Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

előadások

Ifjúsági konferenciát tartottak Gyulán a Békés Megyei Ifjúságért Egyesület szervezésében. A rendezvény elsősorban a fiatalokat szólította meg, de a sokszínű előadások akár a felnőttek számára is nyújtottak hasznos információkat.

Gyulai gimnáziumokból, szakiskolákból, illetve általános iskolákból is érkeztek résztvevők a Békés Megyei Ifjúságért Egyesület által szervezett konferenciára. A rendezvényre különböző előadókat és szakembereket hívtak meg, akik a mai korosztályt érintő legaktuálisabb témákat érintették. A konferenciát Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere nyitotta meg.

A szakmai napnak két fő központi témája volt. A nap első felében a diákok tájékoztatást kaptak az online világ veszélyeiről, illetve láthattak egy kisfilmet is ezzel kapcsolatban, amit később egy szakember segítségével elemeztek ki. A másik témában a munkába állás legfontosabb tudnivalóit mutatták be.

Érdekes programon vehettek részt a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Művészeti Szakközépiskola diákjai, ugyanis az ott végzett korábbi tanulók tartottak számukra egy workshopot, ahol a saját szakirányukban elért eredményeiket mutatták be és érdekes előadásokat tartottak.

A Szeberényi Gusztáv Adolf Művészeti Szakközépiskola diákjai számára rendezett workshop célja az volt, hogy a korábban ott végzett, mára sikeressé vált szakemberek érdességekkel és támogatásukkal inspirálják az iskola jelenlegi tanulóit. Batke Bendegúz és Vári János Hunor grafikus designerek "Ritmus" című előadásukkal mutatták be a szakma egyik érdekes aspektusát.

Nem ez volt az egyetlen kurzus, amelyen részt vehettek a művészeti iskola diákjai. A többi között Tobai Botond programozó egy régi labirintusjáték újraprogramozását is bemutatta.

A tanulók nagy örömmel vettek részt a foglalkozásokon.

Vasárnap este elkezdődött a Gyulai Várszínház 55. évada. Augusztus közepéig mintegy 70 előadással várják az érdeklődőket több helyszínen.

Az ünnepélyes megnyitón Krucsainé Herter Anikó, kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő, Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere valamint Dr. Elek Tibor, a gyulai Várszínház ügyvezetője mondott köszöntőbeszédet, mely után a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójával, a Körhintával kezdődött meg vasárnap este a Gyulai Várszínház 55. évada.

A programsorozat Székely János erdélyi író, költő, drámaíró életművéből válogatva folytatódik tovább. A Caligula helytartója című drámáját éppen 40 évvel az egykori gyulai ősbemutató után tűzte műsorára ismét a színház. Most Szász János rendezésében láthatjuk színpadra állítva ezt a művet, mely az egyéni érdek, a közösségi érdek, a hatalom viszonyát járja körbe.

A múlt hétvégén lezajlott a XVII. Nemzetközi Bábfesztivál Békéscsabán. A program idén is számos előadással várta a családokat.

A bábszínház vagy bábjáték a színjátszás egyik legősibb formája, melyet minden kor új hagyományokkal gazdagított. Az előadások eszközei, a bábok is nagy változatosságot mutatnak. Békéscsabán az elmúlt években óriási volt az érdeklődés a bábfesztivál iránt, a gyerekek számára önfeledt szórakozás a játékos, vicces darabok látványa és szintén látványos volt a bábfesztivál megnyitója is.

A XVII. Nemzetközi Bábfesztivál nyitófelvonulásán több száz fős tömeg kísérte a bábos felvonulást a Korzó térről a Jókai Színház elé, ahol Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere nyitotta meg az eseményt.

Békéscsabán 1962 óta voltak nagyobb szabású bábjátékos találkozók, különféle elnevezésekkel, mint pl. Országos Tájkonferencia, vagy Bábjátékos Napok. Ezen korai rendezvényekből nőtt ki a Nemzetközi Bábfesztivál.

Idén hetven éves a Balassi Táncegyüttes. A jubileum megünneplésére különleges előadásokkal készül az 1947-ben alapított együttes.

A Balassi Táncegyüttes 1947-ben egy cserkészcsapat részeként kezdte meg működését. Első nagyobb fellépésük 1949-ben volt Budapesten a Világifjúsági Találkozón. A bemutató eredményeként már abban az évben külföldi felkérések is érkeztek. A táncegyüttes felléphetett Ausztriába a méltán híres Bécsi Zeneakadémián. Azóta rengetek sikeres hazai és külföldi előadásuk volt. A művészeti irányítást 1990 januárjától Mlinár Pál vette át, aki 1964-óta tagja a Balassinak.

A 70 éves jubileumi előadásokon október 28-án 15 és 19 órától A Jókai színházban az együttes különleges produkcióval rukkol, elő melyben közreműködnek többek között a jelenlegi és egykori táncosok és a hétpróbás növendékiskola fiataljai is.

Az együttes mindenkori repertoárját remek koreográfiák alkotják, melyeket a tájegységnek megfelelő népviseletekben mutatnak be.

Évadnyitó a Jókai Színházban. Nyilvános társulati ülésre várta a színházbarátokat a társulat, így ízelítőt kaphattak a járókelők a jövőévad műsorából. Nagy érdeklődés fogadta az előadásokból bemutatott részleteket.

Rendhagyó módon a nyilvánosság előtt, a Jókai Színház oszlopai között felállított színpadon tartotta meg évadnyitó ülését a békéscsabai Jókai Színház társulata. A munkából hazafelé tartóknak hatalmas meglepetéssel szolgált a látvány, egy órán keresztül kaptak ugyanis ízelítőt az idei évad műsorából a járókelők. A repertoár rengeteg újdonságot tartogat az érdeklődőknek.

- A következő évadot megpróbáltuk nagyon színesen összeállítani, hogy találjon benne mindenki kedvére valót, van itt zenés játéktól kezdve, dráma, nemzeti drámán át, mai magyar szerző darabjáig, musical, minden, ami szem szájnak ingere. - mondta el Seregi Zoltán, a Jókai Színház mb. igazgatója

Immár negyedik nyári szezonját kezdte meg június 14-én a Holt-Körös festői szépségű partján a közel ezerfős befogadóképességű, országosan is egyedülálló Szarvasi Vízi Színház, melynek programját a Magyar Teátrum Kft. és a Békéscsabai Jókai Színház szervezi és bonyolítja le.

Június 14-én nagyszabású gálával nyitja idei nyári évadát a Szarvasi Vízi Színház.

A szabadtéri teátrum 2014-ben is remek programok sorát nyújtja, melyekről részleteket a vízi színház honlapján találhatnak az érdeklődők. A nyitó gála részeként a nézők megtekinthetik a Sugar – Van, aki forrón szereti című musicalt, mely az azonos című film színpadi változata.