Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Franciaország

Vasárnap zárult a világ legrangosabb futballeseménye, a Labdarúgó Világbajnokság. A döntőt Franciaország és Horvátország válogatottja játszotta. Békéscsabán is több helyen lehetett kivetítőn nézni a meccset. Az egyiknél a Csaba Tv stábja is ott volt.

A világbajnokság meglepetéscsapata idén egyértelműen Horvátország volt, akik történetük során először játszhattak VB-döntőt. A másik oldalon a franciák nemzeti tizenegye állt a kezdő sípszóhoz. A francia csapatról előzetesen is lehetett tudni, hogy jól szerepelnek majd, hiszen szinte minden szakértő a legjobbak között említette őket. A mérkőzés végül a papírformának megfelelően alakult, hiszen a franciák 4-2 arányban felülkerekedtek a horvátokon. A mérkőzés képe nem volt ennyire sima, ugyanis az első félidőben a horvátok játszottak jobban, annak ellenére, hogy egy tizenegyessel és egy öngóllal már az első negyvenöt perc végére 2-1 es hátrányban vonulhattak az öltözőbe. A második félidőben aztán a franciák hamar elődöntötték a világbajnoki trófea sorsát. Stábunk a békéscsabai Kupak sörözőben izgulta végig az összecsapást.

Évente több száz élő mezei nyulat exportál Magyarország, elsősorban Olaszországba és Franciaországba. Ezeknek az állatoknak a nagy részét Békés megyéből szedik össze, hiszen itt található a magyarországi populáció szinte teljes egésze.

Minden évben a vadgazdaságok nyulakat exportálnak különböző országokba, vérfrissítés gyanánt. Idén négyszáz élő nyulat terveznek Olaszországba és Franciaországba szállítani, ezek kétharmadát Békés megyéből szedik össze.

Sok embert megmozgatnak a nyúlbefogások, hiszen a négyszáz méter hosszú hálón kívül pár méterenként állnak befogók, a hálón belül pedig a hajtók. Ehhez a tevékenységhez jó szervezés és jó reflexek szükségesek. A hálóba ragadt nyulaknak természetesen nem esik bajuk, de nem kerülhetik el a gyűjtőládákat.

A vadgazdák mindig nagyon körültekintően járnak el a befogható mennyiség megállapításánál, hiszen az egyensúly megtartása fontos a természetben.

A legügyesebb nyulak - akik sikeresen kikerülik a hálót - lesznek a következő évi szaporulat alapjai.