Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

SOS Gyermekfalu

Futva és kerékpárral tette meg a közel 60 kilométeres távot az a 15-20 résztvevő, akik az Andor Bohóc és Csíkos Dániel futónagykövet által szervezett jótékonysági futáson indultak.

Gyuláról indult az az SOS Gyermekfalu részére szervezett jótékonysági futás, mellyel a szervezők az intézmény részére gyűjtöttek adományokat. A résztvevők reggel kilenc órakor a bemelegítés, nyújtás valamint a köszöntő beszéd után rugaszkodtak neki a hatvan kilométeres futásnak Orosházáig.

Az adománygyűjtés civil kezdeményezésre történt, a szervezőknek javarészt játékokat és tartós élelmiszereket sikerült összegyűjteniük.

- A gyulai futónagykövet társam, Csíkos Dániel szervezte, illetve egy kis csapat, akik ezt szervezték, és az a cél. hogy az orosházi gyermekfaluba vigyünk egy adományt, ami össze lett gyűjtve egyrészt Gyulán, másrészt Békéscsabán, illetve a közben áthaladó településeken ott is várunk adományokat és ezt visszük el a gyermekfaluba. - mondta el Tóth László futónagykövet

Ezen a héten kedden, két család költöztetésével vette kezdetét az a folyamat, melyben az SOS Gyermekfalvak - battonyai gyermekfalujának 10 családja új otthont kap a megye egy másik pontján: Orosházán.

Ma Magyarországon több mint 20 ezer gyermek nem a vér szerinti szüleivel él. Az SOS Gyermekfalvak közel 400 gyereknek ad családot nevelőszülő hálózatán és gyermekfalvain keresztül. Az SOS Gyermekfalvak idén nyáron átszervezte battonyai gyermekfaluját, közel 70 gyermek Orosházán kezdi meg az új tanévet. A költözést több szempont is indokolta.

- A nálunk nevelkedő gyermekek egyéni igénye és szükséglete, valamint társadalmi integrációja tette szükségessé, hiszen egy integrált formában történő nevelkedés sokkal jobban elősegíti a nálunk nevelkedő gyermekek önálló lábra állását és későbbi felnőtté válását is jobban segíti, hogy ha egy integrált formában történik ez a nevelkedés. - mondta el József Imre, az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának projektvezetője

Az okokról és a részletekről sajtótájékoztatón számolt be a gyermekfalut működtető alapítvány vezetése. Elmondták, a költözést több tényező együttesen indokolja, de a fő szempont a gyermekek valódi életesélyeinek biztosítása.

Nagyobb település, több lehetőség – ezzel magyarázza az SOS Gyermekfalvakat működtető alapítvány igazgatója, miért is költöztetnek el 12 családot összesen 70 gyermekkel a Békés megyei Battonyáról a mintegy 45 km-re fekvő Orosházára. 

- Egy 5 és fél ezer fős Battonyához képest egy közel 30 ezer fős városról van szó, ahol sokkal több az egészségügyi létesítmény, az oktatási létesítmény és természetesen, ami nekünk nagyon fontos, sokféle szakmára tudjuk a gyerekeket képezni – fogalmazott Gosztonyi Gábor ügyvezető igazgató.

Az intézményrendszert működtető alapítvány képviselője kérdésünkre elmondta, hogy a náluk nevelkedő gyermekek érdekeit, fejlődését és jövőjét szem előtt tartva hozta meg a döntést.

A Battonyai SOS Gyermekfaluban olyan gyermekek nevelkednek, akik szociális okból kifolyólag nem nőhetnek fel saját családjukban. Az itt élő gyerekek hátrányos helyzetűek, akik traumaitzált állapotban kerültek az otthonba, és ezért olyan szakszolgáltatásokra, akár speciális ellátásra, akár egészségügyi, akár oktatási intézményekre van szükségük, amelyek sokféle igényt jelentenek.

- Ezeket a lehetőségeket Battonyán egyre nehezebb megtalálni, és alapvetúen ezért -  sok egyéb szempont mellett is - ezért szeretnénk, egy új helyet találni a Battonyai gyermekfalunak. A jelenlegi állapot szerint Orosházán sikerült megtalálni ezeket a számításokat – mondta el Gosztonyi Gábor, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa.