gyerekek megfelelő mennyiségű információval rendelkezzenek a volt szocialista rendszerről és annak békéscsabai áldozatairól.

Január 12-én Ugrai Gábor, a Békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történelemtanára tartott előadást a 101. császári és királyi gyalogezred történetéről a Tenkei Művelődési Körben.

Az előadás szervezőjének, Berke Sándornak a nagyapja az I. Világháború alatt a békéscsabai háziezredben harcolt.

- A 101-esek utóélete. Ő aztán mikor ugye Leninék átveszik a hatalmat, az októberi fordulat után megnyitják, haza mehet mindenki. Na de hát semmi lehetőség nincs rá. Úgyhogy jön a nagy orosz tél, ők már tudják, hogy egy telet már, sőt kettőt kibírtak valahogy, muszáj beállni a Vörös Hadseregbe, mert másképp éhen halnak, az egyenlő volt az öngyilkossággal. – mondta el Berke Sándor tiszteletes

Ugrai Gábor az előadáson bemutatta az I. Világháború történelmét, valamint szó volt arról is, hogy a 101. k.und k. katonáknak milyen harci helyzetekkel kellett megküzdeniük a keleti- és az olasz fronton.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sporttért felelős államtitkársága, második alkalommal szervezi meg a „Sport Legyen a Tied!” c. programsorozatot.

Ez a programsorozat három szakaszból áll. Először minden megyei jogú városban tartanak egy nagyobb rendezvényt, ahol a programban részt vevő sportágak – szám szerint 13 – képviseltethetik magukat, bemutathatják a sport fogásait, eszközeit. A második szakasz az intézményi sportági bemutató, az utolsó részben pedig országszerte 1100 intézmény kap különböző értékű, más-más sportághoz tartozó sporteszköz csomagokat, összesen 500 millió forint értékben. Ennek keretén belül kaptak a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola alsó tagozatos vívást gyakorló diákjai is új eszközcsomagot.      

Utolsó fordulójához érkezett az Országos Angol Nyelvi Verseny, ahol több, mint ötven 7. és 8. osztályos diák mérettette meg magát. Már kilencedik éve a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola ad otthont az eseménynek.

A szóbeli fordulóba - a verseny második fordulójában elért pontszám alapján - a legeredményesebb hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulókat a szervező intézmény hívta be. A két írásbeli verseny után most szóban kellett megmutatniuk tudásukat a fiataloknak a három tagú zsűri előtt.

- A szóbeli fordulóról azt kell tudni, hogy 3 zsűri előtt 3 különböző feladatot jelent. Különböző segítő anyagokkal, mint például képek, táblázatokkal illetve információ hiányos feladatokkal tudnak tanúbizonyságot tenni a saját tudásukról. – mondta el Tirjákné Prisztavok Ágnes szakmai vezető

Oldalak