Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Jaminai Jézus Szíve templom

Szent Kristóf napja alkalmából idén is jármű-szentelést tartottak Békéscsabán, a Jaminai Jézus Szíve Templom előtt. Volt, aki kerékpárjára, mások motorkerékpárjukra, de legtöbben autójukra kérték az áldást.

Szent Kristóf a tizennégy segítő szent egyike, az utazó és utasok védőszentje, ehhez kapcsolódóan pedig Békéscsabán már évek óta hagyomány a Jaminai Jézus Szíve Templom előtti autószentelés, a Szent Kristóf napjához legközelebb eső vasárnapon. Ilyenkor a szentmise után az atya körbejárja a templom körüli parkolót és a hívek közlekedési eszközeit megszenteli, illetve áldást kér rájuk, ezzel segíti hozzá őket a balesetmentes utazáshoz.

Az eseményen már évek óta részt vesz közreműködőként az Autóklub is, amelynek védőszentje és egyben jelvénye is Szent Kristóf.

A kezdeményezést a szervezők jövőre is folytatni kívánják, és minél több érdeklődőt várnak majd, legyen szó bármilyen járműről.

Szent Kristóf napja alkalmából jármű-szentelést tartottak Békéscsabán, a Jaminai Jézus Szíve Templom előtt. Volt, aki kerékpárjára, mások motorkerékpárjukra, de legtöbben autójukra kérték az áldást.

Szent Kristóf a tizennégy segítő szent egyike, az utazó és utasok védőszentje. Békéscsabán már évek óta hagyomány a Jaminai Jézus Szíve Templom előtti autószentelés, a Szent Kristóf napjához legközelebb eső vasárnapon. Ilyenkor az atya körbejárja a templom körüli parkolót és a hívek közlekedési eszközeit szentelt vízzel megszenteli, illetve áldást kér rájuk, ezzel segíti hozzá őket a balesetmentes utazáshoz.

Az eseményen már 19 éve részt vesz közreműködőként az Autóklub is.

Néhány éve a veterán motorosok is csatlakoztak a rendezvényhez, mivel a motorosok azok, akik szinte a legsebezhetőbbek az utakon. A szentelés mellett nagy hangsúlyt kell fektetni azonban a jelen közlekedési morálnak megfelelő, biztonságos közlekedésre és a szabályok betartására is.

A Zenebarát-Felebarátok Közhasznú Alapítvány idén is Ökomenikus Adventtel várta az ünnepelni vágyókat Békéscsabán, a Jaminai Jézus Szíve templomban. A programsorozat második állomásán is sok érdeklődőt vonzott az adventi program.

Az ünnepi időszak programsorozatára már 11. alkalommal került sor. A Zenebarát-Felebarátok Közhasznú Alapítvány minden évben más eseményekkel és előadókkal várja a családokat. Földi László, az esemény szervezője elmondta, hogy mit is jelent pontosan az ökumenikus advent.

Az advent a várakozás és a megtisztulás időszaka. Idén a hagyományosan vett várakozás mellett, egy másik, az evangélikus egyház életében fontos esemény is beteljesül.

Idén, advent második vasárnapján a többi között adventi gondolatokat hallhattak a megjelentek, valamint láthatták Móra Ferenc, A Didergő Király című mesejátékát is.

A gyerekek nagyon várták az előadást és természetesen a Mikulás megérkezését is.

A Zenebarát Felebarátok közössége már 5. éve szervezi meg a virágvasárnapot megelőző pénteken városi keresztútját. Az útvonal Békéscsaba két katolikus temploma között zajlik és 14 állomása van. Az indulás a Jaminai Jézus Szíve templomnál történt, a végcél pedig belvárosi Páduai Szent Antal Társszékesegyház volt. Bauer Csaba Márk plébános az esemény hagyományairól, valamint a növekvő érdeklődésről számolt be.

A szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a Húsvét elsősorban nem a tojásfestésről és a locsolkodásról szól, hanem Jézus szenvedéséről és önfeláldozásáról. A keresztút a saját életünkben megjelenő kereszthordozásra is reflektál, valamint Békéscsaba minden lakosához szól.

A résztvevők a két templom közötti állomásokon közös imádságban vehettek részt, valamint felidézhették Jézus kereszthalálának történetét is.

Címkék: