Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

programok

Sajtótájékoztatót tartott Frankó Attila a Békéscsabai Karácsonyi Vásár szervezője, a Városházi Mokos teremben. Az eseményen a főszervező tájékoztatta a jelenlévőket a vásár programjairól, eseményeiről.

Frankó Attila a Karácsonyi Vásár főszervezője sajtótájékoztatót tartott a Békéscsabai Polgármesteri Hivatal Mokos termében. A Frankó Produkciós iroda vezetője azt is elmondta, hogy már évek óta ő rendezi a vásárt, s minden együttműködő partnerrel nagyon megvan elégedve. Arról, hogy mióta tartozik vezetése alá a vásár szervezése, ő maga nyilatkozott.

Frankó Attila irodája már tizenkilenc éve rendezi és szervezi a véradó napokat, s idén ehhez a programhoz csatlakozik egy szűrő vizsgálat, ahol a szív-érrendszeri kockázatokat fogják mérni és ezt a Békés megyei kormányhivatal fogja lebonyolítani. Említést tett a Békéscsabai Irodalmi estek programsorozatáról is. Az idei évzáró irodalmi rendezvényen Kautzky Armand színművész lesz vendég.

A Valentin nap alkalmából több helyszínen is színes programokkal várták a szerelmes párokat Gyulán és még várják is, hiszen a programok még folytatódnak. A várban az érdeklődők lúdtollal írhatnak szerelmes verseket, meglátogathatják a kovácsműhelyt és részt vehetnek tematikus tárlatvezetésen is.

Szent Valentin története egészen az ókorig nyúlik vissza. A keresztény mártírt 269. február 14-én végezték ki. Mai formájában az ünnep az angolszász területeken alakult ki, Írországból és az Egyesült Államokból terjedt el a szokás, hogy a virág mellé csokoládét és kártyát is adnak a párok egymásnak. Magyarországon a rendszerváltást követően lett igazán népszerű. Gyulán a középkori hagyományokkal együtt ismerhetik meg az érdeklődők a Valentin nap, vagy más néven a Bálint nap történetét.

Az egyik legérdekesebb program a „Ha az erényöv mesélni tudna…” címet viseli, amely a középkori erkölcsöket mutatja be a pároknak.

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a középkori kovácsműhelyek életébe is, ahol például patkót is készíthetnek.

Szentestén mi más is lehetne a program, mint az, hogy meghitt családi környezetben elfogyasztjuk az ünnepi vacsorát, majd kibontjuk az ajándékokat, miközben szólnak a karácsonyi dalok.

Ahogyan az december elején lenni szokott, mindenki boltról-boltra jár, hogy Karácsonyra beszerezzen minden ajándékot. Majd amikor elérkezik az ünnep, akkor az nem telhet másként, minthogy közösen feldíszítjük a fát, megvacsorázunk, majd a karácsonyi díszekben pompázó fa körül kibontjuk a Jézuska által hozott ajándékokat.

A gyerekek és a felnőttek is egyaránt várják a karácsonyi ünnepet, hiszen ilyenkor családi körben, együtt tölthetik el ezt az időszakot. Társasjátékoznak, beszélgetnek és természetesen karácsonyi dalokat hallgatnak.

A Gondoskodó Összefogás Alapítvány ingyenes, egész napos pikniket szervezett nagycsaládosoknak. Minden korosztály számára készültek programokkal, a legkisebbeket bábjáték és arcfestés, a nagyobbakat paintball és kalandpark, a szülőket pedig szakpszichológusi előadás várta.

Először rendeztek pikniket nagycsaládosoknak megyénkben, ahol szülők és gyermekek egy egész napos program keretében közösen kapcsolódhattak ki. „Ha a családok erősek, akkor a közösség is erős, akik gyermeket nevelnek, a legtöbbet teszik.”- mondta Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a rendezvény nyitóbeszédében. A szervezők is ennek jegyében rendezték meg ezt a napot.

Békés megye 59 települése mutatta be a közfoglalkoztatási projekt keretein belül elkészült termékeit. A látványos kiállítóhelyek mellett egész nap - többek között - interaktív bemutatókkal, állatsimogatásokkal és zenés műsorokkal színesítették a programokat.

Közfoglalkoztatási kiállítást rendezett a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabán - immár harmadik alkalommal. Az érdeklődők, a megye kilenc járásának, összesen 59 településének standjait tekinthették meg, ahol a közfoglalkoztatottak által előállított termékek kerültek kiállításra.

- Békéscsabán ez a harmadik közfoglalkoztatási kiállítás és az országban ők voltak az elsők, akik ezt a kiállítást kezdeményezték. Ők akkor azt mondták ez egy próbálkozás, én már akkor azt mondtam ez egy siker, sikerre volt ítélve, rendkívül jó szervezés volt. - mondta el Dr. Hoffmann Imre, közfoglalkoztatásért és vízügyért felelős helyettes államtitkára

A biciklizés egészséges, gyors, és nem mellesleg környezet barát formája a közlekedésnek- többek között erre hívta fel a figyelmet a KerékPárt Bringa Klub, legújabb figyelemfelkeltő kiállításával, a veterán bicikli bemutatóval.

Nyeregbe mindenki! - így invitálja az új klubtagokat Solymosi István a KerékPárt Bringa Klub egyik vezetője.

A klub két éve azon dolgozik, hogy a biciklizést népszerűsítse, programokkal és tanácsokkal biztasson a kerékpározásra. Rendszeresen kirándulnak, tartanak olyan összejöveteleket, ahol a biztonságos kerékpározásról esik szó, és rendeznek kiállításokat, egyedi építésű vagy épp veterán kétkerekűekből.

Május 31-én szombaton délelőtt és a nap második felébe is kínálnak programokat a Csabagyöngye tagintézményei. 10 órától a mezőmegyeri művelődési házban, délután háromtól a Jaminai Közösségi Házban folytatódik a 100xSzép Gyermekfesztivál.

 

A nap első felében Mezőmegyeren az Arany János Művelődési Házban rendeznek a gyermeknaphoz kapcsolódó programokat. A kínálatban szerepel játszóház, arcfestés, lovaglás, ugrálóvár, sárkány készítés és röptetés, de aki visz magával egy fehér pólót, batikolhat is. Fellép Rita bohóc, a Körös Shotokan karate csoport és bemutatót tart a Körösök Völgye Vitézi Bandérium. Mezőmegyeren sem maradhatnak el a gyermeknapi rendezvények elengedhetetlen részei: a palacsinta és a vattacukor.

Az Arany János Művelődési Házban 10 órakor kezdődik az ingyenes program.

Címkék: