Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Nagyszalonta

Kerékpárral indultak Békéscsabáról Nagyszalontára az Arany János Nyomában Emléktúra résztvevői, akik megkoszorúzták a költő szobrát a 17 ezres lakosú megyei jogú városban.

Több mint százan vágtak neki szombaton a kora reggeli órában a közel hatvan kilométeres távnak, hogy Békéscsabáról - Gyulán és Sarkadon keresztül - elkerékpározzanak Nagyszalontáig.

Sokan több okból vágtak neki a túrának, de abban mindenki egyetértett, hogy egy kitűnő sportolási lehetőséget elegyített a túra a kultúrával.

Nagyszalontán Szarvas Péter polgármester is csatlakozott a túrázókhoz, akik ellátogattak az Arany Portára, valamint megkoszorúzták Arany János szobrát.

A túrázók este 7 órára értek vissza a békéscsabai főtérre, ahonnan reggel indultak. Megkérdeztük őket, hogy milyen élményekkel lettek gazdagabbak.

Nagyszabású rendezvényt szerveztek Nagyszalontán Arany János születésének 200. évfordulójának tiszteletére. Az eseményen tiszteletét tette Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, valamint Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára is.

1817. március 2-án, kétszáz éve született Nagyszalontán a 19. század magyar költészetének egyik meghatározó személyisége, Arany János. A jubileumi dátum tiszteletére március 2-tól megkezdődött az Arany János emlékév. Ennek nyitó napját, szülővárosában tartották. Az egész napos rendezvényen többek között tudományos előadásokat hallhattak az érdeklődök Arany János műveiről és életéről. Az eseményt Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitotta meg.