Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Budapest

A békési girisek ezúttal Budapestre utaztak, ahol az I. Kettlebell Budapest Pentathlon versenyen mérették meg magukat október 26-án.

A versenykiírás szerint a versenyzőknek öt különböző gyakorlatot kellett teljesíteniük, ahol egy gyakorlat 6 percig tartott 5 perces pihenőkkel. A versenyt nehezítette az is, hogy a gyakorlatok maximum számai megvoltak adva, amit szinte minden gyakorlatban hoztunk. Nagyon erős mezőny volt, de így is sikerült egy második és egy hetedik helyet megszerezni a békésieknek.

Brezina Tamara Lili remek teljesítményével második helyezett lett junior kategóriában, aki 12-16 kg-os súlyokkal dolgozott. Medve János a hetedik helyen végzett a férfiak mezőnyében, ő 16-20-24 kg-os golyókkal dolgozott.

A Torna Club Békéscsaba valamennyi tornásza a tegnapi napon megmérettethette magát az Országos Csapatbajnokságon, Budapesten a Tornacsarnokban. A lányok sokat készültek a bajnokságra, és ennek eredményeként dobogóra is állhattak!

A versenyen a következő eredmények születtek csapatban:

• kezdő korcsoportban: 2. helyezés

• haladó korcsoportban: 4. helyezés

És nem utolsó sorban egyéni összetettben a következő eredmények születtek:

• Kezdő korcsoportban:

Dóczi Dominika 1. helyezés

Matus Zonga Imola 7. helyezés

56 induló versenyzőből

• Haladó korcsoportban:

Abdullah Darya Rebaz: 6. helyezést ért el a 41 induló versenyzőből.

Két héttel a Glasgow-i Fedettpályás Európa-bajnokság előtt Budapesten a BOK Csarnok adott otthont a Magyarország Fedett pályás Bajnokságának.

A női súlylökők versenyében világbajnokunk, Márton Anita ismét megmutatta, hogy sérülése után egyre jobb formába kerül. A riói olimpiai bronzérmesünk 18.42 m-es eredménnyel immáron 34. bajnoki aranyának örülhetett. Nem elhanyagolható tény: országos csúcstartónk összes lökése 18 méter feletti volt. Biztató előjel ez Glasgow előtt.

A gyalogló és futó számokban a sok betegség ellenére is jól szerepelt a csapatunk. Gregor László 1500 m-en, Diószegi Dávid 1500 m és 3000 m-en is új egyéni csúcsot ért el, ezek az eredmények dicséretesek.

Kovács Barbara hazatérve az edzőtáborból influenzás lett, így nem tudott rajthoz állni, hogy a tavalyi bajnoki címét újra megvédje.

 

Harmadik alkalommal rendezték meg a vidéki amatőr színjátszó hagyományok újraélesztését támogató Pajtaszínházi Szemlét Budapesten, a Nemzeti Színházban. A kétnapos programhoz az ország mind a 19 megyéjéből csatlakoztak lelkes amatőr társulatok.

2017 őszén már harmadik alkalommal indította útjára a Pajtaszínház programot az NMI Művelődési Intézet, a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával. A kétnapos program megnyitó ünnepségén köszöntőt mondott Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára is, aki a Pajtaszínházi program célkitűzéseit méltatta.

A Pajtaszínházi program során az ország 19 megyéjében, rendszerint 5000 fő alatti településeken alakulnak társulatok, akik hónapokon át tartó lelkes és kitartó munka után a Nemzeti Színházban mutathatják be előadásaikat. Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke és a Nemzeti Színház vezérigazgatója megnyitó beszédében kiemelte, fontos, hogy a vidék is magáénak érezze a nemzet színházát.

Budapesten a keddi napon indult be igazán "nagyüzem", folyamatosan működött a hat pást és a három ring a WAKO Kick-boksz Világbajnokságon. A tegnapi napot a delegációk vezetői a magyar Parlamentben rendezett díszvacsorával zárták, ami jelezte a világbajnokság megbecsültségét.

A Békés megyeiek, csakúgy, mint a hétfői, nyitó napon , felemás mérleggel zártak a nap végére. Point-fighting- ban 79 kg-ban a junior Európa-bajnok Opauszki Dávid csapott össze a törökök rutinos,  tavaly Európa-bajnoki bronzérmes versenyzőjével, Husszein Semserci-vel. Szoros mérkőzés alakult ki, "Opa" kicsit görcsösen vívott a nagy akarás miatt. Az első menetben még vezetett, a második menetben a török egyenlített aki a harmadik menetben minimális előnnyel nyert 11:9 arányban. A vége kapkodósra sikerült. Opauszki Dávid megtett mindent, helytállt, nem törte meg a vereség, már a jövőre gondolt.

Szeptember 9-én Budapesten a Szent István Bazilika előtti téren a Magyar Nemzeti Értékek és Hungaricumok Szövetsége, valamint a NMI Művelődési Intézet együttműködésében, több ágazat összefogásával valósult meg a III. Magyar Értékek Napja, ahol Békés megye is számos értéket vonultatott fel.

 

A Magyar Értékek Napja egy egész napos, kétévente megrendezett kulturális, hagyományokat és értékeket őrző esemény, ahol az ország 19 megyéjéből, illetve a környező országok magyarlakta területeiről érkeznek hagyományőrzők, kézművesek, közművelődési szakemberek, hogy bemutassák hazánk értékeit. Természetesen Békés megye is számos értékkel képviseltette magát.

 

Vantara Gyula

Országgyűlési képviselő

 

Ebben az évben is - és immár harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a Magyar Értékek Napját. A kétévente életre hívott eseményen, szellemi- és tárgyi örökségeink között, számos Békés megyei érték is megmutatja majd magát.

 

Magyarország kormánya fontosnak tartja, hogy a lakosok megismerjék kulturális nemzeti értékeinket, hogy azok ne merüljenek a feledés homályába. Ennek érdekében 2012-ben törvényt is hoztak, hogy minden megye, falu és város gyűjtse össze ezeket az értékeket, így biztosítva azok fennmaradását az utókor részére.

 

Dr. Pesti Imre

elnök

Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége

 

Vasárnap szerezte meg első érmét Magyarország a budapesti vizes vébén – a békéscsabai Bohus Richárd és társai bronzérmesek lettek négyszer száz méteres váltóúszásban.

A „Budapest Bank Békéscsabáért Program” ebben az évben 6 millió forinttal támogatja a békéscsabai civil szervezeteket. Az adományokról szóló oklevelet most ünnepélyes keretek között adták át a nyertes pályázóknak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2017-ben is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel, melyek döntőjére „X. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel április végén, Budapesten került sor.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a verseny két napjára, közel 500 általános iskolás diákot jutatott el, saját pályaorientációs tevékenysége keretében. Céljuk az volt, hogy a diákok láthassák a mesterségek legjobbjait, megismerkedjenek a szakmákkal és ki is próbálhassák azokat.

Oldalak