Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

zene

Blues fesztivált rendeztek Békéscsabán. A zenés rendezvényen jubileumot is ünnepeltek, hiszen ez volt a 20. alkalom, hogy megrendezték a Csabai Csípős Blues estet a megyeszékhelyen.

A blues egy zene műfaj, mely a XIX. századból származik az Egyesült Államokból. A blues a déli államokban jött létre az afroamerikai szegény lakosság körében. Az első blues felvételt 1920-ban készítették, azóta pedig olyan kiváló zenészek alkottak ebben a műfajban, mint pld. B. B. King, Eric Clapton vagy a magyarok közül Földes László, illetve Tátrai Tibor. A Békéscsabai Blues Fesztiválon is kiváló zenekarok és zenészek léptek fel, köztük talán a legkiemelkedőbb Borsodi László volt, aki a 10 évvel ezelőtt alakult helyi blues klub elnökségi tagja is.

A blues klub által szervezett fesztivál is kinőtte magát, hiszen már több neves külföldi zenész is fellépett Csabán. Ennek ellenére a fesztivál célja inkább az, hogy helyi, megyei zenekaroknak adjon fellépési lehetőséget.

A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan zenés, verses karácsonyi ünnepséget tartott Békéscsaba Város Nyugdíjas Egyesülete.

A karácsony, a szeretet ünnepe. Ilyenkor minden korosztály ünnepel. Sok idős ember ebben az időszakban egyedül érzi magát, de biztosan nem a Békéscsaba Város Nyugdíjas Egyesület tagjai, akik a korábbi évekhez hasonlóan idén is együtt ünnepeltek. Verseltek, zenéltek, beszélgettek önfeledten a tagok, akiket igazán áthatott a szeretet ünnepe.

Az óvodások a kis Jézus megszületését adták elő, nagy örömet okozva ezzel a megjelenteknek.

Az ünnepi hangulatról a Csabai Népdal Kör gondoskodott, akik karácsonyi dalokat adtak elő.

A klub az elmúlt időszakban számos programot szervezett. Voltak hagyományőrző szabadidős rendezvényeik, valamint batyus programokat is tartottak. A Békéscsabai Városi Nyugdíjas Egyesület a következő évben is sokféle rendezvénnyel várja az érdeklődőket.

A színvonalas művészeti fesztivál már évtizedek óta nyújt színvonalas szórakozást a komolyzene kedvelőinek.

Idén negyvenegyedik alkalommal rendezik meg a Békés-Tarhosi Zenei Napokat, mely ebben az évben Kodály-emlékév jegyében zajlik majd.

Címkék:

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottság a 2016/2017. tanévben is meghirdette az „Éneklő Ifjúság” minősítő hangversenyt. Békés megyében ez egy hagyományos és rangos gyermek és ifjúsági amatőr művészeti verseny.

Ez a mozgalom évről évre megmérettetési lehetőséget nyújt az általános és középiskolai kórusok számára, valamint ezáltal biztosítja a megyei kórusmozgalom utánpótlásának fejlődését.

A kórustalálkozó egy közös énekléssel kezdődött, melyet Tóth Ildikó, a Trefort Ágoston fiúkórus vezetője kísért zongorán.

Főként népdalokkal készültek, de magyar klasszikus szerzők dalait is előadták.

A díjazottak arany, ezüst és bronz minősítést kaptak. 

Címkék:

A Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont az V. Viharsarki Vigadalomnak. A rendezvény legfőbb célja, hogy ápolja a Viharsarki táncot és a zenekultúrát.

Március 25-én a Csabagyöngye Kulturális Központban a néptáncé volt a főszerep. Az V. Viharsarki Vigadalmon Folklór-és Táncjáték címmel, néptáncesttel várták az érdeklődőket. Az est első részében a Viharsarok népi kultúráját mutatták be és 6 Táncegyüttes is szórakoztatta a látogatókat.

- Elsősorban a Viharsarok néptánc és zenekultúrájának ápolásának céljából jött létre a fesztivál, közel tíz évvel ezelőtt. Idén az ötödiket ünnepeljük, ez egy jubileumi alkalom. Hat együttes meghívását élvezhetjük, láthatjuk a színpadon, valamint a 13 című darabot a második félidőben. – mondta el Farkas Tamás, a Tabán Táncegyüttes koreográfusa

A fesztiválon az Aradi Kamaraszínház, a Tabán Táncegyüttes és a szabadkai Juhász Zenekar közös produkcióját is láthatták az érdeklődők. A „13” című táncdráma, az Aradi Vértanúknak állít emléket.

Jó hangulat, zene, zumba. A békési Dr. Hepp Ferenc Iskolában ezek garantáltan megvoltak az elmúlt hétvégén, hiszen a táncos sport és kedvelői megtöltötték a tornatermet.

A zumba Kolumbiából származó könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, mely fitness program is egyben. Aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze a mozdulatok. Békésen öt éve alakult egy csoport, akik most hétvégén ünnepelték születésnapjukat.

5 éve alakult ez a csoport. Igazából csak saját kedvünkre csináltuk ezt. Két éve van az, ami igazából Zumbának nevezhető, ugye azóta oktatom és  kinőttük magunkat igazán. - mondta el Csuta Éva zumba oktató

Erre a különleges eseményre ellátogatott Romániából két Zumba oktató is, akik a saját Strong by zumba módszerüket mutatták be és mesélték el, hogy miben különbözik a hagyományos zumbától.

Az új típusú zumbát mindenkinek ajánlják, hiszen a kezdők és a haladók is könnyedén el tudják sajátítani a gyakorlatokat.

Címkék: