Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

kiállítás

Vintage karácsony címmel nyílt kiállítás a Gyulai Tájvízházban, ahol nyolc alkotó tematikusan, ezt a stílusirányzatot jelenítette meg.

Vintage Karácsony!....Ezzel a címmel nyílt kiállítás Gyulán a Tájvízházban. A tárlatot nyolc alkotó színezte vintage hangulatúvá, valamint zenei kísérettel Frank Sinatra Nat King Cole, Bing Crosby, és Judy Garland hangjával vált teljesen karácsonyi hangulatúvá a kiállítás. Drenyovszki Renáta és Medvegy-Andelic Marija performanszával kezdődött el az esemény utána felvezette és az alkotókat méltatta Pozsárné Kaczkó Zita, valamint Csiffáry Zsuzsanna desinger nyitotta meg a kiállítást. Számos érdeklődő vett részt az inspiratív és kreatív programon. Hogy hogyan is került e nyolc alkotó munkája a házba, arról Pozsárné Kaczkó Zita nyilatkozott stábunknak.

Fény és Élet címmel nyílt meg Barabás Ferenc computer design kiállítása a Csabagyöngye Kulturális Központ békéstáji galériájában.

A művész 1996 óta foglalkozik computer grafikával, és 15 évvel ezelőtt volt legutóbb egyéni kiállítása, művei leginkább csoportos tárlaton szerepelnek. Alkotásai hamar meghozták számára az elismertséget és több európai világvárosban, mint például Berlin-ben vagy Párizsban is megmutathatta alkotásait a nagyérdeműnek.

A kiállítást Dr. CS. Tóth János művészetíró nyitotta meg, aki elismeréssel szólt a grafikus munkásságáról és reméli, hogy ugyan azzal a lelkesedéssel folytatja munkáját, ahogyan azt az elmúlt 23 évben is tette. Kiemelte, azt is, hogy ő az egyik úttörője a számítógépes grafikai művészetnek.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Varga Zsolt gitárművész is. A tárlat 2020. január 18-ig tekinthető meg a Békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ békéstáji galériájában.

Kiállítás nyílt Horváth-Gazsó Adrienn művésztanár műveiből a Csabagyöngye Kulturális Központban, LélekSzínek címmel.

Megnyílt Hováth-Gazsó Adrienn művésztanár első önálló kiállítása a Csabagyöngye Kulturális Központban, amely a LélekSzínek címet kapta. Leginkább a realista ábrázolásmód áll közel a művésztanárhoz és az elmúlt időszakban portrékat készít legszívesebben. A festmények vegyes technikával készültek, a kifürkészhetetlen női lélek rezdüléseit igyekeznek visszaadni.

Az alkotásoknak mögöttes tartalmuk is van, amit az alkotó a színekkel és formákkal is próbált visszaadni. Mitykó György a kiállítás szervezője beszélt a kiállítást megelőző időszakról.

A tárlat 2020. január 15-éig megtekinthető a Csabagyöngye Kulturális Központ földszintjén.

Pontosan 101 éve, hogy 1918. november 11-én, Lengyelország elnyomás, rabszolgaság és számos megpróbáltatás után visszanyerte teljes önállóságát. Ebből az alkalomból nyílt kiállítás a Lencsési Közösségi házban.

A kiállítás bemutatja lengyel szemszögből a háború borzalmait és a gyerekek megpróbáltatásait, amin keresztül mentek. A lengyelek rendkívül hálásak azért a segítségért, amit a magyarok nyújtottak nekik a 1920-as Varsói csatában valamint a II. Világháborúban.  A két ország közötti szoros barátságnak évszázadokra nyúló története van, amely egészen a török időkre vezethető vissza.

Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol s issza borát, vitéz s bátor mindkettője, áldás szálljon mindkettőre – szól a mindkét országban jól ismert mondás a legendás magyar-lengyel barátságról.

A békéscsabai Magyar–Lengyel Baráti Kulturális Egyesület és a város lengyel nemzetiségi önkormányzata a lengyel-magyar barátság jegyében évente több alkalommal szervez rendezvényeket.

A lengyel alkotmány ünnepe alkalmából szervezett kiállítást Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata és a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület. A tárlat Szent László lovagkirály életéhez és legendájához kapcsolódó illusztrációkat mutat be.

Az 1971. május 3-ai Lengyel Alkotmány jóváhagyására emlékeztek Békéscsabán, ahol ez alkalomból a Lencsési Közösségi Házban gyűltek össze az érdeklődők. Az ünnepélyes eseményen két kórus is közreműködött: a Chopin-, illetve a Békéscsabai Premier Művészeti Fiúkórus, akik lengyel népdalokat is elénekeltek.

Az ünnepség apropóján egy Szent Lászlóhoz kapcsolódó történelmi kiállítás is nyílt, amit a szervezők olyan módon próbáltak összeállítani, ami elüt a hagyományos királyi életeket bemutató kiállításoktól. Szent László évét a tavalyi évben ünnepelték a magyarországi lengyelek, az egykori magyar lovagkirály pedig a források szerint több szállal is kötődött a lengyelekhez, akik 1993 óta úgy is tekintenek rá, mint a magyarországi lengyelek védőszentjére.

Március 15-én nyílt meg Békéscsabán a Petőfi anzix- Kortárs képzőművészek a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum gyűjteményében című kiállítás.

Tisztelegve Petőfi Sándor emléke előtt, a Munkácsy Mihály Múzeum március 15-én nyitotta meg azt a tárlatot, melyben a hazafi és költő ihlette műveket mutatták be. A gyűjteményt a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum őrzi, melyből Gyarmati Gabriella művészettörténész válogatta össze azokat a műveket, melyet a kiállításon láthatunk. Ilyen például az a szőnyeg, amit a Magyar Kárpitművészek Egyesületéből egy 24 fős csapat készített el és ami a terem egyik legfeltűnőbb darabja.

A megnyitó különlegessége volt, hogy a látogatók csak aznap tekinthették meg az eredeti anyakönyvet, melybe Petőfi Sándor születését jegyezték. Ez az esemény azért számít egyedinek, mert ezt az anyakönyvet a kiskőrösi evangélikusi egyházközség őrzi, épp ezért csak kivételes esetekben, néhány évtizedente adják ki a matriculát. Békéscsabára Lupták György evangélikus esperes hozta magával a kuriózumot.

Társművészet-művésztársak címmel nyílt kiállítás Mata János és Kner Imre munkáiból Gyulán, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárában. A kiállítást korábban Budapesten tekinthették meg az érdeklődők.

Kner Imre, mint a 20. századi tipográfia megújítójaként, valamint a gyomai nyomda második tulajdonosaként vált ismertté. Mata János grafikus és fametsző is volt, 1943-ban ő kereste meg Kner Imrét egy krónika megjelentetése kapcsán. A két férfi nagyon hamar megtalálta a közös hangot. A kiállításon látható alkotásokról Dr. Erdész Ádám, a Levéltár igazgatója beszélt.

Több szempontból érdekes ez a kiállítás, egyrészt emléket szerettek volna állítani a két művész munkássága előtt, másrészt ifjabb Mata Jánosnak, aki bár, szerette volna, de váratlan halála miatt, nem tudta befejezni megemlékező dokumentumfilmét. Dr. Erdész Ádám mellett a kiállítást Kéri Pálnénak, Mata János unokájának is köszönhetjük, aki a megnyitón készséggel mesélt a tárlat megszületéséről.

Megnyílt a szenzációs Andy Warhol kiállítás a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat a pop-art egyik meghatározó és legismertebb alakjának alkotásait és a művészhez kötődő tárgyakat mutatja be.

Az ünnepélyes megnyitón Fekete Péter elmondta, hogy Andy Warhol megújította és átértelmezte a szitázás technikáját, de ettől még nem lesz senkiből világhírű. A művész egy barátja unszolására készítette el előbb csak híres-, majd elhíresült dollárbankóit, a Campbell-féle leveskonzerveket ábrázoló festményeit, majd eredeti fényképfelvételek átalakításával a Marilyn Monroe portrékat. Ezzel egyszerre híres-, majd világhírű lett. A kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban a szlovákiai, Mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeummal együttműködésben jött létre.

Az „Egészséges környezet, A TERMÉSZET” címmel meghirdetett rajzpályázat alkotásaiból nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A kiállítás megnyitóján számos alkotást díjaztak.

Szebbnél-szebb alkotások születtek azon a pályázaton, melyet Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége hirdetett meg a környezettudatosság szellemében. Az „Egészséges környezet, A TERMÉSZET” című rajzpályázat alkotásaiból a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás, melynek megnyitóján Túriné Kovács Márta osztályvezető mondott köszöntő beszédet.

A természet értékeit hangsúlyozó pályázatra 4 kategóriában érkeztek alkotások: óvodások, az általános iskolák alsó- és felső tagozatos diákjai és középiskolások neveztek rajzaikkal.

Közel 250 alkotás érkezett be a pályázatra, melyeket szakértő zsűri értékelt. Az általuk kiemelt alkotásokat értékes nyereményekkel díjazták a kiállítást megnyitó ünnepségen.

Gubis Mihály alkotásaiból válogat az “Ami csabai…” című múzeumi sorozat tárlata. A 2006-ban tragikus körülmények között elhunyt képzőművész idén ünnepelte volna 70. születésnapját.

A sokak által kedvelt, szeretett képzőművész, Gubis Mihály tiszteletére rendezett kiállítás elevenedett meg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat a művész alkotásaiból válogat az “Ami csabai…” című múzeumi sorozat részeként. A 12 éve elhunyt Gubis Mihály idén lenne 70 éves. A tárlat anyagát a múzeum- és a család gyűjteményéből állították össze.

Gubis Mihály az undergroundhoz tartozó, progresszív művész volt. Nyomdászati, grafikai tevékenysége után művészetét rendezettség jellemezte. Később szobrok, domborművek és performanszok formájában alkotott. Ván Hajnalka, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze arra törekedett a kiállított művek válogatásakor, hogy érteni lehessen a művész stílusának alakulását. Az utolsó korszakából származó drámai, nehezen érthető festményei még nem voltak láthatóak Békéscsabán.

Oldalak