Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Füzesgyarmat

Korszerűsítés a kertészetben címmel tartott előadást a 99. életévében járó Dr. Bálint György kertészmérnök Füzesgyarmaton. Mindenki Bálint gazdája beszélt a termőföld gazdagításáról, az öntözés fejlesztéséről és a kistermelés néhány eszközéről is.

Füzesgyarmaton tartott előadást Dr. Bálint György kertészmérnök. Előadásában legfőképpen az öntözés fejlesztéséről beszélt. A szakember szerint Magyarországon a szántóföldeknek 20%-a van berendezve, de mégis csak 4,5 %-on folyik az öntözés. Szó esett még a többi között a termőföld gazdagításáról, valamint a kistermelés néhány eszközéről is, mint például a karcsú orsó és a magaságy.

Az előadáson szó esett még arról is, hogy a kistermelést össze lehetne szervesen kapcsolni az idegenforgalommal, a turizmussal.

A Dr. Bálint Györggyel készült bővebb beszélgetést későbbi magazinműsorunkban láthatják.

Egy 40 éve történt tragikus balesetre emlékeztek Füzesgyarmaton.  Az 1978-ban történt közúti balesetben nyolcan vesztették életüket és ketten súlyos maradandó sérüléseket szenvedtek.

1978. augusztus 25-én reggel az egyik Füzesgyarmati vasúti átjáróban egy honvédségi autóbusz összeütközött a Békéscsaba felé tartó vonattal. Hatan a helyszínen, ketten a kórházba szállítás után vesztették életüket. A vasárnapi megemlékezést a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományúak Klubja szervezte. Zahorán György, a klub elnöke stábunknak elmondta, hogy öt évente eljönnek és fejet hajtanak az elhunytak emléke előtt. A belest körülményeiről a mai napig nem sokat tudni.

Hat felnőtt és két gyermek is életét vesztette a tragikus reggelen, illetve ketten maradandó sérüléseket is szenvedtek.

12. alkalommal rendezték meg a Füzestuning Autó és Motor Show-t Füzesgyarmaton. A mára már nemzetközivé nőtt találkozóra hazánk szinte minden pontjáról és a környező országokból is érkeztek látogatók.

2005-ben egy füzesgyarmati szerelőműhely csapata úgy döntött, bemutatják a helyi lakosoknak, hogy megfelelő hozzáértéssel és munkával milyen esztétikai változtatásokat lehet alkalmazni a hétköznapi autóknál. A célközönség eleinte még csak a helyi lakosság volt, az évek alatt viszont a fesztivál először országos-, később pedig nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.

Már az első évben is pozitív visszajelzést kaptak a szervezők, évről-évre egyre több látogatót és jelentkezőt vonzott a tuning show, ennek egyik oka, hogy a rendezvény teljesen ingyenesen látogatható. Stábunk kíváncsi volt arra is, hogy az autótulajdonosok milyen verdákkal érkeztek és, hogy valóban elégedettek-e a rendezvény hangulatával.

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a megye legújabb kormányablaka Füzesgyarmaton, amely gyors és rugalmas ügyintézéssel igyekszik majd támogatni a város és a térség lakóinak mindennapjait. 

 

A Füzesgyarmaton átadott kormányablak már a harmadik a szeghalmi járásban és gyors, átlátható ügyintézéssel várja a helyieket, akik így a lakhelyükhöz közel tudják majd legfontosabb hivatalos ügyeiket intézni.

 

Dr. Kovács József

országgyűlési képviselő

 

„Itt most a szeghalmi járásban elsőként Szeghalom városában a Járási Hivatal területén került kialakításra kormányablak, majd ezt követően Vésztőn, az önkormányzati épület egyik szárnyában, ahol egyébként tegnap köszöntöttük a 10.000. ügyfelet. Itt pedig szintén a Polgármesteri Hivatalnak a magas földszintjén került Füzesgyarmaton kialakításra. Ez azért nagyon fontos, mert ez által a szolgáltatás közelebb kerül az emberekhez, könnyebben, rugalmasabban tudják az ügyeiket intézni, idősebbek is. Nem kell utazni és ez nagyon, nagyon fontos dolog.”

 

11. alkalommal rendezték meg a Füzestuning Autó és Motor Show-t Füzesgyarmaton. A mára már nemzetközivé nőtt találkozóra hazánk szinte minden pontjáról és a környező országokból is érkeztek látogatók.

11. alkalommal rendezték meg a Füzestuning Autó és Motor Show-t Füzesgyarmaton. A mára már nemzetközivé nőtt találkozóra hazánk szinte minden pontjáról és a környező országokból is érkeztek látogatók.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mentő-tűzvédelem területén kitűzött fejlesztési céljaival összhangban megyénkben – Sarkad után – immár a második önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület kezdi meg működését Füzesgyarmaton.

Füzesgyarmat Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete "útbaindító" ünnepséget szervezett a kiképzett és 3000 szolgálati órát vállaló egyesületi tagok számára. A munkaeszközök előtt felsorakozott önkénteseket köszöntötte Gajda Róbert kormánymegbízott, aki elmondta, hogy büszke arra, hogy Békés megyében képesek vagyunk önkéntes gyülekezetekre. Fülep Zoltán tűzoltó ezredes kiemelte a jogszabályi változásokat, a kormányzati akaratot, a háttérmunkát és az elhivatottságot, ami eredményeképp eljutottunk idáig. Az önállóan bevethető egyesületi tagok felelőssége így kiteljesedett, attól függetlenül, hogy a munkájuk igazából ugyanaz marad.

Születésének 115. évfordulóján avatták fel Hegyesi János szobrát Füzesgyarmaton. A sárréti településen élt politikus, parasztköltő, közel 100 éves életútján mindvégig a szegény parasztság felemelkedésért küzdött.

Az egykori Nemzeti Parasztpárt országgyűlési képviselőjének szoboravató ünnepségén a jelenlévők közösen énekelték el a Himnuszt, majd pedig Földesi Ágnes színművész szavalatát hallhatták a megjelentek.

Az ünnepi műsort követően Bere Károly polgármester beszédében kiemelte, a múlt ismerete és tisztelete rendkívüli közösségi összetartó erő. Hozzátette, éppen ideje volt, hogy méltó módon tisztelegjenek Hegyesi János emléke előtt, aki irodalmi munkássága és politikai tevékenysége során az utolsó pillanatig megőrizte szerénységét és becsületét.