Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

2018

Vasárnap zárult a világ legrangosabb futballeseménye, a Labdarúgó Világbajnokság. A döntőt Franciaország és Horvátország válogatottja játszotta. Békéscsabán is több helyen lehetett kivetítőn nézni a meccset. Az egyiknél a Csaba Tv stábja is ott volt.

A világbajnokság meglepetéscsapata idén egyértelműen Horvátország volt, akik történetük során először játszhattak VB-döntőt. A másik oldalon a franciák nemzeti tizenegye állt a kezdő sípszóhoz. A francia csapatról előzetesen is lehetett tudni, hogy jól szerepelnek majd, hiszen szinte minden szakértő a legjobbak között említette őket. A mérkőzés végül a papírformának megfelelően alakult, hiszen a franciák 4-2 arányban felülkerekedtek a horvátokon. A mérkőzés képe nem volt ennyire sima, ugyanis az első félidőben a horvátok játszottak jobban, annak ellenére, hogy egy tizenegyessel és egy öngóllal már az első negyvenöt perc végére 2-1 es hátrányban vonulhattak az öltözőbe. A második félidőben aztán a franciák hamar elődöntötték a világbajnoki trófea sorsát. Stábunk a békéscsabai Kupak sörözőben izgulta végig az összecsapást.

Megtartotta a nyári szünet előtti utolsó közgyűlését Békéscsaba képviselőtestülete. A meghozott döntéseket értékelte Szarvas Péter polgármester, a FIDESZ frakció és az MSZP képviselői.

A júniusi közgyűlésen ismét sok fontos témát tárgyaltak a csabai képviselők. Döntöttek többek között arról, hogy felemelik a diétás gyermekétkeztetés díját. Erről már korábban többször is tárgyalt a közgyűlés, a sok vita után pedig arra a döntésre jutottak a képviselők, hogy szükséges a térítési díj emelése. A döntés nem volt egyhangú, többen nem értettek egyet az előterjesztéssel. További fontos téma volt a piac rekonstrukciója. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a legutóbbi közbeszerzési eljárás alapján nem kapott megfelelő ajánlatot a város, ezért azt újra ki kellett írni. A júniusi közgyűlésen kiderült, hogy ezúttal a közbeszerzés sikeres volt és hamarosan elkezdődhet a kivitelezés is.

Megtartotta márciusi közgyűlést Békéscsaba képviselőtestülete. A meghozott döntéseket Szarvas Péter polgármester, a FIDESZ frakció és az MSZP képviselői értékelték.

Az eddigi gyakorlattal szemben a márciusi közgyűlés nem nyúlt hosszúra, hiszen már délután fél négykor berekesztette a nyilvános ülést Szarvas Péter polgármester. Így is volt néhány téma, ami komolyabb vitát váltott ki a képviselőkből. Az egyik ilyen volt a Csabagyöngye szőlő ültetvény üzemeltetőjének beszámolója.

A közgyűlésen döntöttek arról is, hogy a Békéscsabai gyermekélelmezési és a szociális intézmények díjai sem változnak 2018-ban. A FIDESZ frakció sajtótájékoztatóján Herczeg Tamás tanácsnok kifejezte örömét a fejlesztésekkel kapcsolatban, ugyanis többek között kerékpárutak épít és egy óvodai intézményt is felújít az önkormányzat a jövőben.

Az MSZP képviselői is a leendő fejlesztéseket emelték ki a közgyűlési döntések közül.

Békéscsabán, az Erzsébethelyi Általános Iskola sportcsarnokában került megrendezésre a 2018 évi Békés megyei kick-box Diákbajnokság.

A verseny nem csak a megyei diákbajnokicímek eldöntésére szolgált, hanem főpróbát jelentett az egy hét múlva szintén Békéscsabán megrendezésre kerülő Kick-box Diákbajnokság Országos Döntőjére. A versenyre Hajdú-Bihar és Csongrád megyéből is érkeztek versenyzők , hiszen a verseny nyílt volt.

Az ünnepélyes megnyitókor Kucseráné Szabó Mária , az Erzsébethelyi Általános Iskola igazgatója üdvözölte a megjelenteket, jelezve azt hogy az iskolában nagy számban találhatók eredményes kick-boksz versenyzők, akiket az iskola testnevelő tanára, Debreczeni Dezső mester oktat nagy odafigyeléssel.

Az idei év első ülését tartotta a Békéscsaba 300 Várostörténeti Emléktestület. A testület tagjai a Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója előtt tisztelgő emlékév színes programsorozatának részleteit egyeztették a találkozón.

2016 végén alakult meg a Békéscsaba 300 Várostörténeti Emléktestület azzal a céllal, hogy Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulóját méltóképpen megünnepelhesse a város lakossága. Az elmúlt több mint egy évben számos várostörténethez kapcsolódó kulturális program megszervezésére érkeztek javaslatok, ezeket igyekezett ma az emléktestület véglegesíteni.

A fő rendezvények mellett, az emléktestület számos, Békéscsaba hagyományai köré szerveződő, kiegészítő programról is értekezett, melyek között szerepelnek kiállítások, koncertek, iskolai vetélkedők, illetve hagyományőrző és várostörténeti események is.

A NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adóklubot rendezett Békéscsabán. Az előadás során a résztvevők tájékoztatást kaphattak az adójogszabályok 2018. évi változásairól.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is történtek adójogszabályváltozások. Ennek keretében ettől az évtől kezdve például megváltozott az adóhatóság mentorálási rendszere. Ha a kezdő vállalkozások úgy döntenek, hogy vállalják a mentorálást, akkor az adóhatóságnál regisztrálniuk kell és ügyfélkapun keresztül kell   majd adózniuk. Ezen kívül egy nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy belépnek a mentorprogramba, mely hat hónapon keresztül tart. Egy másik fontos változás az általános forgalmi adóval van összefüggésben. Az ÁFA mértéke bizonyos élelmiszerek esetében jelentősen csökkent.

A megyei vállalkozások részére szervezett  tájékoztatót a Békés Megyei Iparkamara annak érdekében, hogy a cégek képviselői információkat szerezzenek a 2018-as adóváltozásokkal kapcsolatban.

A nyugati országok között több olyan nemzet is van, ahol az adóhivatalok a legjobban kedvelt hivatali szervek az állampolgárok körében. Magyarországon nem ez a jellemző, ezért a NAV 2016-ban úgy döntött, hogy komoly változásokat eszközöl a hivatal felfogásában.

Ez a tendencia a számokból is jól látszik, ugyanis 2017-ben országos szinten 609 milliárd forinttal több adót sikerült realizálnia a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak, mint a korábbi évben. A tájékoztatón Dr. Kovács Tamás rövid tájékoztatója után, Dr. Ráfi Péter, a NAV Békés Megyei ügyfélkapcsolati osztályának vezetője és Nagyné Sztán Ilona ügyfélkapcsolati sajtóreferens az aktuális adóváltozásokról tartott előadást.

Idén is több helyen változik adózásunk, ezért a módosításokat érdemes figyelemmel követni, hogy tudjuk, melyik területen kell többet vagy kevesebbet fizetnünk az állam számára.

2018-től az internet áfája 13 százalékponttal csökken, ami így 5 százalék lesz. A hal áfáját is erre a szintre csökkentik, ez a tervek szerint jelentősen növelheti a rendszeresen halat fogyasztók számát. A hal mellett várhatóan a sertésbelsőségek is olcsóbbak lesznek, ugyanis a kedvezményes áfa kulcsot ezekre a termékekre is kiterjesztették.

A vállalkozásoknak ezentúl elég lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bejelentkezniük, nem kell külön az önkormányzatnál is. Az adóhivatal a jövőben nemcsak a bejelentkezéshez szükséges adatokat továbbítja elektronikus úton az illetékes önkormányzatnak, hanem az iparűzési adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is. Az adóbevallás ideje a többségnek nem változik, azonban az egyéni vállalkozóknak ezentúl február 25-ig meg kell ezt majd tenniük.

Címkék:

Idén a megszokottnál lényegesen több, naptár szerinti munkarendtől eltérő szabadnapnak örülhetnek a munkavállalók, hiszen összesen 9, 3 vagy 4 napos hétvége lesz.

Az üröm, az örömben, hogy ebből 6-ot szombati napokon le kell majd dolgoznunk. Március 15-e csütörtökre esik, az előtte lévő szombaton dolgozzuk le a pénteki napot. A húsvét április elsejére és másodikára, a pünkösd pedig május 20-ra és 21-re, így itt hagyományos, háromnapos hétvégékkel lehet számolni. Május elseje keddi nap lesz. Augusztus 20-a ismét egy háromnapos pihenőt jelent a munkavállalóknak, mivel hétfői napra esik. 2018-ban október 23-a keddi nap, így itt egy négynapos-, december 24-e pedig hétfő, így itt egy ötnapos hosszú hétvége lesz. Megkérdeztük a békéscsabai járókelőket, ők mit szólnak a számos szabadnaphoz és hogyan töltik majd ezeket?

Ahogyan hallhattuk, legtöbben családi körben töltik majd el a hosszú hétvégéket, melyek az idei évben rekordszámmal fordulnak elő.

 

Címkék: