Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

jubileum

Ünnepi taggyűléssel egybekötött gálát tartott a Civil Szervezetek Szövetsége, megalakulásának 20. évfordulójára. A jubileum alkalmából a szövetség emlékérmeket és emléklapokat osztott ki az 5, 10, 15 és a 20 éve aktív szerepet vállaló tagoknak.

A Civil Szervezetek Szövetsége idén ünnepeli megalakulásának 20. évfordulóját, melynek apropóján múlt szombaton Ünnepi Taggyűléssel egybekötött Civil Gálát tartottak. A szövetség 1999. novemberében, az egykori Ifi házban 24 szervezettel alakult meg, és azóta minden évben megünnepli születésnapját. Az esten köszöntőt mondott Nagy Ferenc alpolgármester, Kutyej Pál nyugalmazott evangélikus lelkész, valamint a szövetség elnöke Gólya Pál, aki elmondta, hogy a gála, szorosan kapcsolódik a már szintén évek óta megrendezett civil börzékhez.

A jubileum alkalmával a gála során ünnepi taggyűlésre is sor került, melyen, a többi között elfogadták a Szövetség 2020. évi tagdíjának mértékét, valamint jövő évi munkatervét.

Az idei év tavaszán jubileumi, 20. alkalommal rendezik meg a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, az évről-évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivált.

Három napig a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. A gyulai fesztiválon az ország több mint 20 pálinkagyártójának több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók. Kevesen tudják, hogy 1731-ben a régióban báró Harruckern János György alapította az első pálinkafőzdét. Ez egy nagyon értékes örökség, amit őseink hagytak ránk, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy ezt továbbadjuk a következő generációnak – tette hozzá Bora Imre fesztiváligazgató, aki maga is szívesen készíti el otthon ezt a gyümölcsös nedűt.

A fesztiválon számos hazai fellépő várja majd a látogatókat. A színpadi programok mellett idén is meghirdették a szervezők a Pálinka és Párlat versenyt, melyre kereskedelmi-, magán-, és bérfőzdék mintáit várják.

Immár jubileumi, 20. alkalommal rendezték meg a békési Madzagfalvi napokat, Békés legnagyobb közösségi rendezvényét. A nagyszabású esemény fő mozgatórugója a közösségépítés volt.

20 éve rendezték meg először a békési Madzagfalvi Napokat. A rendezvényen minden évben színes programokkal várják az érdeklődőket a gasztronómiai programoktól kezdve, a vásárokon át a könnyűzenei koncertekig. A fesztivál három napja alatt ebben az évben is minden korosztály találhatott szórakozási lehetőséget: a legkisebbek játszóházban, ugráló várban múlathatták az időt, az idősek pedig főzőversenyen mérhették össze tudásukat. A Madzagfalvi napok kezdetéről a főszervező beszélt stábunknak.

Blues fesztivált rendeztek Békéscsabán. A zenés rendezvényen jubileumot is ünnepeltek, hiszen ez volt a 20. alkalom, hogy megrendezték a Csabai Csípős Blues estet a megyeszékhelyen.

A blues egy zene műfaj, mely a XIX. századból származik az Egyesült Államokból. A blues a déli államokban jött létre az afroamerikai szegény lakosság körében. Az első blues felvételt 1920-ban készítették, azóta pedig olyan kiváló zenészek alkottak ebben a műfajban, mint pld. B. B. King, Eric Clapton vagy a magyarok közül Földes László, illetve Tátrai Tibor. A Békéscsabai Blues Fesztiválon is kiváló zenekarok és zenészek léptek fel, köztük talán a legkiemelkedőbb Borsodi László volt, aki a 10 évvel ezelőtt alakult helyi blues klub elnökségi tagja is.

A blues klub által szervezett fesztivál is kinőtte magát, hiszen már több neves külföldi zenész is fellépett Csabán. Ennek ellenére a fesztivál célja inkább az, hogy helyi, megyei zenekaroknak adjon fellépési lehetőséget.

20 éves lett a Lencsési Közösségi Ház Csipkeverő Klubja. Az évforduló apropóján, az intézményben egy jubileumi kiállítást szerveztek.

A 20 éves Csipkeverő Klub, a megye egyetlen tárgyalkotó művészeti közössége. Fennállásuk alatt számos művészeti versenyen részt vettek, a többi között a békéscsabai textilkonferencián is. Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője elmondta, hogy a versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtanak és számos magas díjjal is büszkélkedhetnek.

A Lencsési Közösségi házban összesen 12 klub működik. Ez a szám is azt bizonyítja, hogy nagy a közösség összetartó ereje. Számos klub már a 90-es évek óta működik az intézményben.

A Csipkeverő Klub jubileumi kiállítása december 18-ig tekinthető meg a Lencsési Közösségi Házban, hétköznapokon reggel nyolctól este hat óráig.

10 éves évfordulóját ünnepelte a Szemián Sámuel Egylet. A Békéscsaba történetének egyik leghosszabb ideig szolgálatban lévő jegyzőjének nevét viselő egyesület a jubileum alkalmából évkönyvet is kiadott.

Szemián Sámuel 40 évig volt Békéscsaba jegyzője. Munkássága alatt számos olyan épületet emeltek, melyek ma is a város látképének szerves részét képezik. Munkásságának fontossága elvitathatatlan - hivatali idejében történt például az 1888-as nagy békéscsabai árvíz, amely ellen vészbizottság alakult, vezetője Szemián Sámuel volt. Tíz évvel ezelőtt a jegyző nevével alakult Békéscsabán egy egylet olyan nyugalmazott köztisztviselőkből, akik az aktív éveik után is részesei szerettek volna maradni Békéscsaba vérkeringésének.

A rangos jubileumi alkalomra elkészült egy évkönyv is, melyet maguk a tagok szerkesztettek és amelyből megtudhatunk többet is a híres jegyző munkásságáról, életéről, valamint az egylet tevékenységéről.

Idén hetven éves a Balassi Táncegyüttes. A jubileum megünneplésére különleges előadásokkal készül az 1947-ben alapított együttes.

A Balassi Táncegyüttes 1947-ben egy cserkészcsapat részeként kezdte meg működését. Első nagyobb fellépésük 1949-ben volt Budapesten a Világifjúsági Találkozón. A bemutató eredményeként már abban az évben külföldi felkérések is érkeztek. A táncegyüttes felléphetett Ausztriába a méltán híres Bécsi Zeneakadémián. Azóta rengetek sikeres hazai és külföldi előadásuk volt. A művészeti irányítást 1990 januárjától Mlinár Pál vette át, aki 1964-óta tagja a Balassinak.

A 70 éves jubileumi előadásokon október 28-án 15 és 19 órától A Jókai színházban az együttes különleges produkcióval rukkol, elő melyben közreműködnek többek között a jelenlegi és egykori táncosok és a hétpróbás növendékiskola fiataljai is.

Az együttes mindenkori repertoárját remek koreográfiák alkotják, melyeket a tájegységnek megfelelő népviseletekben mutatnak be.

Jubileumi alkalommal rendezték meg a Játék-szín elnevezésű regionális amatőr színjátszó szakkört Békésen. Idén 13 csapat vett részt az eseményen.

Három megyéből érkeztek színjátszó csoportok Békésre a 10. Játék-színre. A rendezvény érdekessége, hogy pszichiátriai- és szenvedélybetegek, valamint idős és fogyatékkal élők a tagjai a fellépő színjátszó csoportoknak. 13 csapat mutatta meg tehetségüket, melyek közül a három tagú zsűri döntése alapján a legjobb kapta meg a vándorkupát, melyet egy évig tarthat meg a győztes.

A szakértők szerint az olyan szakkörök, mint a színjátszó- vagy kézműves szakkörök terápiás hatással bírnak a betegek számára.

A legtöbb fellépő színjátszó kör már évek óta működik és majdnem minden évben részt vesznek az eseményen. A csapatok egy-egy rövidebb jelenettel, vagy dallal mutatták be produkcióikat, melyekre nem ritkán hosszú hónapokig készültek.

Oldalak