Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

döntő

Országos döntőbe jutott a békéscsabai fa az Év Fája versenyen. A közönségszavazatok alapján jelenleg a 9. helyen áll. Az "Égigérő" gerlai vackor leginkább magassága és kora miatt különleges.

Az Év Fája versenyre olyan fákat nevezhettek a jelölők, melyek valamilyen szempontból egyediek, különleges szerepük van a helyi közösség életében vagy egy-egy helyi történet kötődik hozzájuk. A gerlai "Égigérő" vackor különlegessége idős korában és magasságában, illetve a helyi emberek életében betöltött szerepében rejlik.

A parkot és a fákat a Gerlai Wenckheim Társaság gondozza évek óta. Ennek köszönhetően egyre többen és többen látogatnak el ide családjukkal, barátaikkal, de számos óvodás és iskolás csoport is érkezik megcsodálni a kastélyt és a fákat. A fa nevének eredete is hozzájuk köthető.

Vasárnap zárult a világ legrangosabb futballeseménye, a Labdarúgó Világbajnokság. A döntőt Franciaország és Horvátország válogatottja játszotta. Békéscsabán is több helyen lehetett kivetítőn nézni a meccset. Az egyiknél a Csaba Tv stábja is ott volt.

A világbajnokság meglepetéscsapata idén egyértelműen Horvátország volt, akik történetük során először játszhattak VB-döntőt. A másik oldalon a franciák nemzeti tizenegye állt a kezdő sípszóhoz. A francia csapatról előzetesen is lehetett tudni, hogy jól szerepelnek majd, hiszen szinte minden szakértő a legjobbak között említette őket. A mérkőzés végül a papírformának megfelelően alakult, hiszen a franciák 4-2 arányban felülkerekedtek a horvátokon. A mérkőzés képe nem volt ennyire sima, ugyanis az első félidőben a horvátok játszottak jobban, annak ellenére, hogy egy tizenegyessel és egy öngóllal már az első negyvenöt perc végére 2-1 es hátrányban vonulhattak az öltözőbe. A második félidőben aztán a franciák hamar elődöntötték a világbajnoki trófea sorsát. Stábunk a békéscsabai Kupak sörözőben izgulta végig az összecsapást.

A Magyar Diáksport Szövetség megbízásából Békéscsabán, az Evangélikus Sportcsarnokban és a Kazinczy Ferenc Általános Iskola tornacsarnokában rendezte meg a Békés Megyei Diáksport Egyesület a 4. korcsoportos futsal diákolimpiai döntőt.

Az országos döntőt Dr. Molnár László, a Magyar Diáksport Szövetség szakmai igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy a sorozatba nyolcszázhuszonhat csapat nevezett, ami csaknem százzal több az előző évinél. Békés megyét a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola teremlabdarúgói képviselték.

A csoportmérkőzések előtt a húsz együttest négy darab ötös csoportba osztották a szervezők. A csoportmérkőzések után kirajzolódtak a vasárnapi helyosztó mérkőzések menetrendjei. A békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola csapata a 12. helyen végzett.

Békéscsaba városa ismételten egy országos diákolimpiai döntő házigazdája lesz.  Február másodikán 19 megyei győztes-, valamint a főváros legjobb csapata vetélkedik majd az Futsal Diákolimpia országos bajnoki címéért.

Az országos Futsal Diákolimpiai döntőben összesen 20 együttes, 19 megyei győztes, valamint a főváros legjobb csapata mérkőzik meg egymással a bajnoki címért. A mérkőzésekre két helyszínen kerül sor: a Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola tornatermében, illetve a Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnokban. Békés megyét a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola teremlabdarúgói képviselik.

A megyét képviselő csapatoknak először megyei szinten kellett megmérkőzniük más iskolákkal, ahonnan a legjobbak jutottak be a döntőbe. Az esemény két napos lebonyolítása miatt az ide érkező csapatoknak kollégiumi elhelyezés lesz biztosítva.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre február 4-én, vasárnap 15 óra 15 perckor kor kerül majd sor a Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnokban.

Újkígyós adott otthont az Arany János Versmondó Verseny döntőjének. Az Arany Emlékévhez kötődő versenyen 15 általános iskolás vett részt.

Nyolc település 15 általános iskolása vett részt az Arany Emlékév keretében rendezett versmondó verseny döntőjén. Az indulóknak Arany János egy-egy versét kellett előadniuk a négytagú zsűrinek, akik kiválasztották közülük a legjobb hármat. A versek között a házigazda, Alföldi Károly kérdéseket tett fel Arany Jánossal kapcsolatban, és aki helyesen válaszolt, választhatott az ajándék édesség és a könyvutalvány között.

A zsűriben helyet foglalt többek között a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Seregi Zoltán is, akit a versek fontosságáról kérdeztük.

Senki sem ment haza üres kézzel, ugyanis Isaszegi János, a Magyar Honvédség nyugalmazott vezérőrnagya, a Zrínyi Kiadó vezetője minden versenyzőnek, felkészítő tanárnak, szervezőnek, de még a sajtó képviselőinek is értékes könyvet ajándékozott. A „zsűri tábornoka” elmondta stábunknak, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek az efféle versenyeknek.

Minden bajnokság befejeződött, de a nyári szünet előtt még egy kiemelt sporteseményre került sor pénteken, a Békés Megyei Labdarúgó Szövetség szervezésében.

A Békés Megyei Önkormányzat által életre hívott Békési Érték-Mérő verseny döntőjére került sor február 21-én Békéscsabán, ahol a megmérettetésen induló általános iskolások összemérhették a hazai- és a megyei értékekről szerzett tudásukat.

A verseny lényege, hogy az általános iskolás fiatalokat megismertessék a helyi megyei és nemzeti értékekkel. A döntőt a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke, Tolnai Péter nyitotta meg, beszédében a verseny céljairól és annak gyerekekre gyakorolt pozitív hatásairól beszélt.

- Nagyon fontos, hogy a fiatalok egyre inkább megismerjék, mind azt az értéket, amik körülvesznek bennünket, mind azt az értéket, ami településükön, Békés Megyében és Magyarországon fel lelhető. Reményeink szerint, egyre többen és egyre nagyobb számban bekapcsolódnak értékeink feltárásába és természetesen az is a célunk, hogy Békés Megye értékei ne csak a Csabai és a Gyulai kolbász, hanem sokkal nagyobb számban váljanak Hungarikummá. – mondta el Tolnai Péter, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke