Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

piac

Szombattól vehették birtokba a vásárlók a Békéscsabai Vásárcsarnok felújított külső eladóterét. A rekonstrukció után a csabai piacon már nyugat-európai körülmények között szerezhetőek be a termékek.

A békéscsabai vásárcsarnok és környékének fejlesztése két ütemben valósult meg Európai Uniós forrásból. Az első etapban a vásárcsarnok rekonstrukciója valósult meg, illetve a külső eladótér egy részének felújítása, a mostani beruházás során pedig megújult az egész szabadtéri eladósor.

A ruhaárusok már elkezdték kipakolni portékájukat, illetve a kolbász faházakba is kikerültek a finomabbnál-finomabb termékek.

Szombaton teljes egészében visszatért a békéscsabai piac a régi kerékvágásba és újra mindenki megtalálja majd kedvenc áruját. A helyszín megmaradt, viszont a körülmények nyugat-európai színvonalra emelkedtek. A tervek szerint ezzel a beruházással azonban nem áll meg a vásárcsarnok fejlesztése és a közeljövőben a „lángosozó” sorkén ismert területet is felújítják majd.

Sokféle friss zöldség és gyümölcs várta a Tündérkert Óvoda csöppségeit a békéscsabai piacon. Közel hatvan óvodás vásárolt gyümölcsöket, melyekből - visszatérve az óvodába - gyümölcssalátát készítettek.

Gyermekzsivajtól volt hangos a békéscsabai piac. Hatvan óvodás ismerkedett meg az őszi zöldségekkel és gyümölcsökkel és vásárolt almát az eladóktól.

A vásárlás és a piaci portékák megismerkedése után, mivel ügyesen felismerték a gyerekek a zöldségeket és gyümölcsöket, az óvó néniktől kakaós finomságot kaptak. Megkérdeztük a gyerekeket is, hogy mivel ismerkedtek meg a piaci séta során.

A piaci kaland után a gyerkőcök visszaindultak az óvodába, hogy a vásárolt gyümölcsökből elkészítsék a gyümölcssalátát.

A kormány 2015 februárjában indította el az "Ifjúsági Garancia" elnevezésű programot azzal a céllal, hogy javítson az fiatal álláskeresők vagy álláskeresés előtt állók lehetőségein, támogassa munkaerő-piaci elhelyezkedésüket vagy továbbtanulásukat. A rendszer lényege, hogy a 15-24 év közötti fiataloknak - akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak - a foglalkoztatási szolgálatnak meghatározott időn belül valamilyen lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre vagy a tanulásra.

A gyomaendrődi konferencián a fő cél az volt, hogy az álláskeresés előtt álló fiatalok lássák azt, hogy milyen segítségeket nyújt számukra a Békés Megyei Kormányhivatal a munkaerő piaci érvényesüléshez. Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Közfoglalkoztatási Osztályának főosztályvezető-helyettese beszédében kiemelte, hogy a szolgáltatások ellenére mindenképpen érdemes tovább tanulni, egy szakmát elsajátítani vagy diplomát szerezni.

Aki a programról további információkat szeretne megtudni, annak érdemes ellátogatnia az ifjusagigarancia.gov.hu, illetve a bekesijarasok.hu weboldalakra.

Címkék:
Címkék:

Javában tart a dinnye szezon! Sokan szeretik a lédús gyümölcs hűsítő belsejét, ezért ilyenkor előszeretettel mennek ki az emberek a piacra beszerezni az ízletes, lédús gömböt. Legyen sárga vagy görögdinnye, Békés megyében mindenki megtalálja magának a számára legkedveltebb fajtát.

A görögdinnyének az ízlelőbimbók kényeztetése mellett sok más pozitív hatása is van a szervezetre nézve. Egyrészt ez a gyümölcs tartalmazza az egyik legerősebb antioxidánst, másrészt rengeteg-, számunkra fontos vitamin lelhető fel benne. 

A dinnye minősége szinte darabonként változik. Van, aki ránézésre-, van, aki kopogtatás apján választja ki a megfelelőt. Természetesen az is előfordul, hogy az eladóra hagyatkozik a kedves vásárló.

Címkék:

Elkészült az új békéscsabai zöldségpiac. A 60 millió forintos beruházás nagy része pályázati támogatás segítségével valósult meg, a fejlesztés ezáltal közel 500 őstermelő piacra jutását segíti.

Egy átlagos piacnap is lehetet volna a most szombati, azonban egy különleges alkalom volt, hiszen miközben az emberek vásároltak, Békéscsaba polgármestere, és a piac üzemeltetői ünnepélyes szalagátvágással adták át a megújult zöldség piacot. 

Bár az elmúlt években több 10 millió forintot költött a Vagyonkezelő Zrt. a piac fejlesztésére, mégis nagy szükség volt egy nagyobb volumenű felújításra.  Ehhez nyújtott segítséget a Vidék Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett Tanyafejlesztési Program.  

A dél-alföldi piacok ellenőrzésein több „visszaeső”, adószám és vállalkozói igazolvány nélküli árus akadt fenn. Egyesek adótartozása már meghaladta az 1 millió forintot.

A NAV adóellenőrei ismét ellenőriztek egy kereskedőt, akit – mint kiderült – korábban többször megbüntettek, mert az árusnak sem adószáma, sem vállalkozói igazolványa nem volt. Mivel jelentős adótartozást halmozott fel, a helyszínen lévő végrehajtók az árukészletet és a napi bevételt is kénytelenek voltak lefoglalni.

A NAV munkatársai váratlanul és szúrópróbaszerűen ellenőriznek egy-egy piacot és egy-egy kereskedőt, hogy kiszűrjék a zugárusokat. Az adószám és bejelentkezés nélkül kereskedők akár 200 ezer forintos bírságra is számíthatnak.

Címkék:

Körülbelül 1 hónap múlva vehetik birtokba az árusok a békéscsabai piac megújult részét. A munkálatokkal csaknem teljesen elkészült a kivitelező, azonban a használatbavételi engedélyre még várni kell.