Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

tábor

A nyári időszak a legtöbb gyerek számára a nyári táborokról szól. Hazánkban, azon belül Békés megyében is számos tábor várja a gyerekeket. Stábunk most a Tenisz Napközibe látogatott el.

10 éve annak, hogy a tenisz napközis tábor elindult Békéscsabán. A foglalkoztatás fő programja természetesen a teniszezés, a tenisz oktatás, de emellett strandolás is várja a gyerekeket. A tábornak emellett komoly utánpótlás építő célja is van.

A táborok során fiatal tehetségeket is felfedeznek. Hankó Bálint elmondta azt is, hogy a 14-16 éves korosztály igen erős, valamint van egy vidék-bajnok csapatuk is és náluk játszik Mokán István Damján, aki az úgynevezett „play & stay” országos bajnokságon első helyezést ért el.

A nyári szezonra összesen 6 turnust szerveztek, augusztusban még egy tenisz napközi várja majd a lelkes gyerekeket.

4 napos országos edzőtábort szervezett Békéscsabán az A.J.K.A Magyar Karate Szervezet. Már 10. éve gyűlnek össze a küzdősport hazai tanítói és mesterei a speciális edzőtábor keretében, hogy együtt gyakoroljanak és minél több új ismeretet sajátítsanak el.

A délelőtt folyamán közel 50-en látogattak el a békéscsabai Vívócsarnokban megrendezett, országos karate edzőtáborba. A találkozó elsődleges célja, az hogy az oktatók, a már meglévő tudásuk mellett, új ismeretekkel és technikákkal gazdagodjanak.

Jelenleg 138 iskolában vették be a karatét, mint sportot a kerettantervbe, egyes intézményekben pedig a testnevelés óra keretein belül sajátíthatják el az alapokat. A mesterek 7 éves kortól ajánlják elkezdeni a karatét, ugyanis ekkora alakul ki a gyerekek megfigyelőképessége. Emellett a küzdősportnak számos pozitív hatása is van.

A magyar szervezetnek jelenleg 12 karate klub a tagja, mely több mint 100 fekete öves karate mesterrel, és közel 700 sportolóval büszkélkedhet.

A 2018-as esztendő meghatározó év a Meseház életében, hiszen pontosan 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Békéscsaba lakossága előtt. Ez idő alatt számos kiállítással, koncerttel, táborral és különféle programokkal várták és várják továbbra is az érdeklődőket.

1988-ban megvalósult Békéscsabán Schéner Mihály álma: a Meseház. A gyermekek kreativitásának otthona, több szempontból is egyedülálló kulturális, művelődési kezdeményezés, ahol helyet kapnak kiállítások, kézműves műhely, gyermek- és felnőtt előadások is. Veres Krisztina, az intézmény igazgatója az elmúlt 30 év fontosabb állomásairól mesélt stábunknak.

A nyári szünet ideje alatt egyhetes turnusokban szerveztek lovas tábort gyermekeknek Békéscsabán. A táborozás során a lovas élet rejtelmeibe nyerhettek betekintést a Nimród Lovastanya nebulói.

Manapság már egyre több gyermek megy el a nyári szünidő alatt valamilyen táborba, hiszen ott együtt lehet a barátaival vagy éppen újakat ismerhet meg. Mára már egyre népszerűbbek a lovas táborok, melyekből Békéscsabán sincs hiány. Az általunk felkeresett Lovas tanyán egészén a nyár végéig egyhetes turnusokban szerveznek táborokat a 4-14 éves korú gyermekeknek. Az ott töltött idő alatt a nebulók betekintést nyerhetnek a lovas élet rejtelmeibe.

A tábor ideje alatt a gyermekek a lovagoltatás mellett bekapcsolódhatnak a lovak ápolásába is. A lovagoltatás, valamint a lovas torna pónin és nagy lovon egyaránt, szakképzett edző segítségével történik.

A gyerekek a lovaglás mellett számos érdekes programon vehettek részt.

Ezek mellett a gyerekek még szőni is megtanulhatnak.

Mátyás király-emlékévhez csatlakozva szervezte meg a Meseház az Igazságos Mátyás király elnevezésű lovagi tábort. A gyerekek táncot tanulnak, kézműveskednek, és Mátyás korabeli játékokat játszanak.

Ebben az évben ünnepeljük a Mátyás király-emlékévet. Az országos programokhoz csatlakozva szervezte meg Békéscsabán a Meseház az Igazságos Mátyás király elnevezésű lovagi tábort. A gyerekek Mátyás korabeli játékokat játszanak, táncolnak és kézműveskednek is.

A számos társasjáték és kézműves feladatok mellett szívesen játszanak a gyerekek az általuk készített kardokkal, pajzsokkal, mindezt jelmezekben. A tábor legfőbb célja, a szórakozáson kívül, hogy bemutassa a gyerekeknek a Mátyás korabeli világot játékos formában.

A Meseház évről-évre egyre népszerűbb táborokat szervez a gyerekek számára. A fiatalok nagyon jól érzik magukat itt, így nem csoda, hogy többen évek óta ezt a tábort választják.

Kutyás tábort szerveztek Békéscsabán az Aura Segítő Kutya Alapítvány önkéntesei. A tábor résztvevői érdekes és játékos programokon keresztül ismerkedhettek meg a terápiás és segítő kutyák munkájával.

A nyári időszak egyik jellemzője, hogy változatos táborokban vehetnek részt a fiatalok. Az egyik ilyen lehetőség az Aura Segítő Kutya Alapítvány békéscsabai önkéntesei által szervezett kutyás gyerektábor óvodás és iskoláskorú gyermekek számára. Az öt napos nyári tábor során a kicsik olyan programokon és foglalkozásokon vehettek részt, amelyek elősegítik a megfelelő motorikus és szellemi fejlődésüket.

A tábor során a gyerekek számos érdekes programokon vettek részt. Megtanulhatták, hogy hogyan kell egy kutyával kommunikálni, hogyan kell felé közeledni. Néhány gyerek először kicsit félt a kutyától, azonban a 45 perces foglalkozás végére mindenki megbarátkozott a Repeta nevű gyönyörű golden retriever ebbel.

Augusztus 31-ig jelentkezhetnek a Pegazus Lovasiskolába a táborozni vágyók. A táborba különféle programokkal készülnek a szervezők, továbbá előnynek számít, hogy rossz idő esetén sem maradnak el a lovas programok.

A lovasiskola táborába idén is jelentkezhetnek a gyerekek egészen augusztus 31-ig. Elsősorban általános iskolás gyerekek jelentkezését várják, de természetesen idősebbek is részt vehetnek a programokon. Az egyhetes tábor részeként különféle szórakoztató játékokkal készülnek a gyerekek számára, többek között gipszöntéssel, festéssel, kézműves- és lovas foglalkozásokkal. A programok között lovaskocsizás is szerepel.

A számos szabadtéri program mellett azonban akkor sem kell elkeseredni, ha rossz az idő, ugyanis a Lovasiskola fedett lovas pályával is rendelkezik.

Az egyhetes programok ideje alatt összeszokott csapattá is kovácsolódnak a gyerekek, továbbá a játékok mellett sok új információt is tanulnak a lovakról, amiket eddig még nem tudtak.

Jubileumához érkezett a Hetedhét Játékváros, hiszen idén már 10. alkalommal rendezik meg a tábort Gyulán. A 10 nap alatt igazi mini várost alakítanak ki egy helyi általános iskolában, ahol különböző munkákat, szakmákat próbálhatnak ki a gyerekek. A tábor egyik kiemelt célja: a gyerekek demokráciára és a nagybetűs életre való nevelése.

Nem egy szokásos, hétköznapi tábor várja azokat a gyerekeket, akik részt vesznek idén a Hetedhét Játékvárosban, ugyanis a program során a résztvevő 240 gyermek mindegyike napi négy alkalommal választ a rendelkezésre álló 40 belső helyszín közül, hogy az adott blokkon belül hol szeretne dolgozni, amiért természetesen pénzt is kapnak: a Játékváros hivatalos valutáját, a GYURO-t. Hogy pontosan, hogyan épül fel a tábor tematikája, illetve miben rejlik egyedisége, arról Szabó Enikőt, a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület szakmai vezetőjét kérdeztük.

Az elmúlt hétvégére egy országos tábort szervezett az A.J.K.A. magyar karate szervezet a küzdősport hazai oktatói számára Békéscsabán. A magyar tagszervezet - 12 klub több mint 100 fekete öves karate mesterével és 700 sportolójával büszkélkedhet.

Számos településről közel 80-an látogattak el az országos táborba, melyre Békéscsabán, a Széchenyi István Kollégiumban került sor. A találkozó alkalmával a fejlődés és a tapasztalatcsere volt a legfontosabb szempont. Az évente megrendezett találkozó végeztével, a mesterek már új ismeretekkel gyarapodva térhettek vissza a mindennapi oktatásba.

A karate szó jelentése: üres kéz, emellett pedig olyan fegyver nélküli harcművészetet jelent, melyben a karatét űző tanuló saját testrészeit, de leginkább végtagjait használja fegyverként. A továbbképzéseken olyan speciális gyakorlatokat sajátítanak el az edzők, melyeket a mester, a sensei kizárólag ilyenkor tanít és az ismert gyakorlatoknak egy bonyolultabb változatát mutatja be.

Békéscsabán a Meseház udvara adott otthont idén a Szent László Lovagi tábornak, ahol Szent László királyi udvarát keltették életre a táborban résztvevő gyerekek, akik igazi középkori hangulatot teremtve, az udvarban minden abban az időben népszerű szokást felidézhettek.

Oldalak