Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Blues Fesztivál

Blues fesztivált rendeztek Békéscsabán. A zenés rendezvényen jubileumot is ünnepeltek, hiszen ez volt a 20. alkalom, hogy megrendezték a Csabai Csípős Blues estet a megyeszékhelyen.

A blues egy zene műfaj, mely a XIX. századból származik az Egyesült Államokból. A blues a déli államokban jött létre az afroamerikai szegény lakosság körében. Az első blues felvételt 1920-ban készítették, azóta pedig olyan kiváló zenészek alkottak ebben a műfajban, mint pld. B. B. King, Eric Clapton vagy a magyarok közül Földes László, illetve Tátrai Tibor. A Békéscsabai Blues Fesztiválon is kiváló zenekarok és zenészek léptek fel, köztük talán a legkiemelkedőbb Borsodi László volt, aki a 10 évvel ezelőtt alakult helyi blues klub elnökségi tagja is.

A blues klub által szervezett fesztivál is kinőtte magát, hiszen már több neves külföldi zenész is fellépett Csabán. Ennek ellenére a fesztivál célja inkább az, hogy helyi, megyei zenekaroknak adjon fellépési lehetőséget.

Immár 9. alkalommal rendezik meg a Blues Fesztivál Gyulán.

A reneszánsz várudvaron felállított várszínpad kitűnő akusztikájú, így mindig nagy élmény itt meghallgatni a blues műfaj legjelesebbjeit itthonról és külföldről. A fesztivál idei külföldi sztárvendégei az USA-ból és Olaszországból érkeznek. A Luca Giordano Band az egyik legjobb blues zenekar Itáliában. Erről a gyulai fesztiválközönség tavaly már meggyőződhetett, amikor az azóta tragikusan elhunyt, Eric Guitar Davis-szel adtak egy feledhetetlen koncertet. Luca Giordano gitáros éveket töltött Chicagóban, ahol magába szívta a blues játékmódjának gyökereit. Gitárjátéka, éneke a blues lényegét mutatja be, és ebben segítik kitünő zenésztársai is. Az idén az olasz együttes sztárvendége a kiváló szaxofonos Sax Gordon, aki az USA-ból érkezik. 

Címkék: